Rendszeresen sportolsz, és azt gondolod, az edzésekben az enyhébb betegségek és a gyógyszerek sem tarthatnak vissza? Rosszul gondoltad!

Óvatosan a gyógyszerekkel: ha ezt szeded, veszélyes lehet a sport

A rendszeres sport jót tesz, és a legtöbb betegség esetén nem is kell lemondani az edzésekről. Ám vannak olyan gyógyszerek, amelyek mellett jobb inkább felfüggeszteni az edzéseidet. Sokszor az is megoldás lehet, ha átgondolod, mikor veszed be a gyógyszer, hogy ne legyen nagy hatással az edzésedre.

Nem mindegy, mikor veszed be!

Az egyik ilyen gyógyszerfajta a hashajtó. Az okot könnyű megérteni, hiszen senki sem szeretné, ha épp edzés közben kezdené kifejteni a hatását. Az ilyen gyógyszerek szedését egyébként is érdemes átgondolni. A legjobb, ha egy átmeneti székrekedés esetén inkább természetes módszerekkel próbálkozol, és gyógyszert csak orvosi javaslatra szedsz. A rostban gazdag táplálkozás, és a megfelelő folyadékfogyasztás gyakran orvosság nélkül is megoldja a problémát, és maga a mozgás is segít az ilyen jellegű panaszokon.

Egyes gyógyszerek növelhetik a sérülésveszélyt

Ha depresszió vagy szorongás ellen szedsz gyógyszert, előfordulhat, hogy meghízol, és rosszabb lesz az erőnléted, csökken az energiaszinted, ami jelentősen megnehezíti a sportolást. Sajnos ebben az állapotban a sérülések veszélye is nő, mivel a mozgáskoordinációd is romlik. Épp ezért érdemes nagyon odafigyelve folytatni a sportolást, teljesen lemondani róla viszont nem jó ötlet.

Ha ilyen gyógyszerek szedését írta elő az orvos, és kellemetlenségeket tapasztalsz, feltétlenül beszélj az orvosoddal, nincs-e másik orvosság a panaszaidra. Már csak azért is, mert a testedzés maga is rendelkezik némi szorongásoldó és kedélyjavító hatással, így jó lenne, ha a gyógyszerek szedése nem akadályozná a rendszeres sportolásodat. Ha nem tudsz gyógyszert váltani, akkor mindig edzés után vedd be őket. Annyit vállalj, amennyit az aktuális erőnléted lehetővé tesz, de akármilyen enerváltnak is érzed magad, legalább egy könnyű sétát mindenképp iktass be a napi programodba.

Az altatók is rontják a reflexeket, álmosítanak, lelassítanak. Az allergia elleni szereknek is van ilyen tompító hatása, ráadásul a testhőt is növelik, ettől pedig túlhevülhetsz. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha minél több időt hagysz a gyógyszer bevétele és az edzés között. Azt viszont érdemes szem előtt tartanod, hogy nem jó megoldás a gyógyszerek ötletszerű elhagyása. Mindig az orvos előírásainak megfelelően szedd őket, de titkold el a rendelőben, ha mellékhatásokat tapasztalsz – lehet, hogy egy másfajta szer lesz a megoldás!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Végre itt a tavasz, mutatjuk milyen cipő lett most a divat
Beköszöntött a tavasz, az új évszak pedig annak rendje és módja szerint magával hozta az ébredő természetet, a vérpezsdítő színeket és a legüdítőbb cipőtrendeket. Az idei szezonra határozottan az üde színfoltok, valamint a játékos vonalvezetések keveredése lesz a jellemző.
Imádod a tojást? Akkor ezt a három diétát ismerned kell!
Bár elsőre brutálisnak tűnhet a tojásdiéta, ez a kúra úgy segít gyorsan fogyni, hogy nem veszítesz közben izomtömeget.
Hogy lesz a nagy fogyás után formás a comb és a vádli?
A hölgyek szeretnének formás combokkal, a férfiak izmos vádlival büszkélkedni, ám ez nem mindenkinek adatik meg. Sok tényező közrejátszhat abban, hogy miért válhatnak esztétikailag kifogásolhatóvá az alsó végtagok.
Szeretsz bringázni? Akkor erre most nagyon figyelj!
Gyakori, hogy a kerékpárunk egész télen a fészerben, garázsban áll, de ez nem jelenti azt, hogy a tavasz beköszöntével elég csak leporolni egy kicsit, és már nyeregbe is ülhetünk.
Tanulj meg tavasszal meditálni, segítünk elkezdeni
Beköszöntött a március, ami a megújulás időszaka. Ennek pedig nem csak a ruhatárunkban és az otthonunkban kell megtörténnie, de a lelkünkben is.
Fehérjediéta a szakértőtől- 7 napos mintaétrenddel
Most, hogy itt a tavasz szeretnél gyorsan megszabadulni a feleslegtől, hogy beleférj a ruháidba. Íme egy remek étrend, ami segít megszabadítani a télen felkerült néhány kilótól.
Így segíti a fogyást az árpafűlé
Ez a zöld elixír sokat tesz az egészségünkért, a szépségünkért és az alakunkért, ezért érdemes rendszeresen kortyolgatnunk.
A legjobb tippek, hogyan maradjunk formában 50 felett
Az ötödik X után sem kell lemondanunk a mozgás öröméről és jótékony hatásairól. Sőt mi több, ez az a kor, amikor még inkább szükség van rá, hiszen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben átvészeljük a változásokat
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.