A szülők gyakran sokáig homokba dugják a fejüket, és nem vesznek tudomást arról, hogy a gyermekük egyre csak gömbölyödik. Ezért sokszor csak akkor szembesülnek a valósággal, amikor a gyermek már jelentős túlsúllyal küzd. Ekkor vetődik fel a kérdés: hogyan tovább?

Segítség, túlsúlyos a gyerekem! Mit tegyek?

1. lépés: Forduljon szakemberhez!

Túlsúlyos gyerek van a családban? Mielőtt minden energiáját a legújabb fogyókúrás trendek megismerésére fordítaná, forduljon bizalommal házi gyermekorvosukhoz, hiszen a gyermekkori elhízást sokszor valamilyen betegség, pszichiátriai rendellenesség okozza, de előfordulhat, hogy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik a súlytöbblet. A kivizsgálás után, az eredmények ismeretében megszületik a terápiás javaslat. Ha valóban fennáll valamilyen rendellenes elváltozás, betegség, megkezdődik a gyerek kezelése. Egyéb esetekben elegendő az életmódváltás, amely optimális esetben a család támogatásával és szakemberek (dietetikus, személyi edző, pszichológus) bevonásával történik.

2. lépés: Álljon ki a gyermeke mellett!

A vizsgálatok alatt és később, az életmódváltás során is a túlsúlyos gyerek számára a legtöbbet a szülei támogatása jelenti. Fontos, hogy beszéljen a gyermekével a testsúlyáról, arról, hogy mit jelent ez pontosan, hogyan hat az egészségére – ezzel lehetővé teszi, hogy a gyerek is megossza gondolatait, félelmeit. A túlsúlyos gyerek, kamasz általában magányos, nincsenek barátaik, gyakran bántó viccek céltáblája. A sok negatív kritika tovább rontja az önmagáról alkotott, egyébként sem túl kedvező képet, amely további gátlások, evészavarok, depresszió kialakulásához vezethet.

Biztosítsa gyermekét arról, hogy a család mindenben támogatni fogja, és nem egyedül kell megvívnia a harcot a pluszkilókkal!

3. lépés: Ügyeljen az étkezésekre!

Ha komoly fogyókúrára van szükség, az többnyire kórházi keretek között történik, hiszen gyerekkorban a drasztikus, nem jól megválasztott fogyókúrák rossz irányba befolyásolhatják a növekedést és az egészséges fejlődést. Fontos, hogy a túlsúlyos gyerek otthoni étrendje vitaminokban és tápanyagokban gazdag legyen. Tartalmazzon naponta többször friss zöldséget és gyümölcsöt, a zsíros és nehéz ételek helyett könnyű, kalóriaszegény élelmiszereket. Célszerű megreformálni az ételek elkészítési módját: olajban sütés helyett főzzön vagy pároljon. A szénsavas üdítők és a hozzáadott cukrot tartalmazó „gyümölcsnektárok” helyett kínáljon vízzel hígított, 100 százalékos gyümölcsleveket, ásványvizet, citrusokkal vagy bogyós gyümölcsökkel ízesített vizet.

Az édességeket száműzze az egész család étrendjéből! A magas kakaótartalmú étcsokoládé és a gyümölcsök csillapíthatják az édesség utáni vágyat.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink