A zsírok, olajok fontosak a szervezet egészséges működéséhez. Egyrészt nélkülük lehetetlen lenne a zsírban oldódó vitaminok felszívódása, másrészt segítenek a testet egyenletes hőmérsékleten tartani és védik a belső szerveket.

Kisokos: Melyik zsírt fogyaszhatjuk?

A zsírokat a zsírsavak szerkezete alapján több csoportra oszthatjuk: a telített, az egyszeresen, illetve a többszörösen telítetlen zsírok a molekulákban található hidrogénmenynyiségben különböznek egymástól.

Amire szükség van

  • Az egyszeresen telítetlen zsírok szobahőmérsékleten folyékonyak. Jó energiaforrások, semlegesítik a savakat. Támogatják az idegműködést, hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét. Forrásuk: csonthéjasok, avokádó, mandulaolaj, olívaolaj, repceolaj.
  • A mandulában sok a kalória és magas zsírtartalmú, mégis segít a fogyásban. Ez elsősorban egy speciális vegyületnek köszönhető, amely megakadályozza, hogy a zsír – bizonyos mennyiség felett persze – felszívódjon a szervezetbe.
  • Az adiponektin egy adipokin hormon, amely fokozza az izmok szénhidrátot energiává alakító képességét, felpörgeti az anyagcserét, javítja a szervezet zsírlebontását és kordában tartja az étvágyat.
  • A többszörösen telítetlen zsírok a legegészségesebb zsírok. Ebbe a csoportba tartoznak az ómega 3 és az ómega 6 esszenciális zsírsavak. A legjobb energiaforrások, kiválóan semlegesítik a savakat. Az ómega 6 zsírsavak fő forrása a napraforgó­, a szezámmag, a szőlőmagolaj és a tökmag.
  • A tökmag B ­vitaminokat tartalmaz, amelyek szerepet játszanak a fehérjék, szénhidrátok és zsírok lebontásában és felszívódásában. Folsavtartalma kiegyensúlyozottabbá teszi az emésztést, káliumtartalma révén vízhajtó hatású, így segít megszabadulni a felesleges sejtközti folyadékmennyiségtől.
  • A hidegsajtolással nyert szőlőmagolaj gazdag antioxidáns anyagokban, erősíti a vér­ és a hajszálereket. Gyulladásgátló, védi a szervezetet a stressz káros hatásai ellen.

Tipp: Keverjen egy evőkanállal a salátához vagy adja natúr joghurthoz. A hidegsajtolással kinyert szőlőmagolaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F­vitamin egyik alkotója), klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.

Tipp: Fogyasszon uzsonnára egy marék tökmagot – tápláló és egészséges délutáni éhségűző.

Tipp: Reggelizzen teljes kiőrlésű kenyeret házi készítésű mandulavajjal. A mandulavaj elkészítéséhez nem kell más, mint 2 csésze mandula és egy aprítógép. Őrölje egész finomra a mandulát, ízesítse sóval vagy egy kis mézzel és máris kész a tápláló, ízletes vaj.

Tipp: Kerülje a készen kapható salátaönteteket. Ízesítse a salátát citromlével, olívaolajjal.

A „káros” zsírok

A telített zsírok energiát adnak, de a savak ellen nem véd enek. Kis mennyiségben szükség van rájuk, hogy a szervezet koleszterint tudjon belőlük előállítani. A legtöbb állati eredetű zsír ebbe a kategóriába tartozik (tejtermékek, húsok, tojás), de néhány növényi eredetű zsiradék is telített zsír, pl. a kókuszolaj, a pálmaolaj. Bár a vörös húsok fogyasztását az elmúlt években nem ajánlották, a sok káros hatás elsősorban a nagyiparilag tenyésztett, hormonkezelt, állati fehérjékkel táplált állatok húsára vonatkozik.

Tipp: steaket elsősorban a férfiak választanak az éttermek kínálatából, pedig a nőknek is ajánlott a fogyasztása menstruáció, terhesség és szoptatás alatt. Időnként lepje meg magát egy finom steakkel, hiszen mérsékelt mennyiségben, kiváló alapanyagból egészséges étel.

A kókuszolaj

A kókuszzsír, bár telített zsírsavakat tartalmaz, mégis „jó”. Más étolajokkal ellentétben ugyanis a zsírsavak közepesen hosszúak. Ezek képesek a vékonybélből közvetlenül felszívódni, így a zsíranyagcserében nem vesznek részt, tehát nem alakulnak át zsírpárnává, hanem közvetlenül az izmokba jutnak. A kókuszolaj azonnali energiát ad, nem emeli meg a vércukorszintet és nem hizlal. Fokozza az anyagcserét.

Reflux, a leggyakoribb bűnösök

Diéták és mítoszok. Mi a valóság?

Tehéntej helyett

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.
Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!

Ajánlataink