Érezted már, hogy a hűvösebb hónapokban nehezebb megtartani a súlyodat, vagy fogyókúrába kezdeni? Ha igen, ismerd meg ezt a néhány finomságot, melyek segítenek egészségesnek és karcsúnak is maradni.

Megérkezett az ősz: ne hagyd, hogy felszaladjanak a kilók

Avokádó

Ez a különleges növény telítetlen zsírsavakban gazdag, és kitűnő antioxidáns forrás, így ha beépíted az étrendedbe, könnyebben megőrizheted fiatalságod is. Segíthet a depresszió, levertség és fáradtság leküzdésében, jó hatással van az emésztésre is. Az avokádó akkor érett, ha nyomásra puha. De ha csak kemény, méregzöld színűt sikerül vásárolnod, akkor se keseredj el! Otthon, szobahőmérsékleten néhány nap alatt gyorsan beérik. Mindig nyersen fogyaszd, mert főzve megkeseredik. Érdemes hidegen préselt olaját is megvásárolnod, mert magas A- és E- vitamin tartalma miatt szuper arcpakolás, jól táplálja a hidegtől és fűtéstől kiszáradt bőrödet.

TIPP

Ha csak a fele avokádót használod fel, hagyd benne a magját a másik felében, csepegtess rá kis citromlevet (különben gyorsan megbarnul), és így lefóliázva tedd a hűtőbe.

Gesztenye

A gesztenyéről elsőre mindenkinek a cukros, hizlaló finomság a gesztenyepüré jut az eszébe. Pedig a gesztenye ennél sokkal több: ízletes téli csemege, akár hús mellé köret, főleg ha otthon magad készíted el. A gesztenye magas rost, zsír és kalória tartalmú, ezért csak óvatosan majszolj belőle, de ne hagyd ki az étkezésidből, mert egészséges. Eheted sütve magában, sütemények krémjeként, de vadhúsok és káposztás ételekhez is passzol az íze. Ha egy pohár zsírszegény tejjel összeturmixolsz egy kevés cukrozatlan gesztenyemasszát, vagy néhány szem sült gesztenyét, remek reggeli vagy tízórai italt készíthetsz belőle.

Hüvelyesek

Hüvelyesek

Fotó: shutterstock

A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek egyetértenek abban, hogy akkor maradsz egy diéta során egészséges, ha mindig kiegyensúlyozottan étkezel. Ezért egy héten egyszer egyél a hüvelyesek családjába tartozó növények közül is valamit. Ide tartozik a bab, zöldbab, zöldborsó, sárgaborsó, mungóbab, csicseriborsó, lencse, és a szójabab is. Ezek a növények rengeteg B-vitamint tartalmaznak, segítik az emésztésedet, és stabilizálják a vércukor és a koleszterin szintedet is. Készíthetsz belőlük levest, főzeléket, de öszeturmixolva, fűszerezve még szendvicskrémnek is kitűnő.

Káposzta

A káposzta a diétázók egyik legkedveltebb zöldsége. Magas vitamin- és rosttartalmú, a kalóriatartalma viszont csekély. Az emésztésre és a bélműködésre is jótékonyan hat, Szerencsére minden évszakban, így télen is hozzájuthatsz. Ízletes leveleit ezer féle képen variálhatod, ráadásul meglehetősen olcsó, a pénztárcádat sem terheled meg vele. Természetesen, mint minden más zöldséget, ezt is a legjobb nyersen vagy savanyítva fogyasztani, mert így fejti ki leginkább gyógyhatását. Almával és kevés dióval különleges salátát készíthetsz például belőle.

Zeller

Gyerekkorodban te is minden levesből kipiszkáltad a zellert? Ha még mindig nem szeretted meg, ilyenkor télen érdemes megbarátkoznod vele. Remek vízhajtó, diétás csemege. A benne lévő hatóanyagok és nyomelemek elsősorban akkor erősítik az immunrendszered, ha nyersen fogyasztod. Reszeld salátákba, és nyugodtan használd fel a zöldjét is! Gyümölcscentrifugával a levét is kipréselheted, almával, répával és céklával finom téli méregtelenítő ital. Húsok mellé, akár pürét is készíthetsz belőle. Vágd apró kockákra, tegyél hozzá egy sárgarépát, és főzd meg zsírszegény tejben. Ha megpuhul turmixold össze sóval és borssal. Jóval kevesebb kalóriát tartalmaz mintha, burgonyából főzted volna ugyan ezt.

Fokhagyma

Természetgyógyászok szerint, különösen télen minden nap kellene enned a fokhagymából egy keveset. Elűzi a betegségeket, immunerősítő, remekül méregtelenít, így a narancsbőr kialakulását is megelőzheted vele. Tisztítja az ereket, és még a vérnyomásod is szabályozhatod vele. A legjobb, ha nyersen eszed, és a salátáidat ízesíted vele. De ha más fogások ízesítésére használod, főzés közben mindig utoljára add az ételhez a fokhagymát, amikor már lezártad a gázt. Így nem veszíti el a gyógyhatását.

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ez a tökéletes diétás nasi: sajt a sajtban
El sem hiszed, milyen egyszerű elkészíteni ezt a diétás nasit.
Spórolj duplán Black Friday idején: ints búcsút a drága és környezetszennyező PET-palackoknak
Nem csoda, hogy a Black Friday sokak fantáziáját izgatja. De mi lenne, ha Black Friday alkalmával most két legyet ütnénk egy csapásra, vagyis duplán spórolnánk? Hihetetlennek hangzik, pedig egyáltalán nem az.
Hangulatjavító tippek téli reggelekre
Mindenki átélte már a vigasztalanul sötét, téli reggelek hangulatát. De nem igaz, hogy minden életkedvünket vesztve, nyomott hangulatban kell indítanunk ezeket a napokat.
Ünnepi citromos sajttorta, cukor- és lisztmentesen
Íme, a csodasüti, ami  meghódította a világ diétázóit! Fantasztikus könnyen elkészíthető és és isteni finom! Nem kell hozzá se cukor, se liszt, tökéletes desszert, amit fogyókúra alatt is bátran ehetsz!
Ízlelgessük a karácsonyt – 3 adventi recept
Akár a karácsonyi menüt akarjuk tutira begyakorolni, akár csak téliesebb ízekre, fűszerekre vágyunk, érdemes elkészíteni ezeket a finomságokat.
Kényelem és csábítás, avagy az őszi-téli fehérnemű trendekről
Ki ne szeretné szexisnek érezni magát? Legalább néha... csak úgy, csak a jókedv miatt, függetlenül attól, hogy párkapcsolatban él vagy sem.
Biztonságos futás a sötét, őszi napokon!
Ha futócipőt húzunk, az előttünk lebegő célra gondolunk, nem arra, hogy valaki esetleg megtámad minket. Pedig sajnos gondolni kell erre is, főleg ősszel, mikor egyre rövidebbek a nappalok. Hogy mindig biztonságban legyünk, jó, ha betartjuk az alábbiakat.
Ez a tél kedvence: diétás lett a bögrés mákos
Nem csak íze miatt imádjuk a mákot. Számos jótékony hatása miatt is nagyon kedveli mindenki. Íme egy remek recept.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.