Sietősen
A sietős téli reggelik természetesen előre vagy gyorsan elkészíthetők, esetleg csak fel kell melegíteni őket, langyos tejjel felönteni, darabolt, friss gyümölccsel dúsítani. Sietős reggelekre nagyon jók a házilag készített müzlik, müzliszeletek.
3 napig eltartható müzli
Hozzávalók: 25 dkg zabpehely, 3,5 dl almalé vagy tej, 2 alma, 1,5 dl lecsepegtetett joghurt vagy görög joghurt, banán vagy szőlő, dió vagy mandula, méz
Elkészítés: Ha nem sikerült görög joghurtot szerezni, akkor béleljünk ki egy szűrőt pamutpelenkával vagy bármilyen pamutanyaggal. Öntsünk bele 3 dl natúr joghurtot és hagyjuk két napig csepegni. Ettől sok folyadékot veszít, és jó, krémes állagú lesz.
A zabpelyhet a fogyasztás előtt egy nappal öntsük le tejjel vagy almalével, és egy napig érleljük a hűtőben. Amikor már jól megszívta magát, nagy lyukú reszelőn reszeljük hozzá az almát, karikázzuk rá a banánt. Keverjük el a mostanra masszává sűrűsödött müzliben a két evőkanálnyi mennyiségű mandulát vagy diót. A joghurtot keverjük ki egy teáskanál mézzel, ezt öntsük a keverékre, és készen vagyunk. Nyugodtan készítsünk több evésre való mennyiséget, mert akár három napig is eláll a hűtőben.
Útravaló müzliszelet
Ebben a receptben az a legjobb, hogy a müzli összetétele bárhogyan változtatható. Kerülhet bele bármilyen aszalt gyümölcs vagy magféleség. Sietősebb reggeleken útközben a buszon vagy a kocsiban is elrágcsálhatják gyerekek és felnőttek egyaránt.
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 15 dkg barna nádcukor, 4 ek. méz, 35 dkg zabpehely, 15 dkg aszalt gyümölcs legalább kétféle, 15 dkg szezámmag
Elkészítés: A vajat, a cukrot és a mézet egy lábasban lassú tűzön olvasszuk össze. Ha kész, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a zabpelyhet, az aszalt gyümölcsöket (ha nagyméretűeket választottunk, mint a barack vagy a szilva, vágjuk fel apróra), valamint a szezámmagot – amelyet akár meg is piríthatunk előtte. Keverjük ki jó alaposan a masszát, majd nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 180 fokon süssük 25 percig. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, utána tetszőleges téglalapokra szeletelhetjük.
Gofri – a gyerekek kedvence
A tészta előre elkészíthető, reggel már csak sütni kell. No meg feldarabolni hozzá egy kis friss gyümölcsöt, kikeverni natúr joghurtot mézzel és már ehető is. Persze magában is fogyasztható mézzel megcsurgatva vagy egy kis cukormentes lekvárral megkenve.
Hozzávalók (4 főre): 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 10 dkg nyírfacukor, 3 tojás, 10 dkg vaj, 2 dl natúr joghurt, 2 dl sovány tej, vaníliaaroma, fél csomag sütőpor, citrom reszelt héja, olaj a sütéshez
Elkészítése: A tojások kivételével mindent robotgéppel összekeverünk és betesszük a hűtőbe. Másnap reggel hozzákeverjük a tojásokat, majd nagyon kevés olajat spriccelünk a gofrisütőre, kimerünk egy adagot és kisütjük. Friss gyümölccsel, mézes joghurttal, cukormentes lekvárral igazán lélekmelengető, kényeztető reggeli.
Ráérősen
Ha sikerül ráérősen elkölteni családi körben egy finom reggelit, jöhet a „terülj asztalkám!”. Ilyenkor szívesen fogyasztott étel a rántotta, a lágy tojás, a bundás kenyér, de szívesen elropogtatunk egy kis pirítóst finom feltéttel. Érdemes ilyenkor kipróbálni egy-egy új ízt is!
Pirítós kencékkel
Készítsünk el már előző nap néhány finom szendvicskrémet.
Tojáskrém
Hozzávalók: 2 tojás keményre főzve, kaliforniai paprika, 1 evőkanál görög joghurt, só, bors, mustár, friss petrezselyem
Elkészítése: A tojásokat főzzük keményre, néhány szelet kaliforniai paprikát vágjunk apró kockákra. A tojást törjük össze villával, adjuk hozzá a joghurtot, alaposan keverjük össze. Ízlés szerint kerülhet hozzá mustár – akár magos is –, só, bors és friss petrezselyem. A végén keverjük hozzá a kaliforniai paprikát.
Cukkinikrém
Hozzávalók: 2 kisebb salátacukkini, egy csokor kapor vagy egy evőkanál szárított kapor, egy evőkanál natúr joghurt, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors
Elkészítése: A cukkinit hámozzuk meg, vágjuk karikákra, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és toljuk 180 fokos sütőbe. Addig süssük, míg a széle elkezd pirulni. Hűtsük le, közben reszeljük le a fokhagymát, aprítsuk fel a kaprot – ha szükséges. A kihűlt cukkinit tegyük egy tálba, adjuk hozzá a fokhagymát, kaprot, sót, borsot ízlés szerint, valamint a kevés joghurtot. Botmixer segítségével pépesítsük. Kihűlés után kenhető.
Padlizsánkrém
Hozzávalók: 1 nagyobb padlizsán, só, bors, fél fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, bazsalikom, olívaolaj
Elkészítése: A padlizsánokat villával megszurkáljuk, majd 180 fokos sütőbe toljuk. Jó alaposan megsütjük. Kihűlés után kettévágjuk és kikapargatjuk a belsejét. Egy mélyebb tálba tesszük. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a friss bazsalikomot. Nagyon kevés extraszűz olívaolajat adunk hozzá, majd botmixer segítségével krémesítjük. Ha szükséges, további olajat önthetünk hozzá a krémesebb állag elérése érdekében.
Bármilyen krémet kenjünk teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítósra és tálaljunk mellé sovány sajtokat, valamint sok friss, ropogós zöldséget!
Tojásos kedvencek
A lágy tojás pirítóssal klasszikus vasárnapi reggeli, a szalonnás tükörtojás a férfiak nagy kedvence. Ha valóban egészséges, tojásos ételből készült reggelit szeretnénk, készítsünk finom rántottát, amelyhez adjunk finom zöldségeket. Nem csak jól mutat, de nagyon egészséges is a kaliforniai vagy pritaminpaprikával készülő rántotta. De ugyanilyen egészséges és tápanyagban gazdag a spenóttal vagy brokkolival kiegészített változata, és persze adhatunk hozzá gombát vagy póréhagymát is. A lehetőségek végtelenek. Fogyasszunk mellé friss salátát, zöldségféleséget. Készítsünk zöldségtálat a rántotta mellé kígyóuborkából, retekből, paradicsomból, bármilyen paprikából. A zöldségek miatt az ilyen étel rostokban és vitaminokban gazdag. A tojás a zöldségekkel együtt kellemesen, nem puffasztóan, de hosszú időre eltelít.
GOMBÓC ARTÚR KEDVENCEI – CSOKI KISOKOS
GYAKORLATOK, AMIKET MINDEN EDZÉSEN VÉGEZZEN EL! – 1. RÉSZ