Egy egészséges felnőttnek napi 7-9 óra alvásra van szüksége, ezzel szemben átlagosan 6 óra 40 percet alszunk a hétköznapokon, míg hétvégén átlagosan 7 órát. Ez meglehetősen kevés. A gyerekeknek – életkoruktól függően – ennél is több alvásidőre van szükségük, ők 11-18 órát is átszundíthatnak a napi 24 órából. Megfelelő alvásmennyiséggel boldogabbak, kipihentebbek, testileg, lelkileg erősebbek lehetünk – és a felesleges kilók is gyorsabban lemennek. 

Tudod, miért fontos eleget aludni? Itt a válasz!

1. Depresszió, álmatlanság ellen

A gyerekek hajlamosak kicsit felpörögni elalvás előtt. Mikor már épp ágyba terelné őket a szülő, elkezdenek ugrálni, visongani, kergetőzni. Aztán persze beleájulnak az ágyba – jó esetben, legalábbis. Fontos, hogy a gyerekeket időben ágyba dugjuk, mert az a gyerek, aki kiskorában nem alszik rendszeresen és kielégítően, bizony depressziós felnőtté válhat. A gyermekkori kialvatlanság az egész életet végigkísérheti. Akik felnőttkorban is keveset alszanak, esetleg krónikus álmatlanságban szenvednek, minden ok nélkül felébrednek az éjszaka közepén, és nem tudnak visszaaludni, a nappalokat elég nehezen élik meg. Depressziósak, rosszkedvűek, kávé- vagy energiaital-függők, ingerültek, sok esetben még agresszívak is lehetnek. A kialvatlanság súlyos mentális betegségeket okozhat.

2. A szép arcért

Egy kiadós alvás után, reggel a tükörbe nézve, egy kisimult, kipihent arc tekint vissza ránk a tükörből. Ha sikerül 7-8 órát nyugodtan átaludni, akkor nem
lesznek sötét karikák a szem alatt, nem lesz véreres a tekintet.

3. A fogyásért

Alvás közben hormonok szabadulnak fel, amelyek szabályozzák az éhségérzetet, a következő étkezéseknél jelzik az agynak, hogy mikor laktunk jól. Minél kevesebbet alszunk, annál kevesebb tud termelődni ezekből, ezért a rendszeresen csak 5-6 órákat alvó emberek állandóan fáradtak és éhesek, szinte egyfolytában csipegetnének. Nagyobb eséllyel lesznek elhízottak, később magas vérnyomástól, szív- és érrendszeri betegségektől, cukorbetegségtől szenvednek. Egy felmérés szerint azoknak, akik legalább napi 7 vagy még több órát alszanak, 60 százalékkal kisebb esélyük van arra, hogy beleessenek a fenti betegségek valamelyikébe.

4. Az emlékezetes álmokért

Ha elalvás előtt erősen koncentrálunk arra a pillanatra, amelyet szeretnénk újra átélni, szinte bizonyosan megjelenik az álmunkban. Az álomalvás aktív időszakában az emlékek nagyon erősen felidéződnek, szinte újra átélhetővé válnak.

5. A jobb teljesítmény érdekében

A legtöbben egy fontos vizsga, esemény, prezentáció vagy éppen találkozó előtt annyira izgatottak, hogy nem tudnak aludni. Úgy érzik, ha elalszanak, elfelejtik a tananyagot, kiesnek a koncentráció ritmusából vagy egyszerűen csak a túlpörgetett agy miatt nem megy az alvás. Pedig ilyen esetben a lehető legkorábban kell ágyba bújni, hogy minél hosszabb alvásidőt biztosítsunk magunknak. Ha szükséges, hallgassunk nyugtató zenét, igyunk egy pohár mézes, langyos tejet vagy valamilyen gyógynövényes, nyugtató teát. Így a szervezetünket nem fárasztjuk a felesleges kialvatlansággal, és kipihenve, jó pár óra alvás után sokkal jobb lesz a másnapi teljesítményünk. Egy felmérés szerint azok a diákok, akik a vizsgájuk előtti éjszakát kiadós alvással töltötték, 56 százalékkal jobb teljesítményt értek el, mint azok, akik áttanulták, átvirrasztották, vagy esetleg átmulatták az éjszakát. Ha este próbál elvégezni egy feladatot, és nehezen megy, hagyja abba és feküdjön le aludni. Ha reggel frissen ébredve újra a feladatra koncentrál, tapasztalni fogja, hogy egészen más szögből is képes azt szemlélni. Az alvás kitisztítja a gondolatokat, ébredés után az agy sokkal aktívabban dolgozik. Nem véletlenül mondják: aludj rá egyet!

Hozzászólások

Igazi diétabomba: így használd fel a céklát
Valljuk be, a nyers cékla nem a legbizalomgerjesztőbb áru a zöldségesnél, sokaknak legföljebb a savanyúság jut róla eszébe. Pedig ez a tél végéig kapható vitaminbomba nem csak remek diétás étek, de számtalan finomság alapanyaga is.
Mire jó pontosan az útifűmaghéj? Most megtudhatod!
Ez az indiai aprócska gyógynövény hihetetlen erővel bír. Rosttartalmának köszönhetően tökéletesen megszűnteti az éhségérzetet, ráadásul valósággal átmossa a szervezetedet. Ismerd meg közelebbről.
5 tipp, ha kezdő vagy és imádni fogod a futást
Elhatározod, hogy futni fogsz. Olyan egyszerűnek tűnik, hiszen mindenki csinálja. Mi lehet a titkuk?
Megszólalt a kozmetikus: ezek a legnagyobb szépségápolási bakik
A legtöbbet az időhiányra, az állandó rohanásra fogjuk – a szépségápolási hibáinkkal azonban hosszú távon többet ártunk, mint amennyit nyerünk azon a pár percen, amíg elkövetjük azokat.
A fogyókúra királynői: fedezzük fel a salátákat!
Mióta a zöldsaláta-választék itthon is túlnőtt a fejessalátán, sőt a jégsalátán is, a diétázók igazi kánaánban lubickolhatnak.
Tavaszi bőrápolás otthon, így lesz gyönyyörű az arc
Egyre többen választanak természetes alapanyagokat tartalmazó bőrápolókat, kozmetikumokat, legyen szó arctisztítóról, hidratálóról vagy festékekről.
Így gyalogolj, hogy fogyj!
Nincs szükséged eszközökre, hogy minőségi edzést végezz – elég egy jó cipő, és már indulhat is a sportolás! A gyaloglás bárki számára elérhető, kalóriaégető mozgásforma.
Szuper ötlet: tedd üvegbe a reggelit!
Kiadós, tápláló reggelivel indítod a napot? Jól teszed! Ha a munka előtti rohanásban nincs időd, készítsd el a reggelidet előző este, és éjszaka pihentesd a hűtőben.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.