Egyes felmérések szerint a nők 80 százaléka átéli az émelygéssel, hányingerrel, hányással járó reggeli rosszulléteket, amelyek bizonyos esetekben akár a magzatot is veszélyeztethetik. 

Mit tehet a kismama az extrém reggeli rosszullét ellen?

Az extrém reggeli rosszullét nemcsak a kismama, de a magzat egészségét is veszélyezteti. Hiszen a rendszeres, extrém mértékű reggeli hányás, esetleges kiszáradás miatt a baba nem jut elegendő mennyiségű táplálékhoz. Korábban létezett egy olyan elképzelés, miszerint ez az émelygés a szervezet ösztönös védelmi reakciója, aminek segítségével a szervezet védi a babát. A hányinger miatt ugyanis az anya nem tud olyan ételeket, italokat magához venni, amelyek esetleg nem lennének jó hatással a terhességre.

 

Amikor fontos orvoshoz fordulni

Ma már azonban a súlyos terhességi hányás (hyperemesis) veszélyeire figyelmeztetnek, amelynek csökkentése mindenképpen orvosi feladat. A nőgyógyász a vizsgálatok alapján meg tudja állapítani, megfelelően fejlődik-e a magzat, és ha szükséges, hányáscsillapítókat, illetve a kiszáradás megelőzésére infúziós folyadékpótlást javasolhat. Az USA-ban és Kanadában már régóta forgalomban van egy klinikailag tesztelt gyógyszer, amely antihisztamin- és B6-vitamin-tartalmánál fogva meggátolja a hányingert, a hányást, így elkerülhetővé válnak a reggeli rosszullétek.

 

Öröklődhet?

Felmerül a kérdés: öröklődik-e a család nőtagjainál az émelygéses állapot?

„Kutatások szerint azoknál a kismamáknál, akiknek nővéreinél, anyjuknál, nagyanyjuknál már előfordult súlyos terhességi hányás, jóval nagyobb az esély ennek megjelenésére, mint a többieknél. A vizsgálatok szerint nem a genetika az egyetlen meghatározó tényező ebben a jelenségben, de azoknál a nőknél, akiknek lánytestvére szenvedett a reggeli hányástól, 17-szer nagyobb az esély ugyanerre” – mondja dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza. A felmérésekből kiderült, hogy az érintetteknek szinte biztosan megélte ezt a nővére, az édesanyja és/vagy a nagymamája, bármelyik szülő oldaláról. Vagyis a jelenség öröklődik is, amelyből az következik, hogy jó, ha a terhesség elején járó nők tudatában vannak ennek és tájékoztatják erről a nőgyógyászukat is. Így mindenki könnyebben felkészülhet az esetleges következményekre.

 

Súlyos terhességi hányás

Az úgynevezett hyperemesis gravidarum esetében a kismamánál a terhesség alatt jellegzetesen szűnni nem akaró hányinger, hányás, epehányás, vérhányás, kimerültség, túlzott nyálképződés, vitamin- és ásványianyag-hiány okoz problémát. A krónikás hányás a várandósság 8. hététől a 20. hetéig tart.

 

Házi gyógymódok a reggeli rosszullét ellen

Még ma is sokan vannak, akik úgy vélik, hogy a gyakori reggeli rosszullét a lelki változások, a félelem, a szorongás kivetülését jelenti. De ha a hányás túlzott mértéket ölt vagy túl sokáig jelen van, mindenképpen fontos segítséget kérni.

„Az orvosi beavatkozásokon túl, amelyek a súlyos hányás esetében indokoltak, van néhány házi gyógymód, amelyeket érdemes kipróbálni. Beválhat, ha a kismama még reggel az ágyban elfogyaszt néhány kekszet vagy egy pirítóst, mert az evés következményeként megemelkedő vércukorszint gátolhatja a hányingert. Ugyanilyen hatással van, ha a nap folyamán többször rágcsál egy keveset, bár a magas cukor- és kalóriatartalmú falatokkal érdemes óvatosan bánni. Sokaknál a meditáció, a légzőgyakorlatok és a friss levegő javít a helyzeten, és a megfelelő mennyiségű alvás is nélkülözhetetlen. Aki tudja, hogy bizonyos illatok, szagok váltják ki nála a hányingert, tartózkodjon azoktól és használjon illatmentes mosakodó- és tisztítószereket” – javasolja dr. Demjén László.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink