Folyton azt halljuk, hogy a friss zöldség az egészséges táplálkozás alapja, segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket, a rákot, a cukorbajt, a magas vérnyomást illetve az elhízást. Mindezt a sok jót jelentős mértékben a növényi rostok segítik, mégpedig azáltal, hogy elnyújtják az emésztést. Minél több rostot viszel be a szervezetedbe, annál jobb!
Rostot kizárólag a növények tartalmaznak. Irány tehát a piac, pakold tele friss zöldfélével a kosarad! Persze nem árt, ha okosan válogatsz a kínálatból! Ugyanis a zöldségek egy része igen gazdag keményítőben – ez az anyag az emésztés során szénhidrátokra, cukorra bomlik, vagyis sajnos hízást okoz. Fontos tehát, hogy olyan zöldségeket vigyél haza, melyek keményítőben kimondottan szegények.
Íme, a legjobb zöldségek listája:
Uborka, cukkini, retek, brokkoli, fejes káposzta, kelkáposzta, karfiol, karalábé, zeller, padlizsán, saláták, gomba, paprika, paradicsom, spárga, friss zöldbab.
Egy ebédadagnyi, keményítőben szegény zöldséggel ezt eszed meg:
Főzve (kb. 25 dkg) illetve nyersen (kb. 40-45 dkg):
25 kalória, 0 g zsír, 5-6 g szénhidrát, 3 g rost, kb 0,5-2 g fehérje
Zöldségmánia
- Minél élénkebb színű a zöldség, annál egészségesebb! Variáld az eltérő színűeket: zöld, narancssárga, piros: mindegyik más egészséges hatóanyagban gazdag!
- Mehet zöldség levesbe, főzelékbe, salátába, szendvicsbe, rántottába, eheted köretként, készítheted pörköltnek, de akár fasírtnak is
- Süti, chips és csoki helyett térj át az egészséges zöldség-nasikra. Készíts ropogóst zellerből, céklából, répából! Még jobb, ha nyers zöldséghasábokat rágcsálsz esetleg egy kis joghurtos mártogatóval.
- És ami nagyon fontos: főétkezéseknél a hizlaló köretet (tészta, rizs, krumpli) zöldfélével helyettesítsd!
Óvatosan a panírozott zöldségekkel
Valójában minden, ami lisztes-tojásos-zsemlemorzsás panírban, bő olajban kisütve készül, sajnos egészségtelen, hizlaló élelmiszer, a fogyni vágyók számára, mondhatni, ellenség. És a sült krumpli csak egy dolog, ha a gyorséttermekben ehelyett mondjuk rántott hagymakarikát választunk, azzal sem vagyunk sokkal előrébb. A hagyma a bő olajban sütés hatására elveszti vitamin- és ásványianyag-tartalmát, ráadásul elképesztően zsíros lesz. Nem beszélve a mellé fogyasztott mártásokról (ketchup, majonéz), amik további pluszkalóriákat jelentenek.
Ez is érdekelhet:
- Leves a fogyókúrában: Így készítsd el, hogy könnyű és egészséges legyen
- A 90 napos diéta ellentmondásai, amik miatt inkább óvakodj tőle!
- Bűnözz okosan! Így működik a diétában a csalónap
- Mogyoróvaj, az amerikai kedvenc