Az elmúlt közel másfél évünk a bezártság jegyében telt, ami lehetőséget adott arra, hogy új vagy rég elfeledett hobbikat fedezzünk fel. Ilyen a futás is, ami nemcsak jó hatással van a fizikumunkra, de segít, hogy elfelejtsük a mindennapok problémáit, környezetünkre fókuszáljunk és mind testünk, mind a lelkünk felfrissüljön. Akárhol futhatunk, edzőteremben, otthon vagy pályán, mégis a természet nyújtja a legfelszabadítóbb élményt. Éppen ezért világszerte számos különleges eseményt szerveznek, ahol nemcsak a sportnak, de a környezetnek is hódolhatunk.

Öt különleges futóverseny, ahol nem tudsz betelni a természet csodáival

Ebben a cikkünkben most olyan félmaratont és maratont szedtünk össze, ahol lélegzetelállító helyeken versenyezhetnek a futás szerelmesei, többek között hazánkban. Íme az 5 futóverseny:

Patagóniai Nemzetközi Félmaraton

A Patagóniai Nemzetközi Félmaratont Chilében, Dél-Amerikában rendezik meg. A résztvevők csodálatos látványban részesülnek, hiszen az útvonal egy része a Torres del Paine Nemzeti Parkban található. Az Andok hófödte csúcsai, az azúrkék tavak és a hatalmas érintetlen erdők leírhatatlan élményt nyújtanak, itt garantáltan érdemes nézelődni futás közben. A versenyt szeptemberben szokták megrendezni – amely Chilében melegebb hónapnak számít –, így a futóknak nem kell aggódnia a zord időjárás miatt.

Kilimanjaro félmaraton

Kilimanjaro

Fotó: shutterstock

A Tanzániában megrendezett félmaratonon Afrika lemagasabb hegycsúcsa, az 5895 méter magas Kilimanjaro kíséri végig a futást. Az útvonal sík terepen vezet farmok, banán- és kávéültetvények között. A verseny Moshi településről indul, a rajtnál és az egyes pontokon pedig élőzenével buzdítják a futókat, hogy még véletlenül se veszítsenek energiájukból és kedvükből a 21 kilométer alatt.

Polar Night félmaraton

A varázslatos Észak-Norvégiában zajló félmaraton január első hetében van, így tökéletes évkezdő verseny lehet a futás szerelmeseinek. Nehezítő tényező, hogy az év ezen pontján 24 órás sötétségre kell készülni, de a versenyzőket a sarkifény lenyűgöző látványa kárpótolja. Az útvonalat ráadásul végig égő fáklyák sora világítja meg, így a félmaraton hangulata utánozhatatlan.

Reykjavik Maraton

Reykjavik

Fot: shutterstock

Az első maratont Izland fővárosában 1984-ben rendezték meg, ekkor még csak 56 versenyzővel. 2018-ban már több mint 1300 futó regisztrált a 42 kilométeres távra, míg körülbelül 2000-en futották a félmaratont. Az izlandi tájat, a végeláthatatlan mohás, zuzmós mezőket, vízeséseket, érintetlen hegyeket sem kép, sem film nem tudja visszaadni. A reykjaviki félmaratonnak olyan hatása van, mintha a semmi közepén, mesebeli környezetben futnánk.

Napfelkelte Félmaraton

Balaton

Fotó: shutterstock

Augusztus 15-én, a Balaton északi partján szőlő dűnék között vezet a IV. újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaraton útvonala, ami aligha hasonlítható más versenyekhez hazánkban. A futás előtt a mezőny hajnalban a Balaton közepére hajózik, hogy együtt nézzék meg a nap legelső, vízen megcsillanó sugarait. Az útvonal 8 festői településen át vezet, a cél pedig Szentbékkálla, ahol a versenyzők reggeli mellett és számos programmal pihenhetik ki a futás fáradalmait. A nevezési díjak egy részével a szervezők egy jó célt, az Utcáról Lakásba Egyesület munkáját támogatják, így nemcsak az élményért, de jó ügyért mozoghatnak a résztvevők.

A versenyről minden információ és regisztrációs lehetőség a https://futniszep.hu/ii-ujhaz-centrum-napfelkelte-felmaraton/ weboldalon található.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Sütőben sült paradicsom télire
Ha sok paradicsomunk termett a kertben érdemes a következő receptet kipróbálni, mert pillanatok alatt isteni, fűszeres szószt készíthetünk belőle, ami rengeteg diétás étel alapja is lehet.
Mennyi étel kerülhet pontosan a tányérodra, ha fogyni szeretnél?
Belekezdhetünk bármilyen diétás módszerbe, kipróbálhatunk akár ezerféle étrendet is, ha nem tanuljuk meg, mennyire fontos a porciókontroll, egy sem lesz sikeres.
Kezdj el mozogni és így változik meg az egész életed
Elképesztő, milyen komoly hatással lehet az életedre, ha mozogni kezdesz! Összegyűjtöttük a leglátványosabb változásokat.
A megfelelő méretű melltartó fontossága
Talán egy nőnek sem mondok újdonságot azzal, hogy a megfelelő melltartó kiválasztása alapvető fontosságú.
Nem mozdul a mérleg nyelve? Mutatjuk, hol a hiba!
Bizony, néha hiába a koplalás, a megszállott és rendszeres edzés, a mérleg mégsem mozdul. Sokan ekkor adják fel. Pedig csak át kellene gondolni, valóban mindent helyesen tesz­el.
A cékla chips lett a diétázók őszi kedvence: így lesz szuper ropogós
Rozmaringgal fûszerezett nasi, amit képtelenség abbahagyni. Egészséges, egyszerûen elkészíthető, zamatos, ropogós őszi finomság.
Áll alatti kényes témák: többé nem öregít a toka
Sokszor hihetetlen erőkkel küzdünk a ráncok ellen, arcunk egy másik részéről, az állról azonban gyakran elfelejtkezünk. Pedig az itt megereszkedett bőr látványa ugyanúgy öregíti az arcot, mint egy csúnya szarkaláb.
Liszt- és cukormentes kókuszos piskóta
Fél óra alatt az asztalra varázsolhatod ezt a remek diétás sütit! Nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz, ezért bátran fogyaszthatod akár este is! Lágy, levegős piskóta csupa egészséges alapanyagokkal is!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.