Bőségesen vagy csak keveset? Szénhidrátot vagy inkább fehérjét? Sok a kérdés, így nagy a zűrzavar a reggelizés tárgyában. Az élelmiszeripar egyik kedvenc területe a reggeli falatok, pelyhek gyártása. De vajon ténylegesen mire van szükségünk?

Felejtős reggelik

Nem tudok reggel enni. Sokan nem esznek reggel semmit, kihagyják az első étkezést, mert a hajnali rohanásban nem megy le egy falat sem a torkukon. Mások azt hiszik, ha nem reggeliznek, ezzel máris megspóroltak 3-400 kalóriát. Azt persze nem veszik észre, hogy később, a nap folyamán bőségesen bepótolják ezt, mert délután kétszer annyit esznek.

Azt is érdemes megnézni, miért nem vagyunk éhesek reggel. Mert túl későn és túl sokat vacsoráztunk? Vagy, mert késő este nassolgattunk valamit? Ha ez az oka, érdemes változtatni. Ha este hét óra tájára időzítjük a vacsorát, és az bőségesen tartalmaz fehérjét és zöldségeket, akkor tele lesz a hasunk, és nem lesz szükségünk nassolásra. Fontos megértenünk, hogy reggel, a nap indításához szükségünk van arra, hogy egészséges tápanyagokkal lássuk el a szervezetünket. A többségünk persze igyekszik gyorsan és egyszerűen megoldani a reggelizést, többnyire így:

BEKAPOK EGY MÜZLISZELETET

A müzliszeletek zöme tele van cukorral, alig tartalmaz fehérjét és megfelelő rostokat. Jól sem lehet lakni tőlük, viszont megdobják a vércukorszintet, sokkal inkább az édesség kategóriába sorolhatók, mint a fitt étrendbe. Félreértés ne essék, vannak olyan szeletek, amelyek valóban tartalmaznak minőségi fehérjéket és cukormentesek, de ezeknek az ára négyszer annyi, mint a kisboltban kaphatóké. Lehet ezekből enni időnként, de reggelinek még mindig kevés és drága is.

NEKEM ELÉG EGY NATÚR JOGHURT

Alapjában nincs baj ezzel, a gond az, hogy kevés. A szakemberek azt mondják, hogy a gyenge reggelizés mindig túlevéssel jár délben vagy délután. Jó választás lehet a cukormentes joghurt, ha adunk hozzá egy evőkanál zabkorpát és egy evőkanál zabpelyhet.

CSAK EGY GYÜMÖLCSLEVET ISZOM

Nagyon sokan megelégednek reggeli gyanánt egy nagy pohár narancs- vagy baracklével. Még ha frissen facsarjuk, akkor is puszta szénhidrátbevitelről van szó. Ha meg dobozosat iszunk, akkor a hozzáadott cukortartalommal is számolni kell. A zöld smoothie már jobb választás, de enni kell hozzá fehérjét is. Egy teljes őrlésű kis szelet kenyér sonkával meg a turmix már tökéletes fitt reggeli.

EGY GIGAKÁVÉTÓL JÓLLAKOM

Nagyon népszerű választás a hatalmas adag luxuskávé habbal, esetleg egy kis karamellel, miegymással. A gyomor valóságos sokkot kap a nagy mennyiségű csersavas italtól, a vércukor kiakad a rengeteg cukortól. A koffein felpörget, de közben rendkívül rossz hatással van a hormonrendszerre. Ne áltassuk magunkat, a kávé nem jó reggeli táplálék. Amit erre szánunk, dobjuk egy befőttesüvegbe, év végére összejön egy wellnesshétvége ára.

MINDIG BIOMUFFINT ESZEM

A hatalmas muffinok, még ha tartalmaznak is egészséges tápanyagokat, leginkább deszzertek álruhában. Egy csodás paleo muffin akár 600-800 kalóriát is tartalmazhat a magőrlemények és a zsiradék miatt. Ha mégis ebben hiszünk, akkor legalább felezzük meg, együk két evésre, és kombináljuk jó minőségű fehérjével.

VESZEK EGY KAKAÓS CSIGÁT ÚTKÖZBEN

A cukorban, finomított szénhidrátokban gazdag sütik az elhízás legfőbb okai. Lehetnek alkalmi csemegék hétvégén, de mindennapos reggelinek nem egészségesek. Jóllakottságot, teltséget okoznak ugyan, meg teljes elégedettséget, de csak ideig-óráig. Amint hirtelen visszazuhan a vércukorszint, esztelen sóvárgás indul, és az agy ismét a cukorért kezd könyörögni. Ördögi kör, jobb be se szállni.

SÜLT KOLBÁSZ A HENTESNÉL

Persze egy szép nagy szelet fehér kenyérrel. Van itt fehérje, hogyne, meg zsír is, óriási mennyiségben. Reggelire ez már a K. O. kategória. Mennyiségben, energiában is rengeteg, ha rajongunk érte, együk inkább ebédre, és ne túl gyakran. A fehér kenyér helyett pedig vigyünk magunkkal teljes őrlésűt.

Ezeket már olvastad?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink