Mindennek az alapja a saláta! Azonban a hagyományos jégsalátán kívül, készülhet kínai kelből, szívsalátából, rukkolából, spenótból, de akár káposztából is az ételünk. Ha unalmassá válnak a megszokott ízek, és akár pitypanggal is bővítené a salátáját, akkor ezt a cikket is olvassa el! A tányérről nem hiányozhat valami igazán ropogós hozzávaló sem! Sokan esnek abba a hibába, hogy ezt sós pálcikával, pirítóssal, vagy krutonnal akarják letudni. A szénhidrátbombák helyett, jó megoldás lehet az uborka, a répa, az alma és különböző magok is! Valami puha, lágy hozzávaló sem árt! Ez lehet sajt is, azonban kiemelten figyeljünk a mennyiségre! Ha már 2-3 marék sajt kerül egyetlen adagba, akkor nem igazán diétás salátát készítünk. Puha hozzávaló lehet még az avokádó, a paradicsom és a grillezett édesburgonya is.
A váratlan finomságok feldobják a salátát. Igyekezzünk ezeket úgy kiválasztani, hogy vagy vitaminban, vagy fehérjében bővelkedjen. Remek választás lehet a sovány túró, nyáron a görögdinnye, vagy néhány szem aszalt gyümölcs is. A saláta kulcsa a fehérje! Ezt bevihetjük főtt tojással, grillezett, vagy főtt csirkével, tofuval, vagy olyan lassan felszívódó szénhidráttal, mint a quinoa.
Tartózkodjon a zsíros, tejszínes vagy tejfölös öntetektől. Remek dresszing lehet a mustár, az olívaolaj, a különböző ecetek és a pesto is.