A színes tojások, fonott kalácsok, sütemények és a húsvéti hidegtálak végeláthatatlanan sora mellett nem csoda, hogy úgy érezzük, nehezen tudunk ellenállni a kísértésnek.

Kerüld el idén a hízást a húsvéti ünnepek alatt

A közhiedelemmel ellentétben a húsvétnak nem kell a mérhetetlen, több napon át tartó csokievésről, az édes semmittevésről és az ünnepek után érezhető súlygyarapodásról szólnia. Egy kis odafigyeléssel, néhány apró változtatással, valamint az ételek tudatos tervezésével az ünnepi időszakban is sokat tehetünk az egészségünkért- írja a Bors.

Indítsuk jól a napot

A kiegyensúlyozott reggeli nemcsak finom és laktató, de fontos eleme a megfelelő napi rostbevitelnek, ami támogatja az emésztőrendszer egészségét és csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. A füstölt főtt sonkához és a finom, főtt tojáshoz fogyasztott kenyér helyett válasszunk inkább teljes kiőrlésű, rozsos vagy hosszan érlelt kovásszal készült változatot.

Vigyázzunk a túlevéssel

húsvét

Húsvétkor a finom falatok mellett sem árt odafigyelni arra, hogy miből mennyit eszünk, ezzel elkerülve a fájdalmas puffadást, és a még ünnepek után is tartó emésztési panaszokat. Próbáljunk meg az ünnep alatt is a kiegyensúlyozott étkezésre törekedni: ha például szeretjük a majonézes salátákat, érdemes azokat zöldsalátával fogyasztani, a sonka-tojás kombináció mellé pedig készíthetünk finom zöldségkrémeket. Ha pedig ropogós nassolni valóra vágyunk, érdemes házilag elkészítenünk az egészségesebb verziót.

Ne szóljon minden a csokinyusziról

Sütés-főzés közben a gyerekek izgalmas, játékos formában számos dolgot elsajátíthatnak: a kalácson gyakorolhatják a fonást, a kiszúróformákkal izgalmas süteményvilágot építhetnek. A közös sütögetés és főzőcskézés pedig remek lehetőséget nyújt arra is, hogy a kicsik megismerjék a zöldségek-gyümölcsök változatos felhasználási módját, így például felfedezhetik azt is, hogyan került a tortába reszelt répa, és miért jobb választás az étcsoki a tejcsokinál.

Fotó: shutterstock

Hozzuk vissza a tojásvadászatot

A rohanó világban bizony az együtt töltött időt is érdemes tudatosan megtervezni, így megelőzhetjük, hogy a húsvéti emlékeink csupán az eszeveszett takarításból és főzésből álljanak. Próbáljunk meg időben elkezdeni készülődni, így akár olyan kreatív közös játékokra, például egy izgalmas tojáskeresésre is marad időnk, ami a későbbiekben családi hagyománnyá válhat. Akinek nincs kertje, az részt vehet valamelyik arborétum vagy intézmény tojáskeresésén is.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink