A fogyókúra kemény dolog. Gyakran le kell győzni a kifogásokat, ellen kell állni a csábításnak, és mértéket kell tartani. De vannak módszerek, amelyekkel megakadályozhatjuk, hogy feladjuk az új szokásainkat, és visszasüppedjünk a régi állapotába.

Tippek, hogy ne adjuk fel a fogyókúrát

A fogyókúra alapvetően igen egyszerű. Kevesebbet kell enni, mint amennyi kalóriát egy nap a szervezet felhasznál. Kevesebbet enni, többet mozogni, és akkor majd olvadnak a kilók. Ez elméletben nagyon jól hangzik, de a gyakorlatban nem feltétlenül működik, vagy legalábbis nem ilyen egyszerűen.

fogyókúra

Fotó: Shutterstock

Az első akadály akkor állja utunkat, amikor hiába tartjuk be ezt az egyszerű szabályt, a mérleg nyelve nem mozdul. Ezt eltűrjük egy, maximum két hétig, utána pedig, minden mindegy alapon hagyjuk az egészet. Pedig nem kellene! Talán olyasvalami miatt adjuk fel, amely egy-két trükkel orvosolható. Ráadásul a fogyókúra nem kizárólag a súlyvesztésről szól, ne feledkezzünk meg az egészségünkről sem! Ha stagnál a súlyvesztés, vessük be ezeket a trükköket!

1. Vegyük elő a régebbi ruháinkat!

Nem csupán a mérlegen látott számokból vonhatunk le a következtetést. Ha úgy érezzük, mindent betartottunk, amit be kellett tartani, de a mérleg mégsem mutat kevesebbet, ne keseredjünk el. Nem a mérleg és az ő nyelve az egyetlen eszköze annak, hogy megtudjuk, történt-e változás a testünkkel a fogyókúra során. Például próbáljunk fel egy régebbi nadrágot vagy szoknyát, és figyeljük meg, ugyanannyira szorít-e a derekban, mint régebben, esetleg kényelmesebb-e leülni benne, nem vág be annyira az oldala. Amennyiben kényelmesebb viselni, akkor biztosan elindult valamilyen folyamat a testben, de ezt a mérleg még nem tudja mérni. Néha az is sokat segít, ha egyszerűen csak jó alaposan megnézzük magunkat a tükörben, mert a tükör nem hazudik.

2. Számoljunk másképp!

Ha mégis a számokban bíznánk, akkor se a mérleg legyen az egyetlen kiindulási pont a fogyókúra alatt. Mielőtt belekezdenénk a diétába, mérjük le a legfontosabb vagy legkritikusabb pontjainkat. Jegyezzük fel, hány centi a derekunk, a haskörfogatunk, a combunk, a karunk. Négy hét elteltével vegyük elő újra a mérőszalagot, és lehet, hogy egészen kellemes meglepetés ér minket. Talán nem adtunk le egy dekát sem, de a mérőszalagot deréktájban jóval beljebb kell majd húznunk. Ez épp olyan mérhető és látványos eredmény, mint amilyet a mérleg kijelzője mutatna.

3. Érezzük az energiát!

Jó fokmérője lehet a diétának vagy életmódváltásnak a mindennapi energiaszint is. Figyeljük csak meg, hogy ezek a jelek legalább olyan fontosak, mint a mérlegen látható számok, hiszen nagy dolog az, ha jobban érezzük magunkat a mindennapokban. Az, hogy egészségesebbek, energikusabbak vagyunk, és több időt tölthetünk aktívan a szeretteinkkel, többet ér, mint egy leadott kiló. Ha így haladunk, ne aggódjunk. Hamarosan leadott kilókkal is büszkélkedhetünk!

4. Élvezzük az egészséget!

A legfontosabb azonban, hogy hogyan érezzük magát. Boldogabbnak? Elégedettebbnek? Nagyobb az önbizalmunk? Ha minderre igen a válasz, akkor nem teljesen mindegy, hogy megmozdult-e a mérleg nyelve és kevesebbet mutat-e? Ha kitartóak és következetesek maradunk, akkor hamarosan a súlyvesztés is elindul. Sokkal fontosabb azonban, hogy ne adjuk fel! A zsírsejtek egyszer csak megadják magukat és továbbállnak, a lényeg azonban az, hogy az egészséges életmód útjára léptünk, és ennek köszönhetően akár évekkel meghosszabbíthatjuk az életünket.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.

Ajánlataink