Alaptétel a fogyókúrázók körében: fogyasszon kevesebb kalóriát és fogyni fog. Csakhogy ez sem mindig jó megoldás, főleg akkor, ha valaki átesik a ló túloldalára. Ha túl keveset eszik, azzal akár el is ronthatja a diétáját!

7 jel, hogy túl kevés kalóriát visz be a szervezetébe

1. Kimerült

Kalória = energia. Ha túl keveset eszik, sokkal gyakrabban érzi magát kifacsarva. Ha gyorsabban fárad a megszokottnál, ha nehezen és kialvatlanul ébred, ha napközben alig bírja nyitva tartani a szemét, jobb, ha kicsit nagyobb adag ételt tesz a tányérjára, mely tápláló és egészséges. Ráadásul a koplalással fontos tápanyagokat, vitaminokat is megvon magától.

 

2. Nehezen megy az edzés

Nem csak az ébrenléthez, a munkához, de persze az edzéshez is kell az energia. Ha úgy érzi, hogy a korábban könnyedén vett akadályok hirtelen megoldhatatlannak látszanak, újra kell terveznie a kalóriabevitelét. Ha gyengének érzi magát súlyzózáskor vagy a futópadon, érdemes megnéznie, hogy elegendő fehérjét és szénhidrátot fogyaszt-e. Így nem csak az edzés lesz könnyebb, de a regeneráció idejét is meggyorsítja.

 

3. Nehezen fókuszál

Amikor kevés a bevitt kalória (és így az energiája is), könnyen érezheti magát szétszórtnak, figyelmetlennek. Lehet, hogy a reggeli értekezletet még kibírja egy kevés zsírszegény joghurttal, de ebédidőre már biztosan nehezebben tud koncentrálni a munkájára. Fogyasszon reggelire teljes kiőrlésű pirítóst, tojást, gyümölcsöt. A szénhidrátok hosszan ellátják energiával, így a munka könnyebben megy majd.

 

4. Állandóan éhes és morcos

Ha folyton éhségérzet gyötri, ha könnyen felhúzza magát apróságokon, ha állandóan ingerült, az bizony annak is jele lehet, hogy túl keveset eszik. Próbáljon kiegyensúlyozottan táplálkozni, megfelelő mennyiségű fehérjét, lassan felszívódó szénhidrátot és egészséges zsírokat fogyasztani.

 

5. Késik a menzesze

A hosszan tartó ételmegvonás, a drasztikus diéta következményeként a hormonháztartása is megzavarodhat. Késhet vagy akár teljesen ki is maradhat a menstruációja. Ha huzamosabb ideig ezt tapasztalja, mihamarabb keresse fel nőgyógyászát!

 

6. Nem tudja tartani a diétáját

Ha túl kevés a napi tápanyag- és kalóriabevitel, azt nagy valószínűséggel nem fogja tudni betartani. Ne támasszon irreális követelményeket önmagával szemben, a 800 kalória/napos diétákat nem csak lehetetlen, de egészségtelen is betartani (az ilyen rendkívül alacsony kalóriabevitelű kúrákat orvosi felügyelet mellett, kórházban szokták csak alkalmazni). Legyen türelemmel, a fogyás hosszabb időt igényel: veszítse el inkább lassan, de tartósan a plusz kilókat.

 

7. Nem mozdul a mérleg nyelve

Hiába edz őrült módra, hiába eszik keveset, a mérleg nyelvét mintha leragasztották volna? Bizony, ha alig eszik, a szervezet tartalékoló üzemmódba kapcsol: minden bevitt falathoz ragaszkodik, tárol. Ezért is tapasztaljuk meg egy-egy esztelen diéta után a jojóeffektust. Ha napi 1400 kalóriát fogyaszt, és nem fogy, próbáljon pár napig 1600 kalóriát bevinni.

 

Minta: Ilyen egy 1500 kalóriás napi menü

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink