Alma, körte, oszlop vagy homokóra? Minden típusnak adunk olyan tippeket, amelyek révén megszabadulhatnak a felesleges kilóktól, vagy akár még formásabbá tehetik az alakjukat.

Formálja az alakját a testtípusa szerint!

Alma testalkat

Jellemzők: Inkább kisebb, laposabb a feneke, viszont a mellkasa, a háta széles. Ez a testalkat hajlamosabb a felsőtestére, azaz a hasára és mellére hízni. A hasi zsír hormonális eredetű, és erőteljesen befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat, ezért azokra a nőkre, akik ebbe a típusba tartoznak, csak úgy szaladnak felfelé a kilók.

Táplálkozás

Érdemes fehérjedús ételeket enni, és a vércukorszintjét alacsonyan tartani. Kezdje a reggelt tojással vagy túróval! Ne egyen többet naponta két adag alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsnél (pl. bogyós gyümölcsök). A főételekhez ideális lenne mindig fogyasztania zöldséget és salátát is. A megfelelő fehérjebevitel érdekében nyugodtan ehet hetente többször is húst és halat.

Testmozgás

Karkörzés: Formálja a kart és a vállat. Legyen dinamikus: emelje a karját vállmagasságba, majd nyújtsa ki oldaltartásba. Ezután kis, teniszlabda-nagyságú köröket rajzolva a levegőbe hozza újra előre őket, de vállát ne húzza fel! Ismétlés: 2 x 1 percig.

Körte testalkat

Jellemzők: A legtöbb felesleg a csípőjén, a fenekén és a combján található. A válla ugyanakkor keskeny, a hasa viszonylag lapos. A körte alkatú nők könnyen feldolgozzák a szénhidrátot, az elfogyasztott zsír viszont gyorsan lerakódik a fent említett testrészeken.

Táplálkozás

Fogyasszon nyugodtan lassan felszívó szénhidrátokat, például teljes kiőrlésű termékekből készült ételeket. A zsírfogyasztására viszont érdemes odafigyelnie: kerülje a túl zsíros fogásokat és az állati zsiradékokat. Fehérjefogyasztása is legyen kiegyensúlyozott és mértékletes. Napját 1 csésze zöld teával kezdje: ez beindítja a vérkeringést és a zsírégetést. Legalább 1,5 liter vizet fogyasszon el naponta!

Testmozgás

Csípőemelés: Ez a gyakorlat nemcsak a fenekét, a hátát is formálja. Háton fekve hajlítsa be a lábait, és emelje meg a csípőjét. Az egyik lábát nyújtsa ki úgy, hogy a combjai párhuzamosak legyenek egymással. Lábfeje pipáljon, és ügyeljen arra, hogy a medencéje stabil helyzetben maradjon. Ebben a pozícióban engedje le medencéjét, majd emelje fel újra – a lába végig legyen nyújtva! Ismétlés: 2 x 12–16 db emelés lábanként.

Oszlop testalkat

Jellemzők: Azok a nők tartoznak ebbe a típusba, akiknek a válla, a csípője és a dereka körülbelül egyforma széles, ezáltal enyhén fiús alkatúak. Bár a mellük viszonylag kisebb, sokan irigylik szép, hosszú lábaikat és lapos hasukat. Az oszlop-alkatúak jól égetik a zsírt, és nincs rajtuk túl sok felesleg. Fontos viszont számukra, hogy eleget egyenek, különben nem tudják növelni az izomzatukat.

Táplálkozás

Figyeljen oda rá, hogy tápanyagokban és rostban gazdag ételeket, valamint sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon.

Testmozgás

Fent és lent: A derék, a törzs és a láb formálására kiváló ez a gyakorlat. Oldalfekvés, a lábak nyújtva, a lábfej spiccben. Az alul lévő karját tegye ki oldalra a földön, ezzel meg tudja támasztani a felsőtestét. A felül lévő karját és lábát emelje nyújtva a magasba. A felsőtestét emelje meg a karja irányába, majd engedje vissza a földre. Ismétlés: 16–24 db mindkét oldalra.

Homokóra testalkat

Jellemzők: Ezt nevezzük a klasszikus női alkatnak. A válla és a csípője egyforma széles, a dereka pedig keskeny. A többletkalóriák könnyen lerakódnak rajta, de testmozgással könnyen megszabadulhat a feleslegtől.

Táplálkozás

Egyen annyit, amennyitől jóllakik, de igyekezzen nagyrészt laktató, egészséges alapanyagokat választani, pl. zöldségeket, salátákat. Emellett mérsékelten fogyaszthat teljes kiőrlésű tésztát és kenyeret, illetve barna rizst. Egészítse ki étrendjét sovány húsból vagy halból származó fehérjével.

Testmozgás

Kapugyakorlat: Remek egyensúlyfejlesztő! Álljon csípőszélesnél nagyobb terpeszállásba, a térd és a lábfejek kifele nézzenek. Enyhén guggoljon bele a pozícióba, majd lassan álljon lábujjhegyre úgy, hogy közben a felsőteste változatlan helyzetben marad. Karjait vállmagasságban nyújtsa ki oldalra. Ismétlés: 2 x 16–24 db.

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink