Egész nap salátát, sovány húst, gyümölcsöket fogyaszt, reggeltől estig igyekszik a lehető legegészségesebben élni. Hazaérve egy zsúfolt munkanap végén azonban borul az egész napi stabil önmegtartóztatás. Jön egy kis kukorica vagy chips a tévé előtt, egy szelet csoki vagy egy darabka sajt... Hogyan lehet ezt megakadályozni?

Vége az esti nassolásnak!

Csodálkozik, ha a mérleg nem kedvező számokat mutat, és azon töpreng, miért nem fogy – sőt hízik –, mikor egész nap odafigyel az étkezésére. Egész nap, leszámítva az egyébként is kritikus esti időszakot, mikor is talán órákat tölt csipegetéssel. Számolja fel ezt a rossz szokását, így megőrizheti alakját, elkerülheti a súlygyarapodást, sőt, esetenként még egy kis bűnözést is beiktathat. Mindezt tudatosan, kellő alapossággal és odafigyeléssel.

Kerülje el a tévét

Egyszerű lenne azt mondani, hogy egyáltalán ne nézzen tévét. Mégis, igyekezzen minél kevesebbet tévézni, minél később bekapcsolni a készüléket. Semmiképpen ne nézzen tévét vacsora készítése közben, sőt, a konyhában lehetőleg ne tévézzen. Akkor kapcsolja be, amikor már mindenki megvacsorázott, megfürdött, a konyhában már teljes rend uralkodik, nincs elöl a kenyér, a felvágott, a félbehagyott szendvics vagy a vacsoramaradék. Tévézés közben elfelejtünk arra koncentrálni, hogy mit és mennyit eszünk. Ilyenkor összevissza csipegetünk, a mértékletesség fel sem merül.

Egyen rendesen napközben

Ügyeljen arra, hogy napközben mindenféle ételtípusból fogyasszon egy keveset. Egyen sok fehérjét, kis adag szénhidrátot, minden étkezésnél legalább egy-egy adag zöldséget és gyümölcsöt. Ha napközben tápláló ételeket eszik, és nem farkaséhesen esik be este az ajtón, nem fog kényszert érezni arra, hogy összeegyen mindenfélét. Mielőtt hazaindul, esetleg egyen meg egy pohár joghurtot, cottege cheese-t, kefirt.

Folyadék

Az esti sóvárgás gyakorta nem más, mint a dehidratáció jele. Amint hazaér, igyon meg legalább egy, de inkább két nagy pohár vizet. Vagy készítsen gyorsan egy csésze teát, és azt kortyolgassa. Helyettesítheti vele a rágcsálást, a csipegetést. De máskor is, ha nem kifejezetten éhes, csak úgy enne valamit, fogyasszon el egy csésze teát, amelyet mézzel ízesíthet, ha édességre vágyna.

Fogmosás

Amikor befejezte könnyű vacsoráját, azonnal mosson alaposan fogat. A fogkrém legyen minél erőteljesebb ízű. A tiszta fog és a fogkrém érzete elveszi a kedvet a későbbi rágcsálástól, falatozástól. Ha mégis leküzdhetetlen vágy gyötörné valami sós vagy édes nasi iránt, öblögesse ki a száját szájvízzel. Nincs étel, amelynek jó íze lenne egy mentolos fogkrém aromájával keveredve.

Egészséges nassolnivalók

Arra az esetre, ha mégis elállíthatatlan csipegethetnékje támad, tartson otthon egészséges alternatívákat. Egy dobozka zsírszegény joghurtot, korpás kekszet, sovány sajtot vagy olajos magvakat, aszalt gyümölcsöt. Egy-két szem (nem több!) aszalt szilva vagy barack, esetleg füge vagy datolya kielégíti az édesség iránti igényt, és jó hatással van a bélműködésre is.

Mentális határok

Mielőtt bármi olyat tenne vagy enne, ami nem fér bele a diétába vagy az egészséges életmódba, gondolkodjon egy kicsit. Gondolja végig, hogy megéri-e pluszban az a szelet csoki, sütemény vagy az a nagy szendvics a kellemetlen érzést, amelyet másnap érez majd, ha rááll a mérlegre. Képzelje el, hova és milyen formában rakódik le testén a nassolnivaló. Túlsúly, zsírpárnák, puffadt has… Megéri?

Maradjon aktív

Azért, mert lejárt a munkaideje, még nincs vége a napnak. Mielőtt hazamenne, és ledőlne a kanapéra a tévé elé, gondolja végig, hogy mennyi mindent tehetne a lefekvésig fennmaradó pár órában. Természetesen, akinek gyereke és családja van, biztosan nem a kanapén heverészik. Mégis, érdemes még óvoda vagy iskola után a kicsikkel együtt aktív programot szervezni. Ha jó idő van, irány a kert, a játszótér. Legyen program a mindennapos közös séta vagy kutyasétáltatás. A nagyobbaknak persze tanulni kell, ám anyuka addig tornázhat egy fitneszvideóra, felülhet a szobabiciklire. Ha egyik sem kivitelezhető, mindezt megteheti, ha a gyerekek már alszanak. Persze, akkor meg kinek van kedve? Na, de kifogás mindig akad. A lényeg, hogy töltse aktívan az idejét vacsoráig. Addig sem azon gondolkodik, hogy mit lehetne enni.

Rágcsáljon cukormentes rágógumit

Tartson kéznél különféle ízesítésű rágógumikat. Gyümölcsöst, mentolost, mézest, amihez éppen kedve van. A rágózással elterelődik a figyelme az evésről, másrészt a rágó íze miatt nehéz bármi mást megkívánni.

Ne hergelje magát feleslegesen az étellel!

Ne azon gondolkozzon, amint belép az ajtón, hogy mit is kellene ennie. Tartsa távol magát az ételektől. A könnyű vacsora után olvasson, hallgasson zenét, hódoljon a hobbijainak. Amikor mégis éhséget érez, adjon magának 15 perc előnyt az étellel szemben. Vagyis várjon minimum 15 percet, mielőtt belefeledkezne a nassolásba. Lehet, hogy ennyi idő alatt másképp fogja látni a dolgokat.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.