Néhány éve indul el hazánkban az intuitív étkezés, ezt mára utolérte az intuitív edzés is. Követői a belső hangjukra és a testükre hallgatnak sportolás közben.

Intuitív edzés? Mutatjuk, miért annyira sikeres!

Ennek követői pontosan tudják, mikor fokozhatják a tempót, illetve mikor álljanak le, mikor tartsanak pihenőnapot edzés közben. Így biztosan nem fogják megutálni a kedvenc mozgásformájukat, sőt testüknek is jót tesznek vele.

Ne mások mondják meg!

Aki úgy érzi, hogy rendkívül kimerül a mások által előírt és követett edzésterv miatt, és már képtelennek érzi magát arra, hogy legközelebb is nekiálljon a programnak, azoknak jó hírünk van. Nem kell felhagyniuk a sportolással, elég innentől kezdve a saját ösztöneiket követniük. Tépjék össze a szigorú szabályokkal megtűzdelt tervet, és hallgassanak testük belső hangjára. Ez azt is jelenti, hogy nem csak a programot, de akár a sportot is felcserélhetik egyes napokon, például, ha aznap nem érzik magukban az erőt a futáshoz vagy edzőtermi súlyemeléshez, inkább úszni vagy táncolni lenne kedvük, akkor tegyék azt. Ezzel nemcsak a kimerült izmaiknak, de a lelküknek is jót tesznek.

Hogyan végezzük?

Az intuitív edzés követőinek nem kell semmilyen tervet készíteniük, hiszen éppen ez a lényege ennek a mozgalomnak, hogy mindig a pillanatnyi érzéseiket követik. A mozgásforma, a gyakorlatok és az intenzitás kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy az adott napon, órában mire vágynak, mennyit bírnak, mihez van erejük és kedvük. Vagyis innentől kezdve nem az előre kitűzött edzésterv irányítja a napjaikat és az életüket.

Akik már kipróbálták, úgy tartják, hogy ennek legfőbb motivációs forrása az önfejlesztés vágya, a lélektani előnyök és a társas kapcsolatok kielégítése, nem pedig egy társadalmi elvárás a külsejükkel kapcsolatban és nem a kényszer. Ezzel a saját örömök, a testi- és a szellemi egészség érdekében tűzik ki a célokat. Az intuitív program hívei azt tanácsolják, hogy engedjük el az elérhetetlen szépségideálok hajszolását, és kizárólag önmagunkra, a vágyainkra figyeljünk.

fogyókúrás holtpont életmódváltás edzés

Fogyókúrás holtpont esetén az is segíthet, ha kicsit változtatunk az edzésterven
Fotó: Shutterstock

Ez nem lustaság!

Itt nem elsődleges szempont a magas kalóriafelhasználás és az izomépítés, így nincs jó vagy rossz mozgásforma. Sőt, nem kell erőltetni a testünket, ha fáj valamink, vagy kicsit rosszul érezzük magunkat, és nem is kell emiatt kellemetlenül éreznünk magunkat. Emiatt azonban felmerülhet a kérdés, hogy ez nem fordul-e át lustaságba? Ha azt vesszük észre, hogy már a sokadik napon nincs kedvünk sprotolni, akkor érdemes egy kicsit erőltetni a mozgást, annyira, ami még jólesik. Ez az esetek többségében meghozza a kedvet a folytatáshoz is, de csak akkor, ha kedvünkre való a mozgásforma. Így a kitartás új értelmet nyer az intuitív edzésformát követők számára, hiszen nem csak a sportban lesznek eredményesek, de abban is, hogy megtalálják, mely tevékenységekkel tudják fenntartani a lelkesedésüket és fokozni az boldogságukat.

Kérdezzük magunkat!

Mielőtt hozzáfogunk az edzésprogramunk teljes megváltoztatásához, tegyük fel magunknak a következő kérdéseket, hogy könnyebben tudjunk dönteni, milyen irányba induljunk.

  • Mennyire vagyok ma ideges? Kell erőfeszítést tennem, hogy ezt kimozogjam magamból?
  • Milyen a mentális állapotom? Van türelmem nagy odafigyelést igénylő mozgáshoz, vagy inkább most csak lötyögnék?
  • Fáradt vagyok, vagy van erőm keményebb mozgáshoz?

Az intuitív szó jelentése: ösztönös megérzésen, élményszerű felismerésen alapuló, sugallatszerű.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Karácsony előtt is jól jöhet: a csendterápia titka
Túl egyszerű, hogy igaz legyen?! Egy terápia, amire nem kell vagyonokat költenünk, nem igényel drága eszközöket, mégis hihetetlenül sokat tesz a mentális-, lelki,- és testi egészségünkért.
Ajándékötletek sportrajongó rokonoknak, barátoknak!
A szokásos ékszer, ruha és ajándékutalvány helyett idén váltson sportosra! Amennyiben van a családban sportrajongó családtag, lepje meg valami, a hobbijához jól köthető ajándékkal. Ne feledje, ha sportot ajándékoz, egészséget is ajándékoz!
Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!
Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.
Diós karácsonyi keksz cukor- és lisztmentesen
Ezt az ünnepi hangulatot idéző könnyű, omlós, liszt- és cukormentes finomságot egyszerűen nem lehet elrontani. Az illata betölti majd az egész lakást, és jobb, ha eldugod, hogy ne egye meg a család egyszerre.
Készülj fel már a diéta előtt! Hasznos tudnivalók a fogyókúráról
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, akkor nemcsak a kilók fogyatkozására számíthat, de sok egyéb kísérőjelenséggel is találkozik majd.
Egészséges alternatívák a karácsonyi sütés-főzéshez
Az ünnepekre készülődés elmaradhatatlan része a legtöbbször a háziasszonyokra háruló ötletelés: mi is legyen a karácsonyi menü, mivel várjuk a vendégeket. A hagyományos konyhát kedvelő családokban is felmerül időnként az igény, hogy a nehéz, a gyomrot megterhelő ételek és sütemények mellett könnyebb, egészségesebb ínyencségek is legyenek az étlapon. Ahol pedig eleve van olyan családtag, aki valamilyen speciális diétára van fogva, még körültekintőbben kell megválogatni, mi kerül az ünnepi asztalra.
Immunerősítés a téli hideg előtt: ezt kell tenned most
Az immunerősítés egyik meghatározó alappillére a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, de néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legegészségesebben vészeld át a telet.
A tél diétás kedvence: 10 perces mákmuffin
Fogyókúra idején sokszor vágyakozol az édesség után? Ne tedd, mert a lemondásokkal teli diéta sokkal kevésbé hatékony! Nyugodtan ehetsz finomságokat, csupán olyan desszertet kell választanod, amiben kevés a finomított szénhidrát.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.