A legtöbb diéta arra helyezi a hangsúlyt, hogy mit lehet enni és mit nem. Ezzel szemben az Intermittent Fasting (IF), azaz a szakaszos koplalás arra összpontosít, hogy mikor lehet enni és mikor nem.

Mikor együnk, hogy fogyjunk?

 

A szakaszos koplalás vagyos az Intermittent Fasting lényege, hogy megnyújtjuk azt az időszakot, amelyben a szervezet kalóriát és zsírt éget. Két étkezés között inzulinszintünk lecsökken, és zsírsejtjeink felszabadítják az addig tárolt cukrot. Ha hagyjuk, hogy az inzulinszint kellő mértékben és elég hosszú ideig alacsony legyen, akkor elkezdődik a zsírégetés – olvasható a Harvard Egyetem publikációs oldalán.

Variációk egy témára

Az IF különböző napi időbeosztásokkal végezhető. Az egyik legismertebb a 16/8-as böjt, amiben a tizenhat a koplalással töltött órák száma, a nyolc pedig az evésre szánt időintervallum. Mások tizennyolc órán keresztül nem vesznek magukhoz tápanyagot, szemben azzal a hat órával, amelyben az evés is megengedett (18/6-os böjt).

Hogy ezen belül mikor és hányszor eszik az ember, azt maga dönti el – derül ki a hopkinsmedicine.org cikkéből. Aki nem retten vissza a komolyabb kihívásoktól, választhatja az IF 5:2-es változatát, amelynek lényege, hogy öt napig rendesen ehetünk, két napon át azonban csupán egyszer, maximum 500–600 kalóriát. Az ennél hosszabb önmegtartóztatás ebben a fogyókúrás módszerben nem ajánlott.

Mit lehet enni?

A böjt alatt csak víz és nulla kalóriatartalmú ital, például kávé és tea megengedett. Az étkezések során ajánlott teljes kiőrlésű gabonát, minél több zöldséget, leveles zöldeket, egészséges zsírokat és sovány fehérjét fogyasztani. Erősen javallott kihagyni a gyorséttermek kínálatát, és nem meglepő módon a cukros ételek sem szerepelnek a diétás receptek között. Emellett a rendszeres testmozgás is a program része.

A szakaszos koplalás előnyei

Mark Mattson, PhD, a Johns Hopkins Egyetem neurológus 25 éve tanulmányozza a szakaszos koplalás hatásait. A módszer, amellett, hogy segít lefogyni, élesítheti az elmét és növelheti a stresszel szembeni ellenállóképességet – írja a New England Journal of Medicine folyóiratban. Ezen kívül olyan betegségek megelőzésében is hatásosnak tartja az IF diétát, amelyek kockázati tényezői között előkelő helyen áll az elhízás, például 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegségek, vagy az életkorral összefüggő neurodegeneratív rendellenességek.

Intermittent Fasting

Fotó: shutterstock

Nem mindenkinek ajánlják

Az IF megkezdése előtt fontos konzultálni háziorvosunkkal – hangsúlyozza Christie Williams dietetikus a Hopkinsmedicine.org cikkében. Az időszakos böjtölés nem ajánlott: – 18 éves kor alatt

– Terhesség vagy szoptatás idején

– Cukorbetegség, magas vércukorszint esetén

– Étkezési zavarokban

Akikre nem vonatkoznak a felsorolt állapotok, azok a szakértő szerint akár korlátlan ideig folytathatják a diétát. Általában több hétbe telik, amíg a test hozzászokik az új étkezési ritmushoz. Williams arra is felhívja a figyelmet, hogy aki az időszakos böjt megkezdése után szorongást, fejfájást, hányingert vagy egyéb szokatlan tünetet tapasztal, kérje ki orvosa véleményét.

Veszélyes is lehet

Az IF egy diétás módszer a sok közül, nem válik be mindenkinek és vannak veszélyei is. A HealthCentral.com a következőkben összegzi a fogyókúra rizikóit:

  • Ahelyett, hogy akkor ennél, amikor tényleg éhes vagy, erősen korlátozod, hogy mikor egyél. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy egészségtelen viszonyt alakíts ki az étellel, főleg akkor, ha már eleve étkezési rendellenességekkel élsz.
  • Az étkezési időkorlátok túlevéshez és az evés iránti vágy túlzott felfokozásához vezethetnek.
  • A mindennapi élet kötelezettségei felboríthatják az étkezési tervet, a váratlan rendszertelen evés pedig felboríthatja a szervezet élettani ritmusát.
  • A túl hosszú ideig tartó koplalás intenzívebb éhségérzethez és kevesebb kalória égetéséhez vezethet. A hosszas éhezés következtében lelassul a metabolizmus és arra ösztönzi a testet, hogy kezdjen el több zsírt tárolni.
  • Emésztési problémák jelentkezhetnek, mint például székrekedés.
  • A kiszáradás kockázata is fenn áll, mivel az inzulinszint csökkentése a veséket extra víz felszabadítására készteti. Ha kevesebbet eszünk, könnyebb megfeledkezni a megfelelő hidratálásról is.

Ha szeretnél még többet olvasni egészségmegőrzés témakörben, látogass el a Gyógyzóna.hu-ra. Az oldal iránytűként szolgál a tünetek, az egészségügyi problémák, a higiénés és diétás szabályok, a hírek és tanácsok világában. Mindezeken túl szórakoztató tartalommal – könnyed cikkekkel, kvízekkel, lélekemelő írásokkal – is frissül. Mint egy orvosrokon a családban, mindig az olvasó mellett áll.

EZ IS ÉRDEKLHET

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.