Néhány éve indul el hazánkban az intuitív étkezés, ezt mára utolérte az intuitív edzés is. Követői a belső hangjukra és a testükre hallgatnak sportolás közben.

Intuitív edzés? Mutatjuk, miért annyira sikeres!

Ennek követői pontosan tudják, mikor fokozhatják a tempót, illetve mikor álljanak le, mikor tartsanak pihenőnapot edzés közben. Így biztosan nem fogják megutálni a kedvenc mozgásformájukat, sőt testüknek is jót tesznek vele.

Ne mások mondják meg!

Aki úgy érzi, hogy rendkívül kimerül a mások által előírt és követett edzésterv miatt, és már képtelennek érzi magát arra, hogy legközelebb is nekiálljon a programnak, azoknak jó hírünk van. Nem kell felhagyniuk a sportolással, elég innentől kezdve a saját ösztöneiket követniük. Tépjék össze a szigorú szabályokkal megtűzdelt tervet, és hallgassanak testük belső hangjára. Ez azt is jelenti, hogy nem csak a programot, de akár a sportot is felcserélhetik egyes napokon, például, ha aznap nem érzik magukban az erőt a futáshoz vagy edzőtermi súlyemeléshez, inkább úszni vagy táncolni lenne kedvük, akkor tegyék azt. Ezzel nemcsak a kimerült izmaiknak, de a lelküknek is jót tesznek.

Hogyan végezzük?

Az intuitív edzés követőinek nem kell semmilyen tervet készíteniük, hiszen éppen ez a lényege ennek a mozgalomnak, hogy mindig a pillanatnyi érzéseiket követik. A mozgásforma, a gyakorlatok és az intenzitás kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy az adott napon, órában mire vágynak, mennyit bírnak, mihez van erejük és kedvük. Vagyis innentől kezdve nem az előre kitűzött edzésterv irányítja a napjaikat és az életüket.

Akik már kipróbálták, úgy tartják, hogy ennek legfőbb motivációs forrása az önfejlesztés vágya, a lélektani előnyök és a társas kapcsolatok kielégítése, nem pedig egy társadalmi elvárás a külsejükkel kapcsolatban és nem a kényszer. Ezzel a saját örömök, a testi- és a szellemi egészség érdekében tűzik ki a célokat. Az intuitív program hívei azt tanácsolják, hogy engedjük el az elérhetetlen szépségideálok hajszolását, és kizárólag önmagunkra, a vágyainkra figyeljünk.

fogyókúrás holtpont életmódváltás edzés

Fogyókúrás holtpont esetén az is segíthet, ha kicsit változtatunk az edzésterven
Fotó: Shutterstock

Ez nem lustaság!

Itt nem elsődleges szempont a magas kalóriafelhasználás és az izomépítés, így nincs jó vagy rossz mozgásforma. Sőt, nem kell erőltetni a testünket, ha fáj valamink, vagy kicsit rosszul érezzük magunkat, és nem is kell emiatt kellemetlenül éreznünk magunkat. Emiatt azonban felmerülhet a kérdés, hogy ez nem fordul-e át lustaságba? Ha azt vesszük észre, hogy már a sokadik napon nincs kedvünk sprotolni, akkor érdemes egy kicsit erőltetni a mozgást, annyira, ami még jólesik. Ez az esetek többségében meghozza a kedvet a folytatáshoz is, de csak akkor, ha kedvünkre való a mozgásforma. Így a kitartás új értelmet nyer az intuitív edzésformát követők számára, hiszen nem csak a sportban lesznek eredményesek, de abban is, hogy megtalálják, mely tevékenységekkel tudják fenntartani a lelkesedésüket és fokozni az boldogságukat.

Kérdezzük magunkat!

Mielőtt hozzáfogunk az edzésprogramunk teljes megváltoztatásához, tegyük fel magunknak a következő kérdéseket, hogy könnyebben tudjunk dönteni, milyen irányba induljunk.

  • Mennyire vagyok ma ideges? Kell erőfeszítést tennem, hogy ezt kimozogjam magamból?
  • Milyen a mentális állapotom? Van türelmem nagy odafigyelést igénylő mozgáshoz, vagy inkább most csak lötyögnék?
  • Fáradt vagyok, vagy van erőm keményebb mozgáshoz?

Az intuitív szó jelentése: ösztönös megérzésen, élményszerű felismerésen alapuló, sugallatszerű.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink