Lelke mindenkinek van
Sokan utasítják el a lelki folyamatok vizsgálatának fontosságát, legyintve efféle csacskaságokra. Pedig ma már általánosan elfogadott, hogy a stressz, azaz a fel nem dolgozott belső feszültségek komoly testi tüneteket, később betegségeket produkálnak. Ha ezt képesek vagyunk elfogadni és megérteni, akkor érdemes azon is elgondolkozni, hogy a nagymértékű hízás mögött is lehet talán valami. Mondjuk kiegyensúlyozatlan lelki állapot, esetleg félelmek, sérelmek, bántalmazás, hogy a legsúlyosabb végletet is említsük. Ezek viszonylagosan gyors, eredményes és szakszerű feldolgozásához pedig szakemberre van szükség, akinek a segítségével könnyebben vehetjük az akadályokat, és rájöhetünk, mi késztet bennünket a túlevésre.
Én már soha nem tudok lefogyni!
Könnyen biztosan nem. Könnyen le lehet adni 1-2 kilót. Ennél többhöz már bizony kitartásra, tudatos életvezetésre, átgondolt táplálkozási szokásokra van szükség. Ne szégyelljen segítséget kérni, ha úgy érzi, egyedül nem fog tudni megbirkózni a feladattal. A rengeteg, feleslegesen megevett élelmiszert sem adták ingyen, tehát gondoljon arra, hogy anyagi forrásait átcsoportosítja egészsége érdekében. Ezzel a programmal, amit most bemutatunk, egyáltalán nem fog éhezni, ez a két hét voltaképpen megmutatja, hogy egész másként is lehet táplálkozni, lehet élvezni új ízeket büntetlenül, és el lehet hagyni okosan felesleges rossz szokásokat.
Hogyan kezdjük el?
Térjünk vissza az alapokhoz, ami ebben az esetben az egyszerű ételeket jelenti, többségében gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszunk, minél többet nyersen, hogy visszavehessük a hatalmat a test és a lélek felett. Mivel a kúra alatt szüneteltetjük a feldolgozott élelmiszerek és gyakori allergének, mint a tejtermékek bevitelét, ez nagymértékben segíti a máj méregtelenítő munkáját. Előfordulhat, hogy jelentkeznek a méregtelenítő tünetek, mint például a fejfájás és fáradtság az első napokban, mivel a szervezet megszabadul a mérgektől. Az éhséggel ne törődjünk, ez teljesen normális, hogy korogni fog eleinte a gyomor, de egy hét után már egész komoly változásokat fogunk tapasztalni, méghozzá pozitív irányban. Jó, ha van a háztartásban gyümölcscentrifuga meg turmixgép, ezek nagy hasznunkra lesznek.
Mit kerüljünk el a következő két hétben?
A hozzáadott cukrot
Ne cukrozzunk semmit. A cukornak semmiféle tápanyagértéke nincs, viszont ugyanolyan függőséget okoz, mint a gyógyszerek, semmi másra nem jó, mint hogy hizlal, gyulladásokat okoz, elsavasítja a szervezetet.
Tejtermékek
Még ha nem is allergiás, akkor is tartson tejszünetet.
Glutén
Hullámoznak az érzelmei, fáradt vagy rosszkedvű? Lehet, hogy érzékenyen reagál a gluténre, csak nem tud róla. Glutént tartalmaznak a következő termékek: búza és búzaeredetű termékek, rozs és rozseredetű termékek, árpa és árpaeredetű termékek, zab és zaberedetű termékek, tönköly (tönkölybúza) és őrleményei. a fenti magok pelyhesített változata. Figyelje meg, hogy jobb-e a közérzete, ha igen, érdemes kivizsgáltatnia magát, valóban érzékeny-e.
Koffein
A koffein csak egy illúzió az energetizálásra, soha nem pótolja az alváshiányt. Viszont erősen savasít, amit nehezen kezel az emésztőrendszerünk.
Alkohol
Talán egyértelmű, hogy egy tisztítókúrának nem lehet része az alkohol, hiszen azon túl, hogy felesleges kalóriabevitel, megzavarhatja az alvást és többletmunkára kényszeríti a májat.
Mit együnk az első héten?
Nyers, maximum párolt ételeket. Ha most úgy érzi, ez teljesen kizárt és lehetetlen, akkor gondolja végi: 7 napról van szó, és olyan csodás lelki átalakulásban lesz része, amit most még el sem tud képzelni. Hogy ösztönözzük a méregtelenítésre a májat, minden reggel indítsunk egy csésze citrommal ízesített forró vízzel. Reggel könnyebb a folyadékokat megemészteni, mint a szilárd ételeket, ezért vezessük be a reggeli turmixokat. A sárgarépa leve egy igazi vitaminbomba, amely nagyon kedvező hatással van az immunrendszerre. Ebédre és vacsorára együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt nyersen vagy párolva, kevés hússal vagy hallal. Ízesítsük csírákkal, pár csepp olajjal, citromlével. De ha kétszer elszaladunk a piacra és bevásárolunk, akkor a heti beszerzésen máris túl vagyunk. A gyümölcsök közül választhatunk bármit, a banánból maximum napi egyet!
Reggeli csodaturmix
- 2 db grépfrút apróra vágott húsa
- 5 db apróra vágott sárgarépa
- 1 kevéske friss gyömbér, meghámozva és felaprítva
Elkészítés:
Tegyünk bele mindent a gyümölcscentrifugába, préseljük ki a levet, keverjük össze, és azonnal tálaljuk.
Turmix fűszernövényekkel
- 2 db mangó felkockázva
- 1 dl friss sárgarépalé
- 1 dl frissen facsart narancslé
- friss fűszernövények, mint például menta, tárkony, bazsalikom, próbálgassuk, melyik nyeri el a tetszésünket
Elkészítés:
Tegyünk bele mindent a turmixgépbe, dolgozzuk össze, és azonnal tálaljuk.
Zöld turmix
- 15 dkg kínai kel
- 1 db alma durvára vágva
- 1 db érett banán
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
Keverjük össze a petrezselymet a kelkáposztával, az almával és a banánnal, öntsünk hozzá egy csésze vizet, majd turmixoljuk össze. Első alkalommal bátorság kell meginni, de jótékony hatása vitán felül áll.
Bogyós turmix
- 2 gerezd narancs
- 10 dkg áfonya
- 10 dkg fagyasztott málna
Elkészítés:
Tegyünk bele mindent a turmixgépbe, dolgozzuk össze, és azonnal tálaljuk.
Sárgarépaturmix
- 10 dkg cékla
- 1 közepes méretű sárgarépa
- 1 édes alma
- 1 érett körte
- 2 evőkanál friss citromlé
- 2 teáskanál aprított friss gyömbér
Elkészítés:
Pároljuk meg a céklát és a sárgarépát, amíg meg nem puhul, ez minimum 10 perc. Hagyjuk lehűlni szobahőmérsékletűre. Keverjük össze a többi felkockázott gyümölccsel, a gyömbérrel, és tegyünk hozzá 2 csésze vizet. Turmixoljuk simára.
Mozgás nélkül nem érdemes
Sosem szabad elfelejtkezni arról, hogy a mozgás és a friss levegő további energiákat szabadít fel, gyorsítja a méregtelenítést. Ha másra nem is futja, hetente háromszor sétáljunk egy órát, vagy poroljuk le a sarokban árválkodó fitnesz DVD-t, csak akad fél óra egy kis mozgásra.
A második hét
Egy hét után határozottan érezni fogjuk a nyers ételek jótékony hatását. Energikusabbnak érezzük magunkat, kedvünk jobb lesz, egyre erősebben érezzük az ízeket. Ezen a héten számos új, tápanyagban valóban gazdag ételt próbálunk ki. A kiváló minőségű fehérjék, mint a tenger gyümölcsei és a hüvelyesek, csökkentik a sóvárgást, így sokkal könnyebb tartani a diétát. Figyeljünk oda a mennyiségekre, ne együk magunkat degeszre, hanem éppen csak jóllakásig. Ami várható a hétvégére: az étvágy és a szokásos sóvárgás valószínűleg csökken. Sokkal jobban fogunk aludni, és egyre boldogabbak és elégedettebbek leszünk, hogy változtattunk életmódunkon. A héten vezessük be új szokásként azt, hogy az éhség első jeleire megiszunk egy nagy pohár vizet, és akkor kezdünk enni, ha újból érezzük a jeleket. A heti étrend alapja legyen egy méregtelenítő leves, illetve tartalmas, rostgazdag zöldségek, mint a lencse, a kelkáposzta, az édesburgonya, a kelbimbó, húsokból pedig a halakat részesítsük előnyben. A méregtelenítő levesből mindennap együnk meg egy nagy tányérral. A recept a következő:
Méregtelenítő leves
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1/2 db fehér hagyma, apróra vágott
- 2 gerezd fokhagyma, darált
- 2 zellerszár, kockára vágott
- 2 szál sárgarépa, hámozott és kockára vágott
- 1 csésze apróra vágott brokkoli
- 1 csésze főtt csicseriborsó
- durva só
Elkészítés:
Hevítsük fel az olívaolajat egy edényben közepes lángon. Pároljuk meg a hagymát, a fokhagymát, a zellert, a sárgarépát fedő alatt, amíg meg nem puhul, ez kb. 6-8 perc.
Keverjük hozzá a brokkolit és a csicseriborsót, főzzük további kb. 2 percig.
Adjunk hozzá fél liter vizet. Forraljuk fel, csökkentsük a hőt, és pároljuk, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, kb. 10 percig. Vegyük le a tűzről, sózzuk meg.
TOVÁBBI RECEPTEK
Sült édesburgonya
Magas az antioxidáns- és béta-karotin-tartalma, kiváló A-vitamin-forrás. A laktató, de alacsony kalóriatartalmú zöldség minden fogyókúrában hasznos lehet. Sütőben sütve a legfinomabb, íze a répáéra és a sütőtökére is emlékeztet, gyorsan meg fogjuk kedvelni, bár nálunk nem tartozik az olcsó zöldségek közé, sajnos.
- 2 db kis édesburgonya
- 10 dkg csésze apróra vágott pirított mandula vagy pekándió
- őrölt fahéj
- frissen reszelt szerecsendió
- tengeri só ízlés szerint
- 2 db narancs
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Szurkáljuk meg az édesburgonyát egy villával, és csomagoljuk alufóliába. Süssük, amíg meg nem puhul, ez kb. 1 óra. Csomagoljuk ki, vágjuk kétfelé. Tegyük rá a pirított mandulát, a fahéjat, szerecsendiót, és pici sót. Facsarjuk ki a narancsok levét, azt kínáljuk mellé.
Kelkáposzta-saláta
- 1 fej kisebb kelkáposzta apróra tépkedve
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál friss citromlé
- 1/2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- 1 db gránátalma magvai
- 2 evőkanál apróra vágott vöröshagyma
- 10 dkg apróra vágott pirított dió
- durva só és bors
Elkészítés:
Dörzsöljük be a káposztaleveleket olívaolajjal, a citromlével, szórjuk rá a gyömbért, jól keverjük össze. Adjuk hozzá a gránátalmamagokat, a hagymát és a diót is. Szórjuk meg durva sóval és frissen őrölt borssal.
Vöröslencse-leves
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma kockára vágva
- 4 gerezd fokhagyma lepréselve
- 3 zellerszár, finoman kockára vágott
- 20 dkg apróra vágott paradicsom
- 20 dkg vörös lencse
- 1 db fehérrépa kockára vágva
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 1 teáskanál piros borecet, elhagyható
- durva só és bors
Elkészítés:
Egy lábosban melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Tegyük bele a hagymát, a fokhagymát, a zellert és dinszteljük kevergetve, amíg meg nem puhul, ez kb. 6-8 perc.
Nagyobb tűzön főzzük tovább, tegyük bele a paradicsomot, és pároljuk további két percig. Végül adjuk hozzá a lencsét és fehérrépát is, meg másfél liter vizet. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és pároljuk, amíg a lencse meg nem puhul, ez még kb. 20-25 perc. Ha kész, keverjük bele az apróra vágott petrezselymet és ecetet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Sült zöldségek
- 1 db nagy póréhagyma szeletelve
- 5 gerezd fokhagyma megtisztítva
- 2 db sárgarépa hasábokra vágva
- 2 db paszternák hasábokra vágva
- 1 db édesburgonya hasábokra vágva
- 8 db kelbimbó félbevágva
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál + 1 teáskanál balzsamecet
- durva só és bors
- bab, lehet konzerv is
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy nagyobb tepsibe dobáljuk bele a zöldségeket, és locsoljuk meg az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és süssük fél óráig. 30 perc múlva keverjük hozzá a babot, süssük még öt percig, végül öntsük rá az ecetet.
Grillezett lazac avokádósalsával
- 1 db narancs meghámozva, gerezdekre bontva
- 1/2 db avokádó kockára vágva
- 1 evőkanál apróra vágott vöröshagyma
- 1 teáskanál citromlé
- durva só és bors
- személyenként 1 szelet lazac
- olívaolaj
Elkészítés:
Először készítsük el a salsát. Egy közepes méretű tálban keverjük össze a narancsgerezdeket az avokádóval, a hagymával, a citromlével és kevéske olajjal. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük. Ha van grill funkciója a sütőnknek vagy a mikrónak, akkor grillezzük meg a lazacszeleteket, oldalanként 4-4 percig. Ha nincs, akkor tegyük egy vékonyan kiolajozott tepsibe, és süssük a sütőben, amíg át nem sül, nem kell neki sok idő, figyeljünk rá. Ugyanígy süthetünk tengeri halat is, hecket is, afrikai harcsát is, nem drágábbak, mint a jó minőségű húsok.
A meditáció szerepe
Lassítsunk le, mielőtt enni kezdünk. Vegyünk három mély, lassú lélegzetet minden étkezés előtt, és szenteljük teljes figyelmünket az evésnek. Este elalvás előtt egy kellemes, lágy zenére lazuljunk el, köszönjük meg magunknak, hogy kitartóak és elszántak vagyunk, és tartjuk a célunkat. Ha van időnk, ezt reggel is megtehetjük, egy rövid, 10 perces meditáció növeli energiánkat, jobb kedvre hangol, nyugodtabbá teszi a nap indítását.
Ezek is érdekelhetik:
A FELBORULT BIOLÓGIAI ÓRÁNK IR-HEZ IS VEZETHET
5 SZÍN, AMI MEGHATÁROZZA A 2020-AS DIVATOT