Az M azt jelenti, mushroom, vagyis gomba. Bizony, a két celeb hölgy azt vallotta, ez a gombafogyasztásra épülő diéta segített nekik abban, hogy megszabaduljanak a felesleges kilóktól. Minden ételükben volt gomba, mi több, az étel volumenét gomba adta. Két hétig szinte gombaféléket ettek, belegondolni is elég rettenetes. Néha ehettek halat, csirkemellet, salátát.
Utánajártunk, vajon mennyi igazság van ebben az állításban, tényleg hasznos-e a fogyókúrában, ha reggeltől estig gombát eszünk. Fogyunk-e, vagy erdei manó lesz belőlünk, aki be is költözhet egy csinos gomba kalapja alá?
Mi van a gombában?
Ez a rejtélyes élőlény – amely se nem növény, se nem állat − rendkívül gazdag fehérjében és rostban, és alacsony a kalóriatartalma, tulajdonképpen ideális táplálékforrás. A közhiedelemmel ellentétben nyersen is fogyasztható, nem kell feltétlenül grillezni, párolni, megfőzni. Az ehető gombák 90 százalék vizet, 2−6 százalék szénhidrátot (nem keményítőt), és csak nagyon kevés zsírt tartalmaznak. A szárazanyag-tartalomnak 40 százaléka protein ugyan, de a nagy víztartalom miatt ez az össztömegnek csak töredéke. 100 gramm gombában mindössze 20−40 kalória van, és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Található bennük ezeken kívül B- és D-vitamin, valamint cink is.
Mi ez az M-plan diéta?
Az M-plan diéta ráadásul azt is ígéri, hogy kifejezetten a pocakból és a felkarból lehet fogyni, és a cicik megmaradnak. Na, persze, hogy vonzó sokak számára. Ez a módszer 14 napos étrendet ír elő, gomba reggeltől estig, azt állítják, hogy a gomba megakadályozza a nassolást is. Az emésztés a sok rost fogyasztása miatt megélénkül. A szakértő elemzők egyöntetűen úgy gondolják, hogy a gombafélék hasznos alapanyagok a diétában, de csak akkor, ha nem monodiétaként alkalmazzuk, hanem eszünk mellette szénhidrátot, állati fehérjét és más zöldségeket is.
Hogyan állítsunk össze egészséges M-plant?
Aki tényleg szereti a jóféle gombákat, és szeret főzni is, sokoldalú menüsort állíthat össze. A gombákból leveseket, egytálételeket, salátákat, köretet is készíthetünk. Ha nem csak championt és laskát használunk, hanem vegyítjük erdei gombákkal, rókagombával, csiperkével, siitakéval, nagyon jó ízeket érhetünk el. De az sem kizárt, hogy hamar megunjuk őket, és harmadnap már rá sem tudunk nézni a gombás ételre. Azt is fontos tudni, hogy a gombás ételeket aznap el kell fogyasztani, mert a romlási folyamatok nagyon gyorsan ki tudnak bontakozni bennük.