Egy egészséges felnőttnek napi 7-9 óra alvásra van szüksége, ezzel szemben átlagosan 6 óra 40 percet alszunk a hétköznapokon, míg hétvégén átlagosan 7 órát. Ez meglehetősen kevés. A gyerekeknek – életkoruktól függően – ennél is több alvásidőre van szükségük, ők 11-18 órát is átszundíthatnak a napi 24 órából. Megfelelő alvásmennyiséggel boldogabbak, kipihentebbek, testileg, lelkileg erősebbek lehetünk – és a felesleges kilók is gyorsabban lemennek. 

Tudod, miért fontos eleget aludni? Itt a válasz!

1. Depresszió, álmatlanság ellen

A gyerekek hajlamosak kicsit felpörögni elalvás előtt. Mikor már épp ágyba terelné őket a szülő, elkezdenek ugrálni, visongani, kergetőzni. Aztán persze beleájulnak az ágyba – jó esetben, legalábbis. Fontos, hogy a gyerekeket időben ágyba dugjuk, mert az a gyerek, aki kiskorában nem alszik rendszeresen és kielégítően, bizony depressziós felnőtté válhat. A gyermekkori kialvatlanság az egész életet végigkísérheti. Akik felnőttkorban is keveset alszanak, esetleg krónikus álmatlanságban szenvednek, minden ok nélkül felébrednek az éjszaka közepén, és nem tudnak visszaaludni, a nappalokat elég nehezen élik meg. Depressziósak, rosszkedvűek, kávé- vagy energiaital-függők, ingerültek, sok esetben még agresszívak is lehetnek. A kialvatlanság súlyos mentális betegségeket okozhat.

2. A szép arcért

Egy kiadós alvás után, reggel a tükörbe nézve, egy kisimult, kipihent arc tekint vissza ránk a tükörből. Ha sikerül 7-8 órát nyugodtan átaludni, akkor nem
lesznek sötét karikák a szem alatt, nem lesz véreres a tekintet.

3. A fogyásért

Alvás közben hormonok szabadulnak fel, amelyek szabályozzák az éhségérzetet, a következő étkezéseknél jelzik az agynak, hogy mikor laktunk jól. Minél kevesebbet alszunk, annál kevesebb tud termelődni ezekből, ezért a rendszeresen csak 5-6 órákat alvó emberek állandóan fáradtak és éhesek, szinte egyfolytában csipegetnének. Nagyobb eséllyel lesznek elhízottak, később magas vérnyomástól, szív- és érrendszeri betegségektől, cukorbetegségtől szenvednek. Egy felmérés szerint azoknak, akik legalább napi 7 vagy még több órát alszanak, 60 százalékkal kisebb esélyük van arra, hogy beleessenek a fenti betegségek valamelyikébe.

4. Az emlékezetes álmokért

Ha elalvás előtt erősen koncentrálunk arra a pillanatra, amelyet szeretnénk újra átélni, szinte bizonyosan megjelenik az álmunkban. Az álomalvás aktív időszakában az emlékek nagyon erősen felidéződnek, szinte újra átélhetővé válnak.

5. A jobb teljesítmény érdekében

A legtöbben egy fontos vizsga, esemény, prezentáció vagy éppen találkozó előtt annyira izgatottak, hogy nem tudnak aludni. Úgy érzik, ha elalszanak, elfelejtik a tananyagot, kiesnek a koncentráció ritmusából vagy egyszerűen csak a túlpörgetett agy miatt nem megy az alvás. Pedig ilyen esetben a lehető legkorábban kell ágyba bújni, hogy minél hosszabb alvásidőt biztosítsunk magunknak. Ha szükséges, hallgassunk nyugtató zenét, igyunk egy pohár mézes, langyos tejet vagy valamilyen gyógynövényes, nyugtató teát. Így a szervezetünket nem fárasztjuk a felesleges kialvatlansággal, és kipihenve, jó pár óra alvás után sokkal jobb lesz a másnapi teljesítményünk. Egy felmérés szerint azok a diákok, akik a vizsgájuk előtti éjszakát kiadós alvással töltötték, 56 százalékkal jobb teljesítményt értek el, mint azok, akik áttanulták, átvirrasztották, vagy esetleg átmulatták az éjszakát. Ha este próbál elvégezni egy feladatot, és nehezen megy, hagyja abba és feküdjön le aludni. Ha reggel frissen ébredve újra a feladatra koncentrál, tapasztalni fogja, hogy egészen más szögből is képes azt szemlélni. Az alvás kitisztítja a gondolatokat, ébredés után az agy sokkal aktívabban dolgozik. Nem véletlenül mondják: aludj rá egyet!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink