Ha valaki fogyni szeretne, hasznos tisztában lennie azzal, hogy sok egészséges élelmiszer bizony bővelkedik a kalóriában, tehát a fogyasztásukkor nagyon fontos figyelni a bevitt mennyiségre!

Ez a 6 étel tényleg egészséges – de nem fogyókúrás!

1. Mandula (579 kcal/100 g)

A mandula jót tesz a bőrnek, az agyi működésnek, és remekül csillapítja az éhséget. Magas a fehérjetartalma, kiváló B- és E-vitamin-forrás, sok kálium, kalcium és magnézium van benne. Ugyanakkor 100 gramm mandula majdnem 600 kcal energiát tartalmaz, ez azért igen jelentős, tehát a mandula nem nevezhető feltétlenül fogyókúrás ételnek: naponta max. 10-20 g bőven elegendő belőle. De semmiképpen sem a sós, pörkölt verziót, hanem a natúr változatot fogyassza! Természetesen ugyanez vonatkozik a mandula mellett a dióra, a pisztáciára, a mogyoróra, a kesudióra, a földimogyoróra is. Az olajos magvak mennyiségével tehát csak óvatosan!

Ha az olajos magvakat diákcsemegeként a szintén magas energiatartalmú aszalványokkal párosítja őket, az már igazi kalóriabomba fogásnak számít, és kicsit sem fogyókúrás. Az ilyen keverékekből fogyókúra esetén tényleg csak egy egészen kis mennyiséget csipegessen.

2. Avokádó (kb. 322 kcal/100 g)

Hatalmas népszerűségnek örvend manapság az avokádó, ami érthető is. Könnyen és változatosan felhasználható – felszeletelve salátába tehető, de szendvicskrém is készíthető belőle némi só, bors, lila hagyma és citromlé hozzáadásával –, a spanyol és mexikói konyhában különösen gyakran előfordul. Telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz, valamint kálium, foszfor, vas, nátrium, kalcium és magnézium is van benne. Jó tesz az szívnek és az érrendszernek és jó antioxidáns is. Ám 1 darab avokádó, amely nagyjából 200 gramm körül mozog, 322 kalóriát tartalmaz önmagában.

 

3.Kókuszzsír (900 kcal/100 g)

Manapság ez az abszolút slágerzsiradék, ha sütésről, főzésről van szó. A kókuszzsír a kókuszpálma magjának szárított beléből készített növényi olaj, így az egyik legtermészetesebb zsiradék. 92 százalékban telített zsírsav, aminek a szénlánca közepesen hosszú. Vagyis amennyiben nagy hőmérsékletre felhevíthetjük, akkor sem oxidálódik, így nem képződnek sejtkárosító szabad gyökök. Transzzsírokat sem tartalmaz, melyek rákkeltő és érelmeszesedést okozó hatással rendelkeznek. De fogyókúrás? Nem. Úgy fér bele a testsúlycsökkentő étrendbe, ha mértékkel használja! A kalóriatartalma semmivel sem kisebb, mint az egyéb zsíroké, olajoké, 1 evőkanálnyi mennyiségben kb. 90-100 kcal van.

4. Méz (304 kcal/100 g)

Rengeteg fajtája létezik, a természetes termékek rajongóinak nagy kedvence, és sokan használják a cukor helyettesítésére az édességek készítésénél is. De ha csak az energiatartalmát nézzük, akkor nem sokkal vagyunk vele előrébb, mint a cukorral. (Habár egy picikét ugyan alacsonyabb a szénhidráttartalma.) A méz 100 g-jában 304 kcal, a cukor ugyanekkora mennyiségében 400 kcal van. Ám valóban egészségesebb, hiszen aminosavakban, ásványi anyagokban és vitaminokban bővelkedik!

5. Banán (105 kcal/1 közepes darab)

A friss gyümölcsök fogyasztása egészséges, és akad köztük számos olyan is, amely kifejezetten kalóriaszegények. Ám a banán pont nem tartozik közéjük, egy kifejezetten laktató és édes növényről van szó. 100 gramm banánban 90 kalória van, viszonyításként 100 gramm eperben például csak 32. Ettől függetlenül, ha mértéket tart, nyugodtan beiktathat egy-egy darab banánt naponta az étrendjébe, akár turmix formájában is, hiszen magas a kálium- és magnéziumtartalma, antioxidáns, segíti az emésztést, védi a csontjait, jót tesz gyomorpanaszok esetén, megelőzheti a gyomorfekélyt. Triptofántartalmának köszönhetően pedig nyugtató és kedélyjavító hatása is van.

A banán gyors felszívódású szénhidrátot tartalmaz, így nagyszerű választás edzés előtt!

6. Bolti müzli (fajtától függően akár 400-500 kcal/100 g)

Már gyorsan az elején hangsúlyozzuk, hogy nem a zabpehelyről van szó, hanem a bolti müzlikeverékekről, amelyeknek az alapja valóban a zabpehely, de vannak benne még aszalt gyümölcsök, olajos magvak (lásd 1. pont), esetleg csokoládé… és gyakran hozzáadott cukor! Így aztán mind a kalória-, mind a szénhidrát- és zsírtartalmuk igen magas. Ugyanez vonatkozik a legtöbb bolti müzliszeletre és zabszeletre, valamint a granolára is.

Készítse el otthon a saját müzlikeverékét, így kontrollálni tudja a hozzávalók mennyiségét, és természetesen kimarad belőle a hozzáadott cukor.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.