A mediterrán diéta mellozi a feldolgozott élelmiszereket, viszont sok friss zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiorlésu gabonákat, olajos magvakat tartalmaz. A diéta betartása könnyű, az alapanyagok bárki számára elérhetők, és ami fontos: a hosszú távú jótékony hatás garantált. A Földközi-tenger vidékén sok ezer éve alakult ki a nagy hagyományú, ősi mediterrán táplálkozás, amelyet Görögország, Olaszország, Spanyolország, Marokkó javaslatára néhány éve az UNESCO szellemi kulturális örökségként elismert, és a VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZÉVÉ nyilvánított. Komoly tudományos kutatások támasztják alá, hogy az ezen étrend szerint étkező emberek körében jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mint a más vidékeken élők körében.
A mediterrán étrend alapjai:
– a bőséges zöldség- (nyersen és főzelék formájában egyaránt) és gyümölcsfogyasztás,
– a tej- és tejtermékek
– vörösbor
– olívaolaj
– Az omega-3-zsírsavak forrásának számító tengeri halak
– mandula, diófélék
10 fontos alapszabály
Sose mulasszuk el a reggelit, amely legyen rostokban-szénhidrátokban gazdag!
Sok gyümölcsöt, zöldséget, olajos magvakat együnk.
Az étel legyen mindig friss és szezonálisan kapható.
Minél gyakrabban kerüljön asztalra tengeri hal!
A hagyományos tészták helyett válasszunk durumbúzából készülteket! Ezek rosttartalma magasabb, a vércukorszintet lassabban emelik, tojás nélkül készülnek.
Együnk teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket, fehér rizs helyett lehetőleg barnát.
Használjunk olívaolajat a főzéshez.
Az alkoholfogyasztásban tartsunk mértéket! Csak kis mennyiségű és jó minőségű bort igyunk heti néhány alkalommal, de kerüljük a tömény italokat, söröket.
Éljünk mediterrán módra! Ehhez a rendszeres testmozgás, a nyugodt étkezés, élettempó, a családra, barátokra szánt idő is nagyban hozzájárul.
Igyunk meg naponta minimum két liter folyadékot.
Milyen előnyökkel jár a mediterrán diéta?
– meghosszabbítja az életet;
– megelőzi a krónikus betegségeket;
– véd az egyes rákbetegségektől;
– kisebb a kockázata a szívbetegségek és a magas vérnyomás kialakulásának, és a „rossz” koleszterinszint emelkedésének;
– védelmet nyújt a cukorbetegség megelőzésében, lefolyásában;
– jótékony hatású a súlycsökkentésben, a testsúlymegtartásban;
– távol tartja a depressziót a mediterrán diéta;
– csökkenti a reumás fájdalmakat;
– segít a jobb légzésben;
Mintaétrend
Reggeli: 1teljes kiőrlésű kenyérszelet, sajttal, zöldségekkel
Tízórai: 1 doboz zsírszegény joghurt gyümölcsdarabokkal
Ebéd: 1 szelet grillezett halfilé, görög salátával
Vacsora: 15 dkg spenótos-hagymás babsaláta olívaolajjal, 2 dl vörösbor
Ez is érdekelhet:
- Karfiol, a fogyni vágyók kedvence: 3 alakkímélő recept
- Zabpelyhes brokkolifasírt
- Csokis cukkinisüti
- Fogyókúra szuperlevesekkel + 3 könnyű recept
- Currys karfiol csicseriborsókrémmel