A zsírok, olajok fontosak a szervezet egészséges működéséhez. Egyrészt nélkülük lehetetlen lenne a zsírban oldódó vitaminok felszívódása, másrészt segítenek a testet egyenletes hőmérsékleten tartani és védik a belső szerveket.

Kisokos: Melyik zsírt fogyaszhatjuk?

A zsírokat a zsírsavak szerkezete alapján több csoportra oszthatjuk: a telített, az egyszeresen, illetve a többszörösen telítetlen zsírok a molekulákban található hidrogénmenynyiségben különböznek egymástól.

Amire szükség van

  • Az egyszeresen telítetlen zsírok szobahőmérsékleten folyékonyak. Jó energiaforrások, semlegesítik a savakat. Támogatják az idegműködést, hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét. Forrásuk: csonthéjasok, avokádó, mandulaolaj, olívaolaj, repceolaj.
  • A mandulában sok a kalória és magas zsírtartalmú, mégis segít a fogyásban. Ez elsősorban egy speciális vegyületnek köszönhető, amely megakadályozza, hogy a zsír – bizonyos mennyiség felett persze – felszívódjon a szervezetbe.
  • Az adiponektin egy adipokin hormon, amely fokozza az izmok szénhidrátot energiává alakító képességét, felpörgeti az anyagcserét, javítja a szervezet zsírlebontását és kordában tartja az étvágyat.
  • A többszörösen telítetlen zsírok a legegészségesebb zsírok. Ebbe a csoportba tartoznak az ómega 3 és az ómega 6 esszenciális zsírsavak. A legjobb energiaforrások, kiválóan semlegesítik a savakat. Az ómega 6 zsírsavak fő forrása a napraforgó­, a szezámmag, a szőlőmagolaj és a tökmag.
  • A tökmag B ­vitaminokat tartalmaz, amelyek szerepet játszanak a fehérjék, szénhidrátok és zsírok lebontásában és felszívódásában. Folsavtartalma kiegyensúlyozottabbá teszi az emésztést, káliumtartalma révén vízhajtó hatású, így segít megszabadulni a felesleges sejtközti folyadékmennyiségtől.
  • A hidegsajtolással nyert szőlőmagolaj gazdag antioxidáns anyagokban, erősíti a vér­ és a hajszálereket. Gyulladásgátló, védi a szervezetet a stressz káros hatásai ellen.

Tipp: Keverjen egy evőkanállal a salátához vagy adja natúr joghurthoz. A hidegsajtolással kinyert szőlőmagolaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F­vitamin egyik alkotója), klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.

Tipp: Fogyasszon uzsonnára egy marék tökmagot – tápláló és egészséges délutáni éhségűző.

Tipp: Reggelizzen teljes kiőrlésű kenyeret házi készítésű mandulavajjal. A mandulavaj elkészítéséhez nem kell más, mint 2 csésze mandula és egy aprítógép. Őrölje egész finomra a mandulát, ízesítse sóval vagy egy kis mézzel és máris kész a tápláló, ízletes vaj.

Tipp: Kerülje a készen kapható salátaönteteket. Ízesítse a salátát citromlével, olívaolajjal.

A „káros” zsírok

A telített zsírok energiát adnak, de a savak ellen nem véd enek. Kis mennyiségben szükség van rájuk, hogy a szervezet koleszterint tudjon belőlük előállítani. A legtöbb állati eredetű zsír ebbe a kategóriába tartozik (tejtermékek, húsok, tojás), de néhány növényi eredetű zsiradék is telített zsír, pl. a kókuszolaj, a pálmaolaj. Bár a vörös húsok fogyasztását az elmúlt években nem ajánlották, a sok káros hatás elsősorban a nagyiparilag tenyésztett, hormonkezelt, állati fehérjékkel táplált állatok húsára vonatkozik.

Tipp: steaket elsősorban a férfiak választanak az éttermek kínálatából, pedig a nőknek is ajánlott a fogyasztása menstruáció, terhesség és szoptatás alatt. Időnként lepje meg magát egy finom steakkel, hiszen mérsékelt mennyiségben, kiváló alapanyagból egészséges étel.

A kókuszolaj

A kókuszzsír, bár telített zsírsavakat tartalmaz, mégis „jó”. Más étolajokkal ellentétben ugyanis a zsírsavak közepesen hosszúak. Ezek képesek a vékonybélből közvetlenül felszívódni, így a zsíranyagcserében nem vesznek részt, tehát nem alakulnak át zsírpárnává, hanem közvetlenül az izmokba jutnak. A kókuszolaj azonnali energiát ad, nem emeli meg a vércukorszintet és nem hizlal. Fokozza az anyagcserét.

Reflux, a leggyakoribb bűnösök

Diéták és mítoszok. Mi a valóság?

Tehéntej helyett

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!
Esküvő előtti diéta
Minden menyasszony arra vágyik, hogy amikor oltár elé áll, tökéletesen mutasson rajta a ruha, és ragyogjon. Ez a diéta minden álmot valóra vált!
Színek és anyagok, melyek vékonyítanak
A megfelelő ruházati anyagok és minták megválasztása elősegítheti az áramvonalasabb sziluette kialakítását.

Ajánlataink