Sokaknak nem okoz gondot, hogy napközben ügyeljenek arra, mikor és mennyit esznek. Aztán este leheverednek a kanapéra, és onnantól eluralkodik a káosz, megkezdődik a csipegetés, falatozgatás. Ez a rossz szokás pedig könnyen a testsúly gyarapodásához vezet. Néhány jó tanács, hogyan mondjunk nemet az esti nassolásra.

Így szokhatsz le könnyen az esti nassolásról

Sokszor még az az ember is könnyebben csábul el este, aki normálisan evett napközben. De aki időhiányra és a tennivalókra hivatkozva elhanyagolja a napközbeni evést, az este egészen biztosan fejest ugrik a hűtőbe – vagy betér a legközelebbi gyorsétterembe, mielőtt hazamenne egy strapás nap után. Az éhség okozta feszültséget ugyanis nagyon nehéz elviselni. Nyakunkon a tavasz, ideje leszámolni a hosszú téli estéken kialakult késő esti evés rossz szokásával.

Éhezés helyett táplálkozzon kiegyensúlyozottan

Napi négy salátalevéllel a gyomrában estére kellően ideges lesz az ember. Ez a feszültség könnyen a kekszesdobozhoz vagy a pizzarendeléshez kergeti a kimerült éhezőt. Sokkal hasznosabb, ha minden étkezést betartunk, a bőséges, fehérjében gazdag reggelit kövesse egy kétfogásos ebéd, majd egy könnyed, de értékes tápanyagokban gazdag vacsora. Mondjuk egy szelet hús sok zöldséggel, egy kanálnyi barna rizzsel. Ha ezt esszük vacsorára, sokkal könnyebb lesz uralni a sóvárgást, hiszen azt már nem a fizikai éhezés okozza, hanem a lelki. Ha ezt felismerjük, akkor meggyőzhetjük magunkat, hogy nem a nassolás a gyógyír a bajunkra.

Kanapészörf helyett sétáljon!

Milyen jó is vacsora után elnyújtózni a kanapén, kézbe venni a távirányítót, és azon dolgozni, hogy találjunk valami nézhető filmet. De a szakértők azt mondják, a legrosszabb, amit tehetünk, ha a bőséges vacsora után leheveredünk. Azt tanácsolják, menjünk és sétáljunk egyet inkább, hogy gyorsabban meginduljon az emésztés. Persze, ha este kilenckor vacsorázunk, akkor már tényleg nem lesz kedvünk mozdulni. De ha korábban, mondjuk hatkor vagy hétkor, akkor még simán belefér egy félórás kör, sőt az esti filmről se maradunk le. Kutatások szerint már tíz perc séta megváltoztatja a hangulatunkat, jobb kedvűen pedig nem kellenek a vigasztaló falatok.

Vacsora után mosson fogat!

A legegyszerűbb trükk, mégis ritkán jut eszünkbe, a vacsora utáni azonnali fogmosás. Ezzel elejét vehetjük a további majszolgatásnak, hiszen kinek van kedve háromszor-négyszer nekifogni a fogmosásnak?

Foglalja le a kezét!

Sokan unalomból esznek, csak hogy legyen valami a kezükben, hogy matathassanak. Viccesen azt is mondhatnánk: tekergessenek bűvös kockát. De tényleg az a megoldás, ha lefoglalják a kezüket. Kinesztetikus típusnak is nevezik a matatókat, akik mindig játszanak a kulccsal, a tollal, mert csak így tudnak fi gyelni. Konkrétan nekik találták ki a színezőket vagy a szudokut. Nekik mindenképpen szükségük van valamilyen apró tevékenységre ahhoz, hogy komfortosan érezzék magukat. De olyan idejétmúltnak gondolt hobbik is sokat segíthetnek, mint a kötés, a horgolás, a hímzés. Ezek még az agyműködésre, a memóriára és a szem-kéz koordinációra is nagyon jó hatással vannak. A lényeg, hogy ne chips meg mogyoró legyen a kezünkben, hanem bármi más.

Pihenőidőben ne dolgozzon!

Vannak, akik vacsora után még ellenőrzik a munkahelyi levelezést, majd feszültek, idegesek lesznek, és az evésbe menekülnek. A megoldás egyszerű, nem kell elrontani azt a kevés, pihenésre szánt időt, senki sem várhatja el tőlünk, hogy állandóan dolgozzunk. A bölcs franciák épp most hoztak egy törvényt ebben a témában, miszerint nem kötelezhető a munkavállaló munkaidőn kívül például a levelek olvasgatására. Milyen igazuk van!

Óvatosan az alkohollal!

Az esti sörözgetés, borozgatás sem lesz hasznunkra hosszú távon. Azzal semmi baj nincs, ha hetente egyszer-kétszer megiszunk egy kis pohárral, de akkor is tudnunk kell, hogy a lazításnak nem ez a legjobb módja. A sör 120–200 kalóriát tartalmaz poharanként, egy édes likőr vagy koktél elérheti akár az 500 kalóriát is, ami már nagyon sok.

Hogyan cselezzük ki a sóvárgást?

10+1 szívvédő nasi

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink