A zsírok, olajok fontosak a szervezet egészséges működéséhez. Egyrészt nélkülük lehetetlen lenne a zsírban oldódó vitaminok felszívódása, másrészt segítenek a testet egyenletes hőmérsékleten tartani és védik a belső szerveket.

Kisokos: Melyik zsírt fogyaszhatjuk?

A zsírokat a zsírsavak szerkezete alapján több csoportra oszthatjuk: a telített, az egyszeresen, illetve a többszörösen telítetlen zsírok a molekulákban található hidrogénmenynyiségben különböznek egymástól.

Amire szükség van

  • Az egyszeresen telítetlen zsírok szobahőmérsékleten folyékonyak. Jó energiaforrások, semlegesítik a savakat. Támogatják az idegműködést, hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét. Forrásuk: csonthéjasok, avokádó, mandulaolaj, olívaolaj, repceolaj.
  • A mandulában sok a kalória és magas zsírtartalmú, mégis segít a fogyásban. Ez elsősorban egy speciális vegyületnek köszönhető, amely megakadályozza, hogy a zsír – bizonyos mennyiség felett persze – felszívódjon a szervezetbe.
  • Az adiponektin egy adipokin hormon, amely fokozza az izmok szénhidrátot energiává alakító képességét, felpörgeti az anyagcserét, javítja a szervezet zsírlebontását és kordában tartja az étvágyat.
  • A többszörösen telítetlen zsírok a legegészségesebb zsírok. Ebbe a csoportba tartoznak az ómega 3 és az ómega 6 esszenciális zsírsavak. A legjobb energiaforrások, kiválóan semlegesítik a savakat. Az ómega 6 zsírsavak fő forrása a napraforgó­, a szezámmag, a szőlőmagolaj és a tökmag.
  • A tökmag B ­vitaminokat tartalmaz, amelyek szerepet játszanak a fehérjék, szénhidrátok és zsírok lebontásában és felszívódásában. Folsavtartalma kiegyensúlyozottabbá teszi az emésztést, káliumtartalma révén vízhajtó hatású, így segít megszabadulni a felesleges sejtközti folyadékmennyiségtől.
  • A hidegsajtolással nyert szőlőmagolaj gazdag antioxidáns anyagokban, erősíti a vér­ és a hajszálereket. Gyulladásgátló, védi a szervezetet a stressz káros hatásai ellen.

Tipp: Keverjen egy evőkanállal a salátához vagy adja natúr joghurthoz. A hidegsajtolással kinyert szőlőmagolaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F­vitamin egyik alkotója), klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.

Tipp: Fogyasszon uzsonnára egy marék tökmagot – tápláló és egészséges délutáni éhségűző.

Tipp: Reggelizzen teljes kiőrlésű kenyeret házi készítésű mandulavajjal. A mandulavaj elkészítéséhez nem kell más, mint 2 csésze mandula és egy aprítógép. Őrölje egész finomra a mandulát, ízesítse sóval vagy egy kis mézzel és máris kész a tápláló, ízletes vaj.

Tipp: Kerülje a készen kapható salátaönteteket. Ízesítse a salátát citromlével, olívaolajjal.

A „káros” zsírok

A telített zsírok energiát adnak, de a savak ellen nem véd enek. Kis mennyiségben szükség van rájuk, hogy a szervezet koleszterint tudjon belőlük előállítani. A legtöbb állati eredetű zsír ebbe a kategóriába tartozik (tejtermékek, húsok, tojás), de néhány növényi eredetű zsiradék is telített zsír, pl. a kókuszolaj, a pálmaolaj. Bár a vörös húsok fogyasztását az elmúlt években nem ajánlották, a sok káros hatás elsősorban a nagyiparilag tenyésztett, hormonkezelt, állati fehérjékkel táplált állatok húsára vonatkozik.

Tipp: steaket elsősorban a férfiak választanak az éttermek kínálatából, pedig a nőknek is ajánlott a fogyasztása menstruáció, terhesség és szoptatás alatt. Időnként lepje meg magát egy finom steakkel, hiszen mérsékelt mennyiségben, kiváló alapanyagból egészséges étel.

A kókuszolaj

A kókuszzsír, bár telített zsírsavakat tartalmaz, mégis „jó”. Más étolajokkal ellentétben ugyanis a zsírsavak közepesen hosszúak. Ezek képesek a vékonybélből közvetlenül felszívódni, így a zsíranyagcserében nem vesznek részt, tehát nem alakulnak át zsírpárnává, hanem közvetlenül az izmokba jutnak. A kókuszolaj azonnali energiát ad, nem emeli meg a vércukorszintet és nem hizlal. Fokozza az anyagcserét.

Reflux, a leggyakoribb bűnösök

Diéták és mítoszok. Mi a valóság?

Tehéntej helyett

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.