Napi 800 kalória, akupunktúra, megszorító étrendek, éhezés és energiahiány. Aki próbált már hasonlót, az tudja, hogy ez nem a tartós és egészséges fogyás felé vezető út. Mára Csilla (50) is megtanulta, hogyan kell jól fogyni.

Koplalás helyett életmódot váltott Csilla: : „Már nem azt várom, hogy mikor ehetek újra”

Szabó B. Csillának különösen nehéz dolga volt, hiszen imád főzni, ráadásul ezen kívül az ételek fotózása a másik hobbija és blogot is vezet ebben a témában. Így nehéz volt megtalálnia a megfelelő mennyiséget és az egyensúlyt, hiszen a sok finomságnak el is kellett fogynia. Hosszú évek kísérletezése után azonban megtalálta a neki való módszert, és már nem kell azt várnia, mikor ehet újra egy jót.

Voltam már nehezebb is”

Csilla élete mindig is a jojózás jegyében zajlott, és ennél jobban semmi nem tudja megviselni a szervezetet, nem beszélve arról, hogy a léleknek sem egyszerű ezzel megküzdeni.

A szüleim szerint vézna kisgyerek voltam, szerintem egyszerűen normális, madárcsontú alkat. Kiskamasz koromban néhány kiló feljött, de aztán szépen le is ment, nem gondolom, hogy túlsúlyos tinédzser lettem volna. 166 centi magasra nőttem, és nagyjából hatvanhét kilóval mentem férjhez. A két lányom gyorsan követte egymást, egy év van köztük, így a két szülés között nem volt lehetőségem regenerálódni, vagy a fogyásra gondolni. És ezután kezdődött a folyamatos hullámvasút. Amikor volt rá lehetőségem, szerettem volna visszakerülni a normál súlyomhoz, de ehhez nagyon nem találtam a jó módszert – meséli Csilla.

Húsz kiló fel-le

Sokan követik el azt a hibát, hogy hisznek a gyors eredményeket ígérő, drasztikus fogyókúrákban, és ezekkel sanyargatják magukat, testi és lelki megterheléseket is vállalva az álomalakért.

Jojóeffektus

A jojoeffektust sok diétázó megtapasztaltaa már
Fotó: Shutterstock

Nálam fázisok voltak. Koplalással próbáltam lejjebb kínlódni a súlyomat, rengeteg mindent kipróbáltam, és mind nagyon drasztikus volt. Az is előfordult, hogy az uzsonna és vacsora közti időszakot átaludtam, mert energiám és életkedvem sem volt ébren maradni. Ezekben a hetekben minden perc, óra arról szólt, hogy ki kell bírni, átvészelni, aztán majd jó lesz. És persze közben arról ábrándoztam, mit fogok enni, hogy fogom bepótolni az elmúlt hetek veszteségeit. A másik fázisban pedig előjött az az énem, aki szeret főzni és enni, így a mértéktelen evés és az egészségtelen életmód miatt mindig felszöktek a kilók. Nagyjából húsz kilóval jojóztam, olyan is előfordult, hogy fél éven belül felszedtem, majd újra leadtam tíz kilót. Voltam a száz közelében is, mivel a diéták után még több és még gyorsabban jött fel.

A főzőműsor segített

A rengeteg sikertelen kísérlet után Csillának egy főzőműsor segített megtalálni a megfelelő segítséget.

Nem csak főzni szeretek, de a műsorokat is nézem, és egy ilyen programban láttam először Hajnit szakértőként. Akkor éppen egy poros diétával sanyargattam magam, és elgondolkodtam azon, amit mondott. Rájöttem, hogy én valamit nagyon rosszul csinálok, mert állandóan arról szól az életem, hogy fogyok, hízok. 22 augusztusában kezdtem el a módszerét, és azóta már tudom, hogy mi volt eddig a baj. Az ő étrendjét követve ugyanis nem hiányzik semmi, nagyon jókat eszem. Ez nem fogyókúra, hanem kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségeket tartalmazó menü. Így nincs hiányérzetem, nem azon gondolkozom, utána mit fogok enni. Augusztus óta 14 kilót adtam le, és már nagyon közel van a 67 kilós álomsúly – mondja büszkén Csilla.

Egyértelmű igazság, hogy a drasztikus diéták nem hoznak tartós eredményt, ahogy ezt Csilla is tapasztalhatta.

A fogyókúra soha nem arról szól, hogy hosszú távon változzon valami. Lehet, hogy gyorsan megszabadít a súlytól, de az ember nem tanul meg közben jól táplálkozni, nem tanulja meg, hogyan rendszerezze az életét. Ezért sem fenntartható módszerek ezek. Most nincsenek tiltott ételek, mindent ehetek, nem szenvedek hiányt. Valójában már úgy érzem, a fogyás egy kellemes bónusz amellett, hogy boldog és kiegyensúlyozott vagyok, jókat tudok enni, hangulatingadozások nélkül. Ráadásul elkezdtem odafigyelni a mozgásra, és minden nap igyekszem 10000 lépést megtenni amellett, hogy heti kétszer teniszezni is járok. Ami persze szintén sokkal jobban megy.

Fontos tudni, miért is eszünk: Dr. Takács Hajnalka, dietetikus

Csilla tipikus példa arra, hogy ha nem tudjuk, hogyan működik az egészséges táplálkozás, akkor a normál testsúly megtartása sem lesz könnyű.

Sok ilyen esetet látok, ezért mindig az az első lépésem, hogy megtanítsam, miért is eszünk. Ami az autónak a benzin, az nekünk a táplálék, az evés elsődleges célja, hogy energiát biztosítson, és nem az, hogy jól nézzünk ki. Ha nem megfelelő a táplálkozás, az problémát okoz az egészséges működésünkben. Meg kell tanulni, mit, mennyit és miért táplálkozunk. Ha valamely ételből túl keveset eszünk, hiányállapotot okozhat, ha túl sokat, meghízhatunk, hogy csak két példát említsek a szélsőségesség következményeiből. Aki megérti az alapelveket, az egészen másképp áll az étkezés és fogyás kérdéséhez, hiszen már tudja, mit csinált rosszul korábban, és emiatt kevésbé veszíti el a fejét, kevésbé inog meg. A kezdet egy logikus és egyértelmű szakmai tanácsadással kezdődik, mely mellé sokszor hasznos a gyakorlati példát nyújtó mintaétrend is – mondja a szakértő.

Csilla kedvenc receptjei

Fetasajtos tonhalkrém

1 adag: 250 kcal

Fotó: shutterstock

Hozzávalók (1 adaghoz):

  • 56g tonhal, saját lében (a 80 g-os konzerv töltőtömege 56 g)
  • 20g fetasajt
  • zöldfűszerek
  • 40g teljes kiőrlésű kenyér
  • 100g zöldpaprika

Elkészítése:

A levétől lecsepegtetett tonhalat keverjük össze a fetával, zöldfűszerekkel ízesítsük, jól dolgozzuk el, majd kenjük a kenyérre, és fogyasszuk a paprikával. A fetasajt sós, plusz sót már ne adjunk hozzá!

Hamburger grill camembert sajttal

Energia: 440 kcal

Hozzávalók (1 adaghoz):

  • 80g csirkemell
  • 5g olívaolaj
  • 60g light camembert sajt
  • 75g-os zsemle, teljes kiőrlésű

A tartármártáshoz:

  • 50g kefir
  • 2,5g mustár
  • 2,5g friss citromlé
  • édesítő
  • só, fehérbors

Elkészítése:

A csirkemellet az olajon megsütjük, ízlés szerint fűszerezzük. A sajtot grillen vagy grillserpenyőben meggrillezzük. A tartármártás hozzávalóit összekeverjük: a kefirt simára keverjük a mustárral, ízesítjük citromlével, édesítőszerrel és fehérborssal.

A zsemle aljára ráfektetjük a hússzeletet, ráhelyezzük a grillezett sajtot, a tartármártással ízesítjük, majd lefedjük a zsemle kalapjával és a friss salátával fogyasztjuk.

Mogyorókrémes epres/málnás quesadilla

Energia: 200 kcal

Hozzávalók (1 adaghoz):

  • 1 kicsi (25 g-os) kukoricatortilla
  • 20g hozzáadott cukortól mentes mogyorókrém
  • 100g eper vagy más bogyós gyümölcs, akár fagyasztva

Elkészítése:

A legkisebb méretű tortillát megkenjük édesítős mogyorókrémmel, félbevágott epret vagy málnát teszünk bele, és összesütjük. Átmelegíthetjük csak a mogyorókrémmel is, akkor a gyümölcsöket hidegen halmozzuk rá.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink