A családi összejövetelek nem mindig zajlanak zökkenőmentesen a fogyókúra szempontjából. Segítünk, hogy pluszkilók nélkül éld túl a bulit.

Vészeld át pluszkilók nélkül! Családi lakomák a diéta alatt

A családi, baráti vendégségek esetében nehéz lehet a helyzet, ha tudatosan táplálkozunk, netán fogyókúrázunk: ilyenkor nagyon nehéz megőrizni a visszafogottságot, a mértékletességet a diéta kedvéért. A jó hír, hogy nem feltétlenül kell kiborulni minden családi banzáj után. Elég, ha felkészülünk a kísértésekre!

 

1. Tervezz előre!

Jól átgondolt túlélési stratégiával megelőzheted a diéta teljes széthullását és az ilyenkor szinte természetes lelkiismeret-furdalást. Ha tudod, hogy családi ebédre, vacsorára vagy hivatalos, próbáld megtudni, mi lesz a kínálat. Ennek ismeretében nézd át a heti menüdet, honnan csippenthetnél le némi plusz szénhidrátot és kalóriát. Vigyázz, ne éhezz, hiszen így csak azt éred el, hogy nem fogsz tudni nemet mondani!

 

2. Egyél lassan!

Meg kell tanulnod magadra figyelni – még vendégségben is. Próbálj lassan enni, alaposan rágd meg az ételt, így jobban tudsz figyelni a tested jelzéseire, és elkerülheted a túlevést. Hasznos lehet néhány mély lélegzetvétellel indítani az étkezést – ez segít, hogy az ételre koncentrálj.

 

3. Válassz bölcsen!

A nagy családi találkozókon szinte roskadozik az asztal a finomságoktól. Sajnos olyanok is bőven akadnak köztük, amikből nem vagy csak korlátozottan ehetsz. Különösen veszélyesek a különböző snackek. Csak kényszerből, megszokásból ne nassolj! Ha már nagyon éhes vagy, egyél némi gyümölcsöt, zöldséget, magvakat. Az ételekből válaszd ki azokat, amelyek leginkább beilleszthetők az étrendedbe.

 

A sült sárgarépa igazi csemege a fogyókúrázóknak!

 

4. Figyelj az adagok méretére!

A legjobb módszer annak kiküszöbölésére, hogy hatalmas adag ételek kerüljenek eléd, ha kisebb tányérból eszel. Gondold végig, hogy miket szeretnél enni, és ennek megfelelően állítsd össze a saját menüsorodat. Szerencsés esetben nem kell minden ételből enned – ha mégis, akkor még fontosabb az adag mérete.

 

5. Ne feledkezz meg a fehérjékről!

A családi ebédeken, vacsorákon kínált ételek jellemzően szénhidrátban gazdagok, de alacsony a fehérjetartalmuk. A megfelelő arányú fehérjebevitel azonban nagyon fontos, mert elősegítheti a telítettségérzés kialakulását, megakadályozva így a túlevést. Jó fehérjeforrás a hal, a csirkehús, a halak, a bab vagy a quinoa.

 

6. Korlátozd el az édességek fogyasztását!

Na jó, nem kell mindegyikről lemondanod. Összpontosíts a kedvencedre, a többit próbáld egyszerűen nem észrevenni, akármennyire csábító is a kinézetük. Egy családi összejövetelen nagyon könnyű túlzásba esni és cukorral sokkolni a szervezetedet, de hidd el, nem éri meg!

 

7. Kerüld a feldolgozott élelmiszereket!

Könnyen előfordulhat, hogy feldolgozott élelmiszerek is szerepelnek a kínálatban. Bár ezek egyszerűen és gyorsan elkészíthetők – például mártások, burgonyapüré –, többnyire felesleges hozzáadott cukrot, egészségtelen zsírokat és ízfokozókat tartalmaznak.

 

Így fogyj grillhúsokkal és salátákkal!

 

8. Új hagyományok

Vezess be új ételeket a családi rendezvényeken! Nem csak a diéta miatt: képviseld te az egészségesen, tudatosan étkezőket a családb! Vigyél kóstolót, adj lehetőséget másnak is, hogy megtapasztalja, te hogyan étkezel.

 

+1: Mondj nemet az alkoholra!

A legtöbb alkoholos ital jelentős mennyiségű cukrot és üres kalóriát tartalmaz, és fogyasztásuk a fogyni vágyóknak nem ajánlott.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink