Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?

Az egyetem első éveiben még semmi problémája nem volt, 90 kiló körül mozgott a testsúlya. Agrármérnökként végzett, munkája miatt járta az országot, sokat vezetett. Mint mondja, ez aztán az igazi ülőmunka, amihez ráadásul nagyon rendszertelen életmód is társul. Ez pedig hatással volt a táplálkozására is: amikor egy-egy fárasztó nap végén végre hazaért, jóízűen megvacsorázott – és mindig többet evett a kelleténél. Mire észbe kapott, már 120 kilónál is többet mutatott a mérleg- írja a Fanny magazin.

Valami véget ért, valami elkezdődött…

– Egyszerűen nem foglalkoztam a súlyommal, nem sportoltam, nem figyeltem eléggé magamra. Az azért aggasztott, hogy egy ismerősöm cukorbeteg lett, ezért le kellett mondania a szénhidrátokról, amit én akkor még nagyon szerettem… A végső lökést az életmódváltáshoz az adta meg, hogy a magánéletem válságba került. 44 évesen, egy válás közepén el kellett gondolkoznom rajta: mibe fojtsam a bánatom? További zabálásokba? Vagy még több munkába? És kinek kellek majd így, túlsúlyosan?

Búcsú a rossz szokásoktól

Gábor azt vallja, minden fejben dől el, és valóban: amikor elhatározta, hogy változtatni fog, rögtön mozgásformát is választott magának.

– Úszni kezdtem, mert azt olvastam, az kevésbé megerőltető a test – főként az ízületek –számára. A futásról sosem volt jó véleményem, egy kilométert is csak úgy tudtam megtenni, hogy szinte kiköptem a tüdőmet, és ekkora súllyal eleinte nem is volt szabad ezt a sportot űznöm. Az étrendemet is átalakítottam: rendszeresen kisebb mennyiségeket próbáltam magamhoz venni. Ami tiltólistára került: plusz édesítés, liszt, krumpli, kenyér, tésztafélék. A kávét korábban csak nagyon sok cukorral tudtam meginni, ezzel szemben ma már úgy szeretem, ha semmi nincs benne, maximum egy kis tej. Bevallom, óriási változást jelentett elhagynom a régi, rossz szokásokat. Ám megérte: egyszer csak azt vettem észre, hogy már nem kell leülnöm ahhoz, hogy fel tudjam húzni a zoknimat, és a cipőfelvételhez sem kellett két nagyobb lélegzetvétel, mert lehajoláskor nem volt útban a hasam.

Gábor végül egy személyi edzőt is keresett magának, volt felesége segítségével találta meg Czanik Krisztiánt, aki kidolgozott számára egy edzéstervet.

– A sport és a mozgás endorfint, azaz boldogsághormont termel a szervezetben, ezért vigyázni kellett, hogy ne essek túlzásba, ne legyek mozgásfüggő. Krisztián ezért fokozatosan emelte a terhelést, és mindvégig biztatott. Ma már sokkal könnyebben megy minden, jó a vérképem, és nem mellesleg van egy új, stabil párkapcsolatom is!

Mintha tetőtől talpig kicserélték volna

– Nem akartam, de már futok is – meséli nevetve Gábor. – Annyira megszerettem ezt a mozgásformát, hogy a félmaratonra is készültem. Annak is örültem, amikor le kellett cserélnem a ruhatáramat, sőt, erre már kétszer is sor került. Amikor pedig régi barátokkal találkozom, és nem ismernek fel, csak amikor megszólalok és meghallják a hangom, az nagyon-nagyon jólesik! A döbbent, csodálkozó arcok mutatják, milyen óriási változáson mentem keresztül.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink