A szülők gyakran sokáig homokba dugják a fejüket, és nem vesznek tudomást arról, hogy a gyermekük egyre csak gömbölyödik. Ezért sokszor csak akkor szembesülnek a valósággal, amikor a gyermek már jelentős túlsúllyal küzd. Ekkor vetődik fel a kérdés: hogyan tovább?

Segítség, túlsúlyos a gyerekem! Mit tegyek?

1. lépés: Forduljon szakemberhez!

Túlsúlyos gyerek van a családban? Mielőtt minden energiáját a legújabb fogyókúrás trendek megismerésére fordítaná, forduljon bizalommal házi gyermekorvosukhoz, hiszen a gyermekkori elhízást sokszor valamilyen betegség, pszichiátriai rendellenesség okozza, de előfordulhat, hogy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik a súlytöbblet. A kivizsgálás után, az eredmények ismeretében megszületik a terápiás javaslat. Ha valóban fennáll valamilyen rendellenes elváltozás, betegség, megkezdődik a gyerek kezelése. Egyéb esetekben elegendő az életmódváltás, amely optimális esetben a család támogatásával és szakemberek (dietetikus, személyi edző, pszichológus) bevonásával történik.

2. lépés: Álljon ki a gyermeke mellett!

A vizsgálatok alatt és később, az életmódváltás során is a túlsúlyos gyerek számára a legtöbbet a szülei támogatása jelenti. Fontos, hogy beszéljen a gyermekével a testsúlyáról, arról, hogy mit jelent ez pontosan, hogyan hat az egészségére – ezzel lehetővé teszi, hogy a gyerek is megossza gondolatait, félelmeit. A túlsúlyos gyerek, kamasz általában magányos, nincsenek barátaik, gyakran bántó viccek céltáblája. A sok negatív kritika tovább rontja az önmagáról alkotott, egyébként sem túl kedvező képet, amely további gátlások, evészavarok, depresszió kialakulásához vezethet.

Biztosítsa gyermekét arról, hogy a család mindenben támogatni fogja, és nem egyedül kell megvívnia a harcot a pluszkilókkal!

3. lépés: Ügyeljen az étkezésekre!

Ha komoly fogyókúrára van szükség, az többnyire kórházi keretek között történik, hiszen gyerekkorban a drasztikus, nem jól megválasztott fogyókúrák rossz irányba befolyásolhatják a növekedést és az egészséges fejlődést. Fontos, hogy a túlsúlyos gyerek otthoni étrendje vitaminokban és tápanyagokban gazdag legyen. Tartalmazzon naponta többször friss zöldséget és gyümölcsöt, a zsíros és nehéz ételek helyett könnyű, kalóriaszegény élelmiszereket. Célszerű megreformálni az ételek elkészítési módját: olajban sütés helyett főzzön vagy pároljon. A szénsavas üdítők és a hozzáadott cukrot tartalmazó „gyümölcsnektárok” helyett kínáljon vízzel hígított, 100 százalékos gyümölcsleveket, ásványvizet, citrusokkal vagy bogyós gyümölcsökkel ízesített vizet.

Az édességeket száműzze az egész család étrendjéből! A magas kakaótartalmú étcsokoládé és a gyümölcsök csillapíthatják az édesség utáni vágyat.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!
Felejtsd el a tésztát, így lesz tavasszal könnyebb a diéta!
Így még biztosan nem ettél káposztát! Töltsd meg mindenféle vitaminos finomsággal és tekerd fel úgy, mint egy burritot!

Ajánlataink