Van, akinek kínszenvedést jelent a reggeli mozgás, más pedig el sem tudná képzelni az életét nélküle. Térképezd fel, a nap melyik szakaszában esik jól a sport, és persze ismerd meg alaposan a tested anyagcseréjét, hogy még hatékonyabb legyen az alakformálás!

Alakformálás a bioritmusod szerint

 

alakformálás, fogyás, diéta

A fogyás, az alakformálás a célod? Igazodj a szervezeted bioritmusához!
Fotó: Shutterstock

7 óra: Aktív napkezdet

Reggel adj elég időt a szervezetednek az ébredésre. Amennyiben keveset aludtál az éjjel, a megterhelő edzést inkább hagyd máskorra. A szakemberek szerint az étkezés előtt végzett testmozgás révén hatékonyabb a zsírégetés. Ha a fogyás/szálkásodás a célod, a sport előtt legfeljebb csak egy kevés szénhidrátot fogyassz (pl. egy kis adag zabkását), hogy a tested kénytelen legyen a zsírraktárakból biztosítani az energiát. A korai órákban végzett tréning sokak számára azért kedves, mert így biztosak lehetnek abban, hogy elvégezték napi edzésadagjukat, bárhogy alakul a további programjuk, és ez elégedettséggel tölti el őket. A reggeli torna egyébként nemcsak alakformálás egyik módszere, de a legjobb koffeinmentes ébresztő! Ráadásul segíti a természetes bioritmus kialakulását: a tested egy idő után magától tudni fogja, mikor van itt az ideje a kelésnek.

 

9 óra: Jöhet a protein!

Felejtsd el a cukros pékárukat a nap kezdetén, mindenképpen fehérjében gazdag ételekkel induljon a reggel. Egy átlagos felnőtt számára testtömegkilogrammonként 0,8-1 g fehérje fogyasztása javasolt, ezt célszerű a nap folyamán elosztva bevinni. A proteint tartalmazó élelmiszerek az izomépítésben, az alakformálás folyamatában is segítenek, az izmok pedig nyugalmi állapotban háromszor több kalóriát égetnek el, mint a zsírszövetek. Íme, néhány finom napindító fogás: áfonyás-mandulás zabkása, proteines palacsinta, spenótos-hagymás omlett.

 

11 óra: Jöhet egy kis snack

A témával foglalkozó kutatások szerint érdemes beiktatni egy kevés snacket ebéd előtt, ha szeretnéd csökkenteni a testsúlyodat, és az alakformálás a célod. Felpörgeti a zsírégetést, és segít abban, hogy ne egyél túl sokat ebédre. Ha a főétkezésig üres a hasad, lassul a zsírégetés, hiszen a tested takarékra állítja magát. Keress valami egészséges apróságot: jó választás például 10 szem mandula, egy tálka gyümölcsös túró vagy egy kis ropogtatni való répa hummusszal. A rost- és fehérjedús étel meggátolja a farkaséhség kialakulását.

 

12-13 óra: Ebéd után könnyű séta

Egész nap az íróasztal mellett dolgozol? Ne ragadj le itt! Sajnos sokan még az ebédjüket is a számítógép előtt, a netet böngészve fogyasztják el. Ha teheted, inkább használd ki a szünetet, és sétálj egyet a szabadban a könnyű ebéd után. A túl sok ülés miatt az anyagcsere rosszabb, az izommunka hiánya lassítja a keringést, és csökkenti a zsírégető enzimek termelődését.

 

18 óra: Esti edzés

A családi elfoglaltságok miatt gyakran esély sincs a reggeli edzésre, és csak a munka utáni mozgás jöhet szóba. Figyelj azonban arra, hogy túlórázás után már ne akard teljesíteni a megszokott napi penzumod. Ilyenkor szellemileg-lelkileg fáradtabban vágsz bele a sportolásba, és így nagyobb a sérülés veszélye. Szánj hosszabb időt a nyújtásra és a levezetésre, hogy megnyugtasd a szervezetedet, és felkészítsd az esti pihenésre. Mozgás után jobban alszol majd, ám levezetés nélkül nehezebb álomba szenderülni, és nagyobb eséllyel alakulhat ki izomláz.

 

20 óra: Lehet lazítani

Este nyolc körül a szervezet már a regenerációra fókuszál. Csökken az adrenalintermelés, könnyebben elengedjük a napi feszültséget. Ez a napszak kiválóan alkalmas a stresszoldásra, masszázsra, esti ellazító testmozgásra, és persze egy kis szexre, ami akár egy edzéssel is felérhet: időtartamtól és intenzitástól függően 80-300 kalóriát égethetsz el. Emellett további jótékony egészségügyi hatásai is vannak a testi kontaktusnak: csökkenti a stresszhormonok szintjét, javítja a szívműködést, valamint erősíti az immunrendszert.

 

22-23 óra: Ideje álomba merülni

Számos kutatás bizonyítja, hogy a kevés alvás növeli a testsúlygyarapodás valószínűségét. Nem csoda, hiszen az éjszakai pihenés hiányát a legtöbben evéssel, szénhidrátban gazdag ételekkel kompenzálják. Törekedj rá, hogy legkésőbb 23 órakor már ágyban légy, a cirkadián ritmus felborulása ugyanis hosszú távon kimerültséghez és pszichés problémákhoz vezethet, ráadásul bizonyítottan megnő a magas vérnyomás, a daganatos betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a prediabéteszes állapotok kialakulásának esélye.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.
Mónika fitt nagyi akart lenni: 4 hónap alatt 18 kilót fogytam
Borda Mónika évtizedekig el sem tudta képzelni, hogy sportolásba kezdjen. Életmódváltása után, 55 évesen kezdett el futni. Azóta minden hétköznap hajnalban megtesz 10 km-t, hétvégén pedig a dupláját.
Kifinomult ízléssel, stílusosan megkomponálva közeleg hazánk legszebb Borfesztiválja
A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a hagyományokat őrző épületek között sétálva.
A nyár végén sem késő megszabadulni a narancsbőrtől
A nyár beköszöntével újra előtérbe kerül a kérdés: vajon idén sikerül-e végre elérni a sima, narancsbőrmentes bőrt a bikini szezonra? Lehet, hogy már mindent kipróbáltál – krémek, pakolások, különféle kezelések –, de a makacs narancsbőr még mindig nem adta meg magát. Az idő sürget, és attól tartasz, hogy ismét lemaradsz a vágyott alakról ebben a strandszezonban is. Ismerős érzés, ugye?
Egyre magasabb az egészségügyi tudatosság szintje a magyarok körében is
Az egészség az első – sokszor hallottuk már, viszont soha nem tudott vitatkozni senki az állítással. Egyszerűen azért, mert így van. Fittnek, aktívnak, szellemileg és mentálisan felkészültnek lenni pedig egészséges, színvonalasabb életet eredményez.
Így marad lapos a has a klimax után is
Válaszd a hízás helyett a lapos hasat! Légy 50 év felett is fantasztikusan nőies és csinos! Megtudhatod, mi ennek a titka.
Készíts igazi, cukormentes szilvalekvárt!
Ha eddig nem tudtad magad rávenni a befőzésre, ezt a sütőben készült cukor és tartósítószer nélküli szilvalekvár receptet mindenképp ki kell próbálnod!
Dinnyediéta, ha gyorsan kell ledobnod néhány kilót
A nyár hatalmas kedvence a dinnye, és már csak azért is odáig vagyunk érte, mert abban is segít, hogy megszabaduljunk néhány plusz kilótól.

Ajánlataink