Nagyon könnyű belekerülni a töltött káposzta, burgonyasaláta, rántott hús, fasírt, halászlé, bejgli képezte mókuskerékbe. A zsíros, szaftos húsok mellé tálalt rizs, burgonyapüré szintén nem könnyíti meg az egyébként a hétköznapokban egészségesen táplálkozó emberek dolgát. Egy kis kilengés, bűnözés természetesen mindenkinek jár. Ám, ha hirtelen ennyi nehéz étellel terheljük a gyomrot, könnyen előfordulhat, hogy az karácsony nagy részét hasfájással vagy éppen gyomorsavlekötők nyakalásával töltjük.
A klasszikus menüsort érdemes család-, gyomor- és súlybaráttá reformálni. Ez nem jelenti azt, hogy karácsonykor csírát kell ennünk magokkal, de a többnapos menüsoron lehet annyit könnyíteni, hogy ne kerüljünk közvetlen összetűzésbe a mérleggel, és hasfájás se legyen a vége. Nem kell nélkülöznünk a finom húsféleségeket, süteményeket, természetesen a halról sem kell lemondanunk, sőt, sütemény is kerülhet az asztalra.
Töltött káposzta
Ami nélkül nem létezik karácsony. Magával az étellel alapvetően semmi probléma nincs. A savanyú káposzta nagyon egészséges, magas a C-vitamin-tartalma, ráadásul 10 dkg káposzta mindössze 20 kalóriát tartalmaz. És ha ehhez mindössze egy kis sovány sertéshús társul, ugyan mi baj lehetne belőle? Nos, csak annyi, hogy rendszerint megtoldjuk füstölt szalonnával, esetenként kolbásszal, és a legtöbb esetben berántjuk, majd a fogyasztásnál nyakon öntjük egy pohár tejföllel, és fehér kenyeret rágcsálunk hozzá. Ez utóbbi kettőt feltétlenül hagyjuk el, és berántani sem szükséges. A töltött káposztát sovány sertéshússal készítsük, a töltelékbe barna rizs vagy bulgur kerüljön. A bulgur tökéletesen megdagad, nem rágós, sokkal jobban csúszik vele a hús is. A megszokott fűszereket – pirospaprikát, borsot – nyugodtan használhatjuk, a töltött káposzta ezekkel együtt is kifejezetten diétás étel lesz.
Előételek, saláták
A legklasszikusabb a majonézes burgonyasaláta, illetve a franciasaláta. Húsok mellé, hidegtálak részeként tálalják fel előszeretettel. Ám a húsokhoz gyakorta jobban esik egy könnyű saláta, hiszen a majonéz vagy a tejföl igen megterhelő a gyomor számára. A burgonyasalátával vagy a franciasalátával sokoldalúan variálhatunk. Maga a burgonya nem hizlal, sőt, egy közepes főtt burgonya mindössze 190 kalória. Magas kalóriatartalmát a hozzáadott tejföl és a majonéz adja. Próbáljunk ki egy-két hasonlóan finom, de kalóriában sokkal szegényebb verziót.
Variációk burgonyasalátára
Mustáros burgonyasaláta
Hozzávalók: 3-4 közepes főtt burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. mustár, 1 ek. dijoni mustár, 1 ek. balzsamecet, késhegynyi csilipaprika, édes pirospaprika, kevés só, friss petrezselyem
Elkészítés: A burgonyát héjában tegyük fel főni. Addig a vöröshagymát vágjuk csíkokra, tegyük egy mélyebb tálba. Adjuk hozzá a mustárokat, a balzsamecetet. A kihűlt burgonyát kockázzuk vagy karikázzuk fel. Adjuk a keverékhez, alaposan forgassuk össze. Ízlés szerint fűszerezzük, majd egy éjszakán át hagyjuk állni a hűtőben. Tálalás előtt szórjuk meg frissen aprított petrezselyemlevéllel.
Mediterrán burgonyasaláta
Hozzávalók: 3-4 szem közepes burgonya, 1 ek. olívaolaj, 1 maréknyi olajbogyó, 10 darab koktélparadicsom, 1 fej lilahagyma, friss bazsalikom és oregano, pár csepp vörösborecet vagy balzsamecet
Elkészítés: A burgonyát főzzük meg héjában, majd hagyjuk kihűlni. Kockázzuk bele egy mélyebb tálba, locsoljuk meg az olívaolajjal és az ecettel. Vágjuk kisebb kockákra a lilahagymát, vágjuk félbe a koktélparadicsomokat és az olajbogyóval együtt adjuk a krumplihoz. Az egészet alaposan forgassuk össze, majd szórjuk meg a friss zöld fűszernövényekkel.
Ha sikerül egy kicsit elvonatkoztatnunk a burgonyától, készítsünk a húsok mellé többféle ropogós, friss salátát. Minden étkezőasztal dísze lehet egy hatalmas tál színes saláta, amelyet bármilyen hús mellé fogyaszthatunk, hiszen laktat, mégsem terheli meg a gyomrot. A pikantéria kedvéért bolondítsuk meg pörkölt dióval vagy fenyőmaggal, mindkettő karácsonyi hangulatot idéz.
Ropogós színes saláta
Hozzávalók: 1 fej kínai kel vagy sima zöld saláta, 1 kaliforniai paprika, néhány koktél- vagy datolyaparadicsom, kígyóuborka, bármilyen csíra (ez elhagyható), 2-3 szelet sonka, olívaolaj, olaj- vagy kapribogyó, pörkölt dió vagy fenyőmag
Elkészítés: A salátát tépkedjük közepes méretű darabokra, a paradicsomokat vágjuk félbe, a kígyóuborkát karikázzuk fel, a sonkát vágjuk vékonyabb csíkokra. Az egészet keverjük össze olívaolajjal, szórjuk rá az olaj- vagy a kapribogyót, majd a tetejére hintsünk pörkölt diót vagy fenyőmagot.
Húsféleségek
Karácsonykor nagyon kedvelt a töltött hús. Dagadó vagy csirkecomb, esetleg pulyka – a fínom, de nehéz májas töltelékkel. A köretekről már tettünk említést, sőt az alternatívákat is megtaláltuk. De a húsokat is sokféleképpen variálhatjuk. Akár hidegen, akár melegen tálalhatunk töltött húsokat. Ha helyesen választjuk meg a húst, okosan töltjük meg és megfelelően sütjük, akkor itt is számos kalóriaszegény karácsonyi lehetőség adódik.
Almával töltött fácán
A fácánban körülbelül ugyanannyi kalória van, mint a csirkében, tehát diétás étel. 100 gramm csirkemell 110-111 kcal, míg ugyanennyi fácánhúsban 112 kcal van. Ugyanakkor nagyon ízletes és különleges fogás lehet.
Hozzávalók: 1-2 egész fácán, 2-3 alma, szegfűszeg, fahéj, majoránna, olívaolaj, fehérbor, só, bors
Elkészítés: Az almákat felezzük meg és vágjuk ki belőlük a magházat. Szórjuk meg fahéjjal és szegfűszeggel, majd tegyük az előkészített fácán hasüregébe. Tűzzük össze a nyílást. Kívülről dörzsöljük meg majoránnával, megtűzdelhetjük egy kis fokhagymával is. Egy nagyobb tepsit kenjünk ki olívaolajjal, helyezzük bele a fácánt. Öntsünk alá legalább két pohár fehérbort, takarjuk le fóliával és 160 fokon süssük legalább 1,5-2 órán át, közben folyamatosan locsolgassuk. Az utolsó 10 percben vegyük le róla a fóliát, és 180 fokon süssük készre. Ekkor tehetünk mellé pár darab almát egészben. Kiváló kiegészítése lehet a köretnek, de önmagában is köretként funkcionálhat.
Fahéjas szilvával töltött karaj
Hozzávalók: 1 nagyobb darab (1,5-2 kilós) karajfilé egyben (bőr nélkül), 10-12 szem szilva (mérettől függ), fahéj, só, bors, mustár, egy mokkáskanálnyi méz, majoránna, fokhagyma
Elkészítés: A karaj közepébe egy hegyes késsel vágjunk akkora lyukat, amelybe bele tudjuk tömködni a fahéjjal megszórt szilvákat. Másik megoldás lehet, hogy egy éles késsel a karaj tetején ejtünk mélyedéseket, és ide tömködjük a szilvát. Kevés olívaolajat, mustárt, reszelt fokhagymát, sót, borsot keverjünk össze. Ezzel kenjünk le az egész karajt. Egy mélyebb tepsit kenjünk ki olívaolajjal, helyezzük rá a karajt. Locsoljunk alá fehérbort vagy vizet, fedjük le, majd nagyon lassú tűzön (150 fok) süssük legalább 2 órán át. Időnként locsoljuk meg. Az utolsó 5-10 percben vegyük le a fóliát, és ecsetet használva kenjük át a mézzel. Így süssük készre, de ügyeljünk arra, hogy a méz ne égjen meg.
Halleves
Könnyítsünk a halászlén… A különbség nem nagy. Halleves, paprikás, az íze is rendben van. De ne öntsük nyakon tejföllel, és lehetőleg ne együnk hozzá tésztát. A pontynak 100 grammjában mindössze 110 kalória van, tehát ehetjük bátran.
Hozzávalók: 1,5-2 kg ponty, 2 fej vöröshagyma, 2 paprika (az egyik lehet zöld), 2 sárgarépa, 1 zeller, 2 paradicsom, bors, pirospaprika, babérlevél
Elkészítés: A halat tisztítsuk meg, távolítsuk el a csontokat és a fejet, és picit sózzuk be. A hagymát vágjuk apró kockákra, a paprikákat daraboljuk fel, a paradicsom héját húzzuk le és daraboljuk fel a húsát. A zöldségeket tisztítsuk meg és karikázzuk fel. A hagymát és a paprikát kevés olívaolajon dinszteljük meg, dobjuk rá a paradicsomot. Adjuk hozzá a halfejet és a csontokat, szórjuk meg pirospaprikával, majd öntsük fel kb. 1,5 liter vízzel, és szórjunk bele pár babérlevelet. Adjuk hozzá a zöldségeket is, forraljuk össze, és főzzük legalább 1 órán át. Ezután emeljük ki a fejet és a csontokat és tegyük bele a filéket. Főzzük további 20-25 percig. (Ha valaki nagyon szeretné besűríteni, kevés gluténmentes étkezési keményítővel és vízzel megteheti, de anélkül is nagyon finom, egészséges és bármilyen hihetetlen, de könnyű fogás.)
Desszertek
Legyünk őszinték, a karácsony egyik alapköve a sok süti. Mondjuk, a bejgli. Diétás bejgli pedig, nincs. Csak annyit tehetünk, hogy igyekszünk keveset enni belőle. Úgyis olyan tömény. A bejglin túllépve azonban készíthetünk kevésbé hizlaló sütiket is, olyanokat, amelyeket a gyerekek is szívesen megesznek, és vendégek előtt is jól mutatnak.
Magos csoda
Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 1 kk. méz, 1 marék darált dió, 1 marék darált mandula.
Elkészítés: A tojásfehérjét felverjük, a végén hozzácsurgatjuk a mézet. Hozzáforgatjuk a diót és a mandulát, majd sütőpapírral bélelt tepsire kiskanállal kis halmokat sorakoztatunk. 200 fokon 10 perc alatt készre sütjük.
Túrós muffin
Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 1 kk. szódabikarbóna, 1 tk. sütőpor, pici só, 1 nagy ek. méz, csipetnyi fahéj, 1 citrom reszelt héja, 12,5 dkg margarin, 2 tojás, 25 dkg túró, 5 ek. joghurt
Elkészítés: A tojást a cukorral és a mézzel alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a puha margarint, a túrót és a sütőporral elkevert lisztet. Végül keverjük hozzá a szódabikarbónát, a fahéjat, a citrom héját. Forgassuk bele a joghurtot. Kanalazzuk kiolajozott muffinformába, majd 180 fokon 20-25 perc alatt süssük készre. Keverhetünk hozzá darabolt mandulát vagy diót is.
Kimondták: boldogabbak, akik hamarabb kezdenek készülődni a karácsonyra