Néhány éve indul el hazánkban az intuitív étkezés, ezt mára utolérte az intuitív edzés is. Követői a belső hangjukra és a testükre hallgatnak sportolás közben.

Intuitív edzés? Mutatjuk, miért annyira sikeres!

Ennek követői pontosan tudják, mikor fokozhatják a tempót, illetve mikor álljanak le, mikor tartsanak pihenőnapot edzés közben. Így biztosan nem fogják megutálni a kedvenc mozgásformájukat, sőt testüknek is jót tesznek vele.

Ne mások mondják meg!

Aki úgy érzi, hogy rendkívül kimerül a mások által előírt és követett edzésterv miatt, és már képtelennek érzi magát arra, hogy legközelebb is nekiálljon a programnak, azoknak jó hírünk van. Nem kell felhagyniuk a sportolással, elég innentől kezdve a saját ösztöneiket követniük. Tépjék össze a szigorú szabályokkal megtűzdelt tervet, és hallgassanak testük belső hangjára. Ez azt is jelenti, hogy nem csak a programot, de akár a sportot is felcserélhetik egyes napokon, például, ha aznap nem érzik magukban az erőt a futáshoz vagy edzőtermi súlyemeléshez, inkább úszni vagy táncolni lenne kedvük, akkor tegyék azt. Ezzel nemcsak a kimerült izmaiknak, de a lelküknek is jót tesznek.

Hogyan végezzük?

Az intuitív edzés követőinek nem kell semmilyen tervet készíteniük, hiszen éppen ez a lényege ennek a mozgalomnak, hogy mindig a pillanatnyi érzéseiket követik. A mozgásforma, a gyakorlatok és az intenzitás kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy az adott napon, órában mire vágynak, mennyit bírnak, mihez van erejük és kedvük. Vagyis innentől kezdve nem az előre kitűzött edzésterv irányítja a napjaikat és az életüket.

Akik már kipróbálták, úgy tartják, hogy ennek legfőbb motivációs forrása az önfejlesztés vágya, a lélektani előnyök és a társas kapcsolatok kielégítése, nem pedig egy társadalmi elvárás a külsejükkel kapcsolatban és nem a kényszer. Ezzel a saját örömök, a testi- és a szellemi egészség érdekében tűzik ki a célokat. Az intuitív program hívei azt tanácsolják, hogy engedjük el az elérhetetlen szépségideálok hajszolását, és kizárólag önmagunkra, a vágyainkra figyeljünk.

fogyókúrás holtpont életmódváltás edzés

Fogyókúrás holtpont esetén az is segíthet, ha kicsit változtatunk az edzésterven
Fotó: Shutterstock

Ez nem lustaság!

Itt nem elsődleges szempont a magas kalóriafelhasználás és az izomépítés, így nincs jó vagy rossz mozgásforma. Sőt, nem kell erőltetni a testünket, ha fáj valamink, vagy kicsit rosszul érezzük magunkat, és nem is kell emiatt kellemetlenül éreznünk magunkat. Emiatt azonban felmerülhet a kérdés, hogy ez nem fordul-e át lustaságba? Ha azt vesszük észre, hogy már a sokadik napon nincs kedvünk sprotolni, akkor érdemes egy kicsit erőltetni a mozgást, annyira, ami még jólesik. Ez az esetek többségében meghozza a kedvet a folytatáshoz is, de csak akkor, ha kedvünkre való a mozgásforma. Így a kitartás új értelmet nyer az intuitív edzésformát követők számára, hiszen nem csak a sportban lesznek eredményesek, de abban is, hogy megtalálják, mely tevékenységekkel tudják fenntartani a lelkesedésüket és fokozni az boldogságukat.

Kérdezzük magunkat!

Mielőtt hozzáfogunk az edzésprogramunk teljes megváltoztatásához, tegyük fel magunknak a következő kérdéseket, hogy könnyebben tudjunk dönteni, milyen irányba induljunk.

  • Mennyire vagyok ma ideges? Kell erőfeszítést tennem, hogy ezt kimozogjam magamból?
  • Milyen a mentális állapotom? Van türelmem nagy odafigyelést igénylő mozgáshoz, vagy inkább most csak lötyögnék?
  • Fáradt vagyok, vagy van erőm keményebb mozgáshoz?

Az intuitív szó jelentése: ösztönös megérzésen, élményszerű felismerésen alapuló, sugallatszerű.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez lesz a kedvenc diétás, nyári sütid: barackos ropogós
Ezt a diétás édességet pillanatok alatt elkészítheted, hidegen és melegen is isteni. 
Ezért nem mindegy, hogyan pótlod a magnéziumot
A magnézium a szervezet számos folyamatában fontos szerepet játszik, beleértve a vérnyomás és a vércukorszint szabályozását, az energiatermelést és a csontok optimális egészségének megőrzését.
Időnként nem árt egy kis takarítás: használd a turmixok erejét
Ilyenkor tavasszal érdemes kihasználni a rengeteg friss zöldség és gyümölcs gyógyító erejét. Igyunk minden nap turmixokat!
Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.

Ajánlataink