Rendszeresen sportolsz, és azt gondolod, az edzésekben az enyhébb betegségek és a gyógyszerek sem tarthatnak vissza? Rosszul gondoltad!

Óvatosan a gyógyszerekkel: ha ezt szeded, veszélyes lehet a sport

A rendszeres sport jót tesz, és a legtöbb betegség esetén nem is kell lemondani az edzésekről. Ám vannak olyan gyógyszerek, amelyek mellett jobb inkább felfüggeszteni az edzéseidet. Sokszor az is megoldás lehet, ha átgondolod, mikor veszed be a gyógyszer, hogy ne legyen nagy hatással az edzésedre.

Nem mindegy, mikor veszed be!

Az egyik ilyen gyógyszerfajta a hashajtó. Az okot könnyű megérteni, hiszen senki sem szeretné, ha épp edzés közben kezdené kifejteni a hatását. Az ilyen gyógyszerek szedését egyébként is érdemes átgondolni. A legjobb, ha egy átmeneti székrekedés esetén inkább természetes módszerekkel próbálkozol, és gyógyszert csak orvosi javaslatra szedsz. A rostban gazdag táplálkozás, és a megfelelő folyadékfogyasztás gyakran orvosság nélkül is megoldja a problémát, és maga a mozgás is segít az ilyen jellegű panaszokon.

Egyes gyógyszerek növelhetik a sérülésveszélyt

Ha depresszió vagy szorongás ellen szedsz gyógyszert, előfordulhat, hogy meghízol, és rosszabb lesz az erőnléted, csökken az energiaszinted, ami jelentősen megnehezíti a sportolást. Sajnos ebben az állapotban a sérülések veszélye is nő, mivel a mozgáskoordinációd is romlik. Épp ezért érdemes nagyon odafigyelve folytatni a sportolást, teljesen lemondani róla viszont nem jó ötlet.

Ha ilyen gyógyszerek szedését írta elő az orvos, és kellemetlenségeket tapasztalsz, feltétlenül beszélj az orvosoddal, nincs-e másik orvosság a panaszaidra. Már csak azért is, mert a testedzés maga is rendelkezik némi szorongásoldó és kedélyjavító hatással, így jó lenne, ha a gyógyszerek szedése nem akadályozná a rendszeres sportolásodat. Ha nem tudsz gyógyszert váltani, akkor mindig edzés után vedd be őket. Annyit vállalj, amennyit az aktuális erőnléted lehetővé tesz, de akármilyen enerváltnak is érzed magad, legalább egy könnyű sétát mindenképp iktass be a napi programodba.

Az altatók is rontják a reflexeket, álmosítanak, lelassítanak. Az allergia elleni szereknek is van ilyen tompító hatása, ráadásul a testhőt is növelik, ettől pedig túlhevülhetsz. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha minél több időt hagysz a gyógyszer bevétele és az edzés között. Azt viszont érdemes szem előtt tartanod, hogy nem jó megoldás a gyógyszerek ötletszerű elhagyása. Mindig az orvos előírásainak megfelelően szedd őket, de titkold el a rendelőben, ha mellékhatásokat tapasztalsz – lehet, hogy egy másfajta szer lesz a megoldás!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.