Azt gondolja, hogy egészségesen étkezik? Könnyen lehet, hogy így van, de előfordulhat, hogy néhány fontos vitaminból, ásványi anyagból a szükségesnél kevesebbet visz be. Íme, azok a tápanyagok, amelyek sok esetben hiányoznak vagy csak minimálisan fordulnak elő a diétás étrendben, emiatt pedig hiánybetegségek léphetnek fel.

Mi hiányozhat a diétás étrendjéből?

Magnézium

A szervezet szinte minden funkciójára hatással van, ezért feltétlenül szükséges elegendő mennyiséget fogyasztanunk belőle. Különösen igaz ez akkor, ha valaki dohányzik, rendszeresen fogyaszt alkoholt, helytelenül táplálkozik, stresszes életmódot folytat. Szintén növeli a magnéziumszükségletet a terhesség, a szoptatás és a változó kor.

 

Hiánytünetek:

Elsődleges jel szokott lenni az éjszakai lábgörcs, amelyet fáradékonyság, feszültség és a koncentrációs zavar követ. Súlyos hiánytünetnek számít a hányás, hányinger, étvágytalanság, valamint a magas vérnyomás is. A magnézium normalizálja a keringést, enyhíti az izmok feszültségét, pozitívan befolyásolja az idegrendszer működését, serkenti az anyagcserét és óvja a csontok egészségét.

Pótolja!
Kielégítheti szervezete magnéziuméhségét, ha rendszeresen fogyaszt teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, zöld színű zöldségeket, tengeri halakat, valamint dióféléket.

Szelén

Egészséges emberek esetében viszonylag ritka a szelénhiányos állapot. A szelén mennyisége befolyással van a haj és a fejbőr állapotára, ugyanis a szelén hiánya okozhat erőteljes korpásodást. Ezenkívül a szelén hiánya csökkenti az immunrendszer ellenálló képességét, valamint növeli a rákos megbetegedések kialakulásának a kockázatát.

Hiánytünetek:

A szelénhiánynak nagyon komoly tünetei lehetnek. Olyan esetekben kell erre gyanakodni, ha krónikus izomgyengeséget tapasztalunk, erősen korpásodik a hajunk, magas a koleszterinszintünk, nagyon legyengül az immunrendszerünk, alulműködik a pajzsmirigyünk. Ilyen esetekben orvoshoz kell fordulni!

Pótolja!
Naponta 50–200 mikrogramm szelénre van szükségünk, ennél több már káros is lehet az egészségre. Ekkora mennyiséget pótolhat egy maroknyi mogyoróból vagy egy tonhalkonzervből is.

Vas

A vashiány világszerte a leggyakoribb hiányállapot, amely a rossz táplálkozási szokásokból ered és nagyobbrészt a nőket érinti. Különösen veszélyes a vashiány a terhes nőknél, kisgyermekeknél, serdülőknél, hiszen a növekedési életszakaszokban a szervezet a szokásosnál nagyobb mennyiségű vasat használ fel. Nők esetében veszélyes időszak lehet még a menstruáció ideje. Amennyiben egy nő elégséges vastartalékkal rendelkezik, a menstruáció során elszenvedett vérveszteségnek nincs jelentősége, ám ha eleve vashiányos a szervezete, akkor a menzesz ronthat az állapotán.

Hiánytünetek:

A vashiány lassan alakul ki, így a tünetek is fokozatosan jelentkeznek. Elsődleges ismertetőjele a sápadtság, különösen az ajkak környékén. További tünet a gyengeség, fáradtság, fejfájás, szédülés, étvágytalanság, hajhullás.

Pótolja!
Fontos tudni, hogy a vas pótlásához elengedhetetlen a nagyarányú C-vitaminfogyasztás, a C-vitamin ugyanis segíti a vas felszívódását. A vasat pótolni lehet zöld zöldségekkel, ilyen a mángold, a paraj, a sóska, a brokkoli, a kapor, a petrezselyem. Szintén sok vasat tartalmaznak a vörös húsok, a belsőségek és a tojás. Az olajos magvak közül a dió, a mogyoró és a mandula tartalmaz vasat, míg a gyümölcsök közül a málnának, birsalmának, fekete és piros ribizlinek, illetve a cseresznyének magas a vastartalma.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.