Az elmúlt közel másfél évünk a bezártság jegyében telt, ami lehetőséget adott arra, hogy új vagy rég elfeledett hobbikat fedezzünk fel. Ilyen a futás is, ami nemcsak jó hatással van a fizikumunkra, de segít, hogy elfelejtsük a mindennapok problémáit, környezetünkre fókuszáljunk és mind testünk, mind a lelkünk felfrissüljön. Akárhol futhatunk, edzőteremben, otthon vagy pályán, mégis a természet nyújtja a legfelszabadítóbb élményt. Éppen ezért világszerte számos különleges eseményt szerveznek, ahol nemcsak a sportnak, de a környezetnek is hódolhatunk.

Öt különleges futóverseny, ahol nem tudsz betelni a természet csodáival

Ebben a cikkünkben most olyan félmaratont és maratont szedtünk össze, ahol lélegzetelállító helyeken versenyezhetnek a futás szerelmesei, többek között hazánkban. Íme az 5 futóverseny:

Patagóniai Nemzetközi Félmaraton

A Patagóniai Nemzetközi Félmaratont Chilében, Dél-Amerikában rendezik meg. A résztvevők csodálatos látványban részesülnek, hiszen az útvonal egy része a Torres del Paine Nemzeti Parkban található. Az Andok hófödte csúcsai, az azúrkék tavak és a hatalmas érintetlen erdők leírhatatlan élményt nyújtanak, itt garantáltan érdemes nézelődni futás közben. A versenyt szeptemberben szokták megrendezni – amely Chilében melegebb hónapnak számít –, így a futóknak nem kell aggódnia a zord időjárás miatt.

Kilimanjaro félmaraton

Kilimanjaro

Fotó: shutterstock

A Tanzániában megrendezett félmaratonon Afrika lemagasabb hegycsúcsa, az 5895 méter magas Kilimanjaro kíséri végig a futást. Az útvonal sík terepen vezet farmok, banán- és kávéültetvények között. A verseny Moshi településről indul, a rajtnál és az egyes pontokon pedig élőzenével buzdítják a futókat, hogy még véletlenül se veszítsenek energiájukból és kedvükből a 21 kilométer alatt.

Polar Night félmaraton

A varázslatos Észak-Norvégiában zajló félmaraton január első hetében van, így tökéletes évkezdő verseny lehet a futás szerelmeseinek. Nehezítő tényező, hogy az év ezen pontján 24 órás sötétségre kell készülni, de a versenyzőket a sarkifény lenyűgöző látványa kárpótolja. Az útvonalat ráadásul végig égő fáklyák sora világítja meg, így a félmaraton hangulata utánozhatatlan.

Reykjavik Maraton

Reykjavik

Fot: shutterstock

Az első maratont Izland fővárosában 1984-ben rendezték meg, ekkor még csak 56 versenyzővel. 2018-ban már több mint 1300 futó regisztrált a 42 kilométeres távra, míg körülbelül 2000-en futották a félmaratont. Az izlandi tájat, a végeláthatatlan mohás, zuzmós mezőket, vízeséseket, érintetlen hegyeket sem kép, sem film nem tudja visszaadni. A reykjaviki félmaratonnak olyan hatása van, mintha a semmi közepén, mesebeli környezetben futnánk.

Napfelkelte Félmaraton

Balaton

Fotó: shutterstock

Augusztus 15-én, a Balaton északi partján szőlő dűnék között vezet a IV. újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaraton útvonala, ami aligha hasonlítható más versenyekhez hazánkban. A futás előtt a mezőny hajnalban a Balaton közepére hajózik, hogy együtt nézzék meg a nap legelső, vízen megcsillanó sugarait. Az útvonal 8 festői településen át vezet, a cél pedig Szentbékkálla, ahol a versenyzők reggeli mellett és számos programmal pihenhetik ki a futás fáradalmait. A nevezési díjak egy részével a szervezők egy jó célt, az Utcáról Lakásba Egyesület munkáját támogatják, így nemcsak az élményért, de jó ügyért mozoghatnak a résztvevők.

A versenyről minden információ és regisztrációs lehetőség a https://futniszep.hu/ii-ujhaz-centrum-napfelkelte-felmaraton/ weboldalon található.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink