Oldal kiválasztása
Ha olyan helyzetbe kerültünk, hogy esemény utáni tablettára van szükségünk, nem árt tudni ezeket az információkat. Megnéztük az interneten megtalálható leggyakoribb kérdéseket a témában, és feltettük őket Dr. Laky Ilona Marcellának, a Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyász szakorvosának.

3 kérdés 3 válasz az esemény utáni tablettáról

 

Új sorozatunkban azokat az egészségügyi témákat járunk körbe szakértők segítségével, amelyre a nők leginkább kíváncsiak.

Az eseményi utáni tabletta után, mikor kell számítani az első menstruációra?

A tabletta bevételét követően jelentkezhet rendes időben a következő menstruáció. Gyakori azonban, hogy korábban jelentkezik valamennyi vérzés, és a ciklus néhány hónapra felborul. Amennyiben nem jelentkezik rendes időben menstruáció, terhességi teszt végzése szükséges. Negatív teszt esetén ha továbbra sincs menstruáció a teszt ismétlése javasolt 4-5 nap után, illetve szükség szerint vérből hcg meghatározás. Amennyiben nem jött létre terhesség a ciklus általában néhány hét alatt rendeződik. Fontos leszögezni, hogy abban az esetben, ha jelentkezik menstruáció, de a szokottnál gyengébb mennyiségű, szintén szükséges a terhesség kizárása.

Milyen mellékhatásokkal kell számolni?

Mellékhatása minden hormontartalmú gyógyszernek van. Gyakori a fejfájás, émelygés, hányás, fáradság, vérzészavar (leggyakrabban vérzés a bevételét követő napokban). Néhány napig, legfeljebb egy hétig tarthatnak a tünetek.

Gyakran barna folyásról számolnak be az esemény utáni tabletta bevétele után.

Ez szintén a gyógyszer mellékhatása. Teendő nincs vele ha ezt követően rendes időben menstruáció jelentkezik.

LEMARADT SOROZATUNK KORÁBBI RÉSZEIRŐL?

Hozzászólások

5 tipp, hogy a munkahelyeden se rontsd el a diétádat
A folyamatos stressz és rohanás mellett nehéz elérni, illetve megtartani a kívánt testsúlyt… Ám korántsem lehetetlen!
Koleszterin és lúgosítás - A dietetikustól kérdezték
A 7 legjobb életmódtanács, amit egy dietetikustól kaphatsz
Akár fogyni szeretnénk, akár az egészséges táplálkozás a cél, sokszor nehéz eldönteni, hogy a divatos diéták, és baráti jó tanácsok közül melyiknek hihetünk, és melyik humbug.
Nem megy az alvás? 7 gyógytea, hogy nyugodt legyen az éjszaka
Hulla fáradt, ám amikor az ágyban becsukja a szemét, az ide-oda cikkázó gondolatok nem hagyják nyugodni? A legtöbb esetben ez a stresszes életmódnak köszönhető, ám erre is van hatásos megoldás.
5 vacsoraszabály, amit be kell tartanod, ha diétázol!
Megfelelő időzítéssel és mennyiségekkel ez az étkezés is része lehet a diétádnak, íme 5 jó tanács, hogyan!
20 karcsúsító, fehérjedús élelmiszer
Atkins doktornak igaza volt abban, hogy ha valaki fogyni szeretne és a leadott súlyt meg akarja tartani, akkor bizony fehérjedús ételeket kell fogyasztania.
21 napos testi, lelki megtisztulás program
Minden mindennel összefügg. A környezet komoly hatással van a test és a lélek működésére egyaránt. 21 nap alatt tegyen rendet az életében, tisztuljon meg testileg, lelkileg egyaránt!
5 alapvető vitamin és ásványi anyag, amire a nőknek szükségük van
Így lehet biztos abban hogy elegendő vitamint és ásványi anyagot juttat a szervezetébe.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.