Karácsonykor, a nagy családi ebédek és vacsorák alatt az ember nemcsak a beszélgetésbe, de az eszegetésbe is könnyen belefeledkezik. Ráadásul ilyenkor többféle desszert is kerül az asztalra, és a finomságoknak igencsak nehéz ellenállni. Íme egy finomság, amivel már karácsony elõtt készülhetsz az ünnepre! Illatából is érezni, hogy isteni!
Lekváros linzercsillag, igazi kímélő karácsonyi sütemény
Tészta:
- 7,5 dkg zabliszt
- 10 dkg diétás liszt
- 12,5 dkg vaj
- 2 dkg diétás cukor
- 2 db tojás sárgája
- 2 ek. tejföl
- 1/2 cs. diétás vaniliás cukor
Töltelék:
- Cukor nélkül készített házi lekvár
Így készítsd:
- Gyúrd össze a tészta hozzávalóit, fóliázd le, tedd a hűtőbe 1-2 órára.
- A pihentetés után a tésztát nyújtsd kb. 2 mm vastagságúra – kevés liszttel szórj alá, hogy ne ragadjon le, majd forma segítségével szaggasd ki, minden másodikra készíts ablakot.
- A formára vágott tésztalapokat sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsibe, 180 fokon süsd készre, ez kb. 15 perc.
- Amint kihűlt a tészta, a teljes csillagokra tegyél 1-1 kanálka hozzáadott cukor nélkül készült lekvárt, így illeszd a tetejére a középen lyukas linzerlapot. Néhány óra múlva szépen összeragadnak.
- Mielőtt kiteszed a sütit vendégeid elé az asztalra, hintsd meg porrá őrölt diétás cukorral
Tippek:
- Ne gyúrd túl sokáig tésztát, mert nem lesz omlós.
- Tényleg érdemes vékonyra nyújtani a tésztát, mert míg sül, puffad, vastagsága növekszik. Két vastag linzerlap között nem érvényesül a lekvár.
- Ne süsd túl a linzertésztát, mert ha megbarnul, és nem lesz kívánatos a süti.