A fogyás nagyrészt fejben, és persze a saját konyhánkban dől el! Az életmódváltás tudatos főzést, tudatos táplálkozást is jelent, ehhez adunk most néhány apró, de hatékony tippet!

Hogyan lesz diétabarát a konyhád?

1. CHIPS HELYETT EGÉSZSÉGES NASSOLNIVALÓ

A fogyókúrás konyha alapja, hogy mindig legyen otthon zöldség és gyümölcs, méghozzá jól látható helyen. Készíts gyümölcssalátát, majd tedd be a hűtőbe, lehetőleg szemmagasságba, hogy amikor kinyitod a hűtő ajtaját, azt lásd meg először. Legyen a gyümölcssaláta a desszert, szemezgess belőle édesség helyett. Legyen a saláta minél sokszínűbb, valamint sokféle ízt tartalmazzon. Legyen benne édes, savanykás és lédús gyümölcs egyaránt.

 

2. MINDIG TARTS A HŰTŐBEN SALÁTÁT!

Pontosabban salátának való alapanyagokat! Amennyiben készen vár a friss saláta és más zöldségféle, csak egy kis sovány húst kell sütnie hozzá, vagy grillezni egy szelet csirkemellet, vagy egyszerűen csak rádarabolni némi light mozzarellát. A salátát fogyaszthatod előétel gyanánt, vacsorára is, de akár magaddal is viheted egy műanyag dobozban a munkahelyedre. Tarts otthon olívaolajat és ecetet is, így bármikor komplett készételt varázsolhatsz egy adag zöld salátából.

 

3. KONYHAI MÉRLEG, MÉRŐPOHÁR, MÉRŐKANÁL

Egy-egy diéta sokszor nem is a rosszul megválasztott ételek, hanem az elnagyolt mennyiségek miatt bukik meg. A fogyókúrás konyha egyik legfontosabb eszköze a konyhai mérleg! Legyen mindig a kezed ügyében, hogy le tudj mérni minden fogyasztásra szánt mennyiséget. Gyakorta ugyanis az a baj, hogy a 3-5 dkg gabonapehely helyett reggelire akár 10-12 dkg-ot megeszünk, tésztából akár 10-15 dkg is lecsúszik a diétás mennyiségnek számító 6 dkg helyett, mint ahogyan akkor is két szelet pirítóst eszünk reggel, ha egy szelet 5 dkg, és akkor is, ha 8 dkg. A rosszul kalkulált mennyiségek nem csak nehezítik, de sok esetben akár el is lehetetlenítik a fogyást.

 

4. TÁVOLÍTSD EL AZ ÁRTALMAS ÉTELEKET A KONYHÁBÓL!

Ha a kamrában rejlik egy vödör nápolyi, a szekrény mélyén egy nagy tábla csoki, a fiókban pedig lapul egy kekszesdoboz, akkor a család apraja-nagyja azon lesz, hogy ezeket a kincseket megtalálja. Ha pedig előkerülnek, azon nyomban el is tűnnek. Valakinek a pocakjában. A legjobb, ha az ilyen, egészségre és fogyókúrára veszélyes élelmiszerek át sem lépik a küszöböt. Ha nem tudod, hogy rejtőzik valahol egy csomag keksz, akkor nem is fogsz annyira vágyakozni utána.

 

5. ELŐRE ÖSSZEÁLLÍTOTT FINOMSÁGOK

A kísértést a legjobb megelőzni, illetve elkerülni. Ennek érdekében készíts tasakokat különféle egészséges nassolnivalókkal. Kis műanyag dobozokba vagy kisebb méretű uzsonnás zacskókba adagolva ezeket bárhová magaddal viheted. Tegyél a tasakokba maroknyi diót, magot, kesudiót, mandulát, mellé kevés cukrozatlan aszalt gyümölcsöt. Minden reggel dobj be egy adagot a táskádba, esetleg tegyél mellé egy szem friss gyümölcsöt vagy kis pohár natúr joghurtot. Ha van kéznél egészséges rágcsálnivaló, akkor nem érzel majd kényszert, hogy összevissza egyél olyasmiket, amit nem szabad.

 

6. FAGYASSZ!

Maradt egy kis zöldség vagy gyümölcs? Nehogy kidobd, inkább vegyél elő egy kis zacskót, pakold bele a zöldséget, aztán helyezd a fagyasztóba. Az a darabka brokkoli pont jó lesz a reggeli omlettbe, a maradék gyümölcsből pedig remek smoothie készülhet később. Akármilyen kevés maradék adódna, soha ne válj meg tőle. Rántottába, raguféleségekbe, tejes vagy joghurtos turmixokba szinte bármi hasznosítható.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!

Ajánlataink