A színes tojások, fonott kalácsok, sütemények és a húsvéti hidegtálak végeláthatatlanan sora mellett nem csoda, hogy úgy érezzük, nehezen tudunk ellenállni a kísértésnek.

Kerüld el idén a hízást a húsvéti ünnepek alatt

A közhiedelemmel ellentétben a húsvétnak nem kell a mérhetetlen, több napon át tartó csokievésről, az édes semmittevésről és az ünnepek után érezhető súlygyarapodásról szólnia. Egy kis odafigyeléssel, néhány apró változtatással, valamint az ételek tudatos tervezésével az ünnepi időszakban is sokat tehetünk az egészségünkért- írja a Bors.

Indítsuk jól a napot

A kiegyensúlyozott reggeli nemcsak finom és laktató, de fontos eleme a megfelelő napi rostbevitelnek, ami támogatja az emésztőrendszer egészségét és csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. A füstölt főtt sonkához és a finom, főtt tojáshoz fogyasztott kenyér helyett válasszunk inkább teljes kiőrlésű, rozsos vagy hosszan érlelt kovásszal készült változatot.

Vigyázzunk a túlevéssel

húsvét

Húsvétkor a finom falatok mellett sem árt odafigyelni arra, hogy miből mennyit eszünk, ezzel elkerülve a fájdalmas puffadást, és a még ünnepek után is tartó emésztési panaszokat. Próbáljunk meg az ünnep alatt is a kiegyensúlyozott étkezésre törekedni: ha például szeretjük a majonézes salátákat, érdemes azokat zöldsalátával fogyasztani, a sonka-tojás kombináció mellé pedig készíthetünk finom zöldségkrémeket. Ha pedig ropogós nassolni valóra vágyunk, érdemes házilag elkészítenünk az egészségesebb verziót.

Ne szóljon minden a csokinyusziról

Sütés-főzés közben a gyerekek izgalmas, játékos formában számos dolgot elsajátíthatnak: a kalácson gyakorolhatják a fonást, a kiszúróformákkal izgalmas süteményvilágot építhetnek. A közös sütögetés és főzőcskézés pedig remek lehetőséget nyújt arra is, hogy a kicsik megismerjék a zöldségek-gyümölcsök változatos felhasználási módját, így például felfedezhetik azt is, hogyan került a tortába reszelt répa, és miért jobb választás az étcsoki a tejcsokinál.

Fotó: shutterstock

Hozzuk vissza a tojásvadászatot

A rohanó világban bizony az együtt töltött időt is érdemes tudatosan megtervezni, így megelőzhetjük, hogy a húsvéti emlékeink csupán az eszeveszett takarításból és főzésből álljanak. Próbáljunk meg időben elkezdeni készülődni, így akár olyan kreatív közös játékokra, például egy izgalmas tojáskeresésre is marad időnk, ami a későbbiekben családi hagyománnyá válhat. Akinek nincs kertje, az részt vehet valamelyik arborétum vagy intézmény tojáskeresésén is.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Vaníliás keto keksz, készítsd el otthon gyorsan
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a magas zsírbevitellel operáló ketogén diéta. Lássunk most egy remek desszertet, mely ezt az elvet követi és pillanatok alatt el is készül.
Marianna 26 kilót fogyott: „Újra érzem, hogy nő vagyok”
Fontos, hogy a gyerekek, kamaszok milyen környezetben nőnek fel, és milyen nőképet látnak maguk előtt. Marianna (50) ebből a szempontból is gondos anya, aki még a fogyásnál is ügyelt arra, hogy jó példát mutasson.
Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.

Ajánlataink