Ha olyan helyzetbe kerültünk, hogy esemény utáni tablettára van szükségünk, nem árt tudni ezeket az információkat. Megnéztük az interneten megtalálható leggyakoribb kérdéseket a témában, és feltettük őket Dr. Laky Ilona Marcellának, a Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyász szakorvosának.

3 kérdés 3 válasz az esemény utáni tablettáról

 

Új sorozatunkban azokat az egészségügyi témákat járunk körbe szakértők segítségével, amelyre a nők leginkább kíváncsiak.

Az eseményi utáni tabletta után, mikor kell számítani az első menstruációra?

A tabletta bevételét követően jelentkezhet rendes időben a következő menstruáció. Gyakori azonban, hogy korábban jelentkezik valamennyi vérzés, és a ciklus néhány hónapra felborul. Amennyiben nem jelentkezik rendes időben menstruáció, terhességi teszt végzése szükséges. Negatív teszt esetén ha továbbra sincs menstruáció a teszt ismétlése javasolt 4-5 nap után, illetve szükség szerint vérből hcg meghatározás. Amennyiben nem jött létre terhesség a ciklus általában néhány hét alatt rendeződik. Fontos leszögezni, hogy abban az esetben, ha jelentkezik menstruáció, de a szokottnál gyengébb mennyiségű, szintén szükséges a terhesség kizárása.

Milyen mellékhatásokkal kell számolni?

Mellékhatása minden hormontartalmú gyógyszernek van. Gyakori a fejfájás, émelygés, hányás, fáradság, vérzészavar (leggyakrabban vérzés a bevételét követő napokban). Néhány napig, legfeljebb egy hétig tarthatnak a tünetek.

Gyakran barna folyásról számolnak be az esemény utáni tabletta bevétele után.

Ez szintén a gyógyszer mellékhatása. Teendő nincs vele ha ezt követően rendes időben menstruáció jelentkezik.

LEMARADT SOROZATUNK KORÁBBI RÉSZEIRŐL?

Hozzászólások

Napfény helyett: D-vitaminban gazdag ételek (receptekkel)
Az őszi-téli, kevésbé napsütéses szezonban rendkívül fontos, hogy a szervezetünk megkapja a megfelelő mennyiségű D-vitamint. Ne csak tablettában gondolkodjunk: helyes táplálkozással is sokat tehetünk a D-vitamin-hiány elkerüléséért.
Változik a romantika? – Randevú a 21. században
Az elmúlt években, évtizedekben jelentősen felgyorsult az élet, és ez a párkeresést is megnehezítheti. Vajon mit kell szem előtt tartanunk, hogy a civilizációs tendenciák ellenére is megtaláljuk a társunkat? Tari Annamária pszichoterapeuta írása következik.
Top 5 őszi szépségtipp, hogy ne csak nyáron ragyogj
A hűvösebb, hidegebb időben már nehezebb megőrizni a nyáron „megszerzett” tündöklő külsőt – ha csak nem követünk néhány alapvető bőrápolási tanácsot.
Gyógyító kedvenceink – Így segít az állatasszisztált terápia
A jelenlétük, a látványuk már önmagában kedvező hatással van a kedélyállapotunkra, és a segítségükkel könnyebben átvészelhetjük életünk válságos időszakait. A szakértő elmondja, miként működik az állatasszisztált terápia.
Te is összevissza eszel, ha zsúfolt és nehéz napod van? Szakértőnk tippjei segíthetnek
A pörgős, terhelt, rohanós napokon bizony nehéz odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra – ez pedig pluszkilókat eredményezhet. Ennek elkerüléséhez adunk néhány tanácsot.
Keresztirányú gyakorlatok Béres Alexandrával (videó)
A keresztirányú mozgásmintákat már korán elsajátítjuk a kúszással és a mászással. Ezek a mozdulatok segítik a jobb és a bal agyfélteke összehangolt működését, az idegrendszer megfelelő munkáját!
Megjelent a Diéta és Fitnesz legújabb lapszáma!
Hogyan készülj fel a hidegebb őszi időszakra? Valóban csodaszer a kollagén? Többek között erről is olvashatsz a legfrissebb Diéta és Fitnesz magazinban.
„Borzasztó érzés” – Csalók élnek vissza Makány Márta nevével és fogyásával
A divattervező fantasztikus fogyásának történetét az egész ország megismerhette, de Márta öröme mostanában nem felhőtlen: csalók áldozatává vált.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.