A tavasz beköszöntével szinte turbó üzemmódban vágunk bele a fogyókúrába, hogy mielőbb bomba formába kerüljünk a bikiniszezonra, ám ahogy berobban a kánikula, a legtöbben visszatérünk az egészségtelen életmódhoz.

4 egyértelmű jel, hogy hibát követtél el diétázás közben

Sokan évek óta küzdünk túlsúllyal, elhízással, ami nem csupán esztétikai probléma, de nagyban hozzájárul az olyan súlyos betegségek kialakulásához, mint a szívbetegség, a 2–es típusú cukorbetegség, a rák és a demencia – árulta el Dr. Joann Manson, a Harvard Medical School orvostudományi professzora és a Brigham & Women’s Hospital prevenciós gyógyászatának vezetője.

Gyors fogyás kontra egészséges alakformálás

Fogyni vágyóként számtalan léböjtkúrát, sanyargató csodadiétát kipróbálunk, amitől kis időre leszaladnak rólunk a kilók és rövidtávon elérjük a várt eredményt, de miután visszatérünk a régi, egészségtelen étrendünkhöz, a fogyókúra eredménye elillan és a tetemes súlyfelesleg visszatér. Ilyenkor elcsüggedünk, és hamar feladjuk. De szerencsére van megoldás: egészséges életmóddal, rendszeres testedzéssel, helyes étkezéssel, elegendő folyadékbevitellel és csökkentett kalóriafelvétellel könnyedén beindíthatjuk a fogyást – tette hozzá a szakértő.

Ám mielőtt belevágunk a diétába, fontos figyelembe venni azt a tényt, hogy az emberek napi kalóriaszükséglete jelentősen változhat a testmérettől, testalkattól, az életkortól, a nemtől, a külső körülményektől és a tevékenységtől függően is. Ezért érdemes tudnunk mekkora az az energiamennyiség, amit pótolnunk kell a nap folyamán. Van azonban különbség kalória és kalória között- írja a Bors.

túlevés

Fotó: Shutterstock

Nem minden kalória egyforma, ismeretük segíthet a fogyásban

Vannak élelmiszerek, amelyeknek alacsony tápértékük, de magas kalóriatartalmuk van: ezeket üres kalóriáknak nevezzük. Ilyenek például a finomított, magasan feldolgozott élelmiszerek, a gyorsételek, cukrok, péksütemények, táblás csokoládék és az alkohol. Ezeknek az ételeknek az energiatartalma nagyon magas, de a szervezet számára alig adnak értékes, hasznosítható tápanyagot.

Az egészséges fogyás érdekében érdemes inkább olyan tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasztani, mint a zöldségek, gyümölcsök, sovány fehérjék és a hozzáadott cukortól mentes, teljes kiőrlésű pékáruk, gabonapelyhek, olajos magvak és halak. A jó minőségű, változatos étrend laktató, remekül eltelíti a szervezetet, segít megszabadítani a plusz kilóktól és közben a közérzetünk is javul tőle. Ellenkező esetben az egyoldalú táplálkozás bizonyos vitaminok vagy ásványi anyagok hiányához is vezethet, ily módon különféle hiánybetegségek alakulhatnak ki.

4 jel, hogy rossz irányba halad a diétánk

1. Állandó fáradékonyság

A túl szigorú diéta első tünete lehet a fizikai állapot általános leromlása. Ha a szükségesnél kevesebb kalóriát és rossz minőségű ételt veszünk magunkhoz, jelentősen csökken az energiaszintünk, amitől szinte egész nap erőtlennek, fáradtnak, kimerültnek, súlyosabb esetben dekoncentráltnak és ingerlékenynek érezhetjük magunkat.

2. Menstruáció kimaradása

A túlzásba vitt fogyókúra idején a menstruáció könnyedén rendszertelenné válhat, akár egy-egy hónapban ki is maradhat. Ennek oka a tápanyagok megvonásában, illetve a túlzásba vitt koplalásban keresendő. Ha ezt huzamosabb ideig tapasztaljuk, mihamarabb keressük fel nőgyógyászunkat!

3. Erős hajhullás

A hirtelen fogyás, drasztikus kalória-megszorítás, az időközben kialakuló fehérje és vashiány következtében hajunk először fénytelenné válik, majd lassan elvékonyodik, ami hamar hajhulláshoz vezet. Ezért fogyókúra alatt is gondoskodnunk kell a szükséges B-vitamin, folsav, biotin, cink, kén, magnézium és a vas utánpótlásáról.

4. Köröm és bőrproblémák

A nem megfelelő fogyókúra könnyen töredező, száraz hajhoz, gyenge körmökhöz és különféle bőrproblémákhoz vezethet. A súlyosabb tünetek jelentkezhet túlzott bőrérzékenység, bőrszárazság, aknék, pattanások formájában is.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink