Kutatások kimutatták, hogy a lassabb evésnek köszönhetően sikeresebben szabadulhatunk meg a pluszkilóktól. Persze az sem mindegy, hogy milyen körülmények között étkezünk: nyugodtan, csak az ételre figyelve, vagy munka közben, kapkodva. Hagyjunk időt magának, és teremtsünk megfelelő körülményeket.

Aki lassabban eszik, gyorsabban fogyhat?

Kapcsold ki a tévét!

Ahhoz, hogy az agyad érzékelje, már eleget ettél, koncentrálj az étkezésre. Kutatások is bizonyították, hogy azok az emberek, akik étkezés közben másra is figyelnek – például tévéznek, olvasnak –, hajlamosak többet enni. Ráadásul az agy később érzékeli a teltséget, mint a gyomor (körülbelül 20 perc csúszással), és ha nem az étkezésre figyelsz, könnyen túleheted magad. A komótos, lassú evés segítségével megtanulhatsz jobban odafigyelni a tested jelzéseire.

 

Csak semmi sietség!

Felejtsd el a fél perc alatt elfogyasztott ebédet, vacsorát! Hiába sok a dolgod, nem egészséges, ha az íróasztalánál, a munkaállomásán, egy-két perc alatt kapsz be pár falatot, esetleg valamilyen készételt, hogy csillapítsd az étvágyadat – hiszen ha napközben ilyen „szegényesen” étkezel, este akarod majd bepótolni: és mikor a tévé előtt lesz időd, többet fogsz enni, mint amennyire szükséged van. Add meg a módját az evésnek, legalább a főétkezések alkalmával. Ne sajnálj rá fél órát sem. Nyugodtan egyél, ne nézd folyton az órád, azon gondolkodva, hogy mennyi mindent kell még elintézned. Élvezd a színeket, az illatokat, az ízeket.

 

Lassulj le!

Minél gyorsabban eszel, habzsolsz, annál több levegő jut minden egyes falatnál a testedbe, ami kellemetlen teltségérzéssel jár, fel is puffadhatsz tőle. Tudatosan lassulj le! Tarts apró szüneteket evés közben: minden második falat után tedd le a kést és a villát, vagy, ha kézzel eszel (például szendvicset, tortillát), tedd le az ételt pár másodpercre a tányérjára.

 

Élvezd az ízeket!

Újabb élvezeti érték, amit nem érzékelsz, ha túl gyorsan eszel. Élvezd ki a nagyszerűbbnél nagyszerűbb ételeket! Ne csak „üzemanyagként” tekints az ételre, és ne félj élvezni azt. A habzsolás – mint már írtuk – gyomorproblémákhoz vezethet. Ha viszont időt szánsz arra, hogy kiélvezd az ízeket, később nem érzel majd késztetést, hogy kirabold a hűtőt újabb falatok után kutatva.

 

Rágd meg alaposan az ételt!

Az emésztés már a rágással elkezdődik. Minél kisebb falatokra rágod szét az ételt, annál könnyebbé teszed az emésztést. Rágj meg minden falatot hússzor-harmincszor.

 

Tervezd meg előre az étkezést!

Minél kevesebb időd van választani, annál nagyobb az esélye, hogy valami egészségtelen után nyúlsz. A helyzet még rosszabb, ha farkaséhesen indulsz el a hűtő felé. A legjobb, ha már vasárnap este összeállítod a menüt egész hétre. Ha nincs időd mindennap sok időt tölteni a konyhában, válassz könnyen, gyorsan elkészíthető ételeket. Dobj össze friss salátát sovány csirkesonkával, vagy készíts könnyű főzeléket, tartalmas zöldségleveseket. Így elkerülheted, hogy az ételeid tele legyenek cukorral, sóval, tartósítószerekkel.

 

Ne tekints jutalomként az ételre!

„Egy ilyen nehéz nap végén megérdemlek egy kis jégkrémet” felkiáltással a tévé előtt elfogy az egész doboz édesség – ismerős helyzet? Persze, hiszen a stressz hatására a szervezet cukorért, szénhidrátért kiált. Ne legyél stresszevő, lehetőleg csak akkor egyél, amikor valóban megéhezel, és nem csak a szemed kívánja az ételt. Akkor viszont élvezz ki minden egyes falatot! Ha édesség után sóvárognál, vagy a nagy stressz hatására a chips után nyúlnál, rágj rágógumit, vagy jutalmazd magát egyéb módon: menj el kocogni, olvass egy jó könyvet vagy magazint.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.

Ajánlataink