A gyomorsav maró folyadék, amelyet sósav és pepszin alkot, túlságosan agresszív anyag az érzékeny nyálkahártya szempontjából. Ha a gyomorsav véletlenül a nyelőcsőbe kerül, égő érzetet érzünk a szegycsont mögött vagy savas felböfögést tapasztalunk.

5 bevált módszer a gyomorégés ellen

Ha rekeszizmon sérv keletkezik, már sajnos késő a házi módszerekkel próbálkozni. De akinek csak időnként vannak panaszai, például kései vagy túlságosan bőséges étkezés után, annak érdemes kipróbálni az alábbi módszerek valamelyikét gyomorégés ellen. Szerencsére számos természetes készítmény és módszer létezik, amelyekkel sikeresen enyhíthető a kellemetlenség!

 

1. Alapos rágás

Talán a legfontosabb házi gyógymód: az alapos rágás. Ez természetes módon fokozza a nyáltermelődést, és segít abban, hogy kevesebbet együnk. A nyál semlegesíti a nyelőcsőbe jutott gyomorsavat, ugyanakkor visszajuttatja azt a gyomorba. Tehát a nyál védő hatású a gyomorsavval szemben. Próbáltál már például mandulát vagy mogyorót igazán alaposan pépesre rágni? A mandula különösen pozitív hatású, mivel enyhén bázikus, tehát nem fokozza még inkább a savtermelődést a gyomorban. Érdemes zabpehely vagy száraz kenyér rágcsálásával is próbálkozni. Addig kell rágni, míg teljesen pépessé nem válik a szájban. A rágógumizás is fokozza a nyáltermelődést.

 

Reflux: Mit tegyél a kellemetlen tünetek ellen? A dietetikus válaszol

 

2. Ezeket kerüld el!

A gyomorégés elkerülése érdekében tartózkodni kell mindentől, ami fokozza a gyomorsav termelődését, például a kávétól, a nikotintól és az alkoholtól.

 

3. Hallottál más az ásványföldről?

Ha ég a gyomrunk vagy a nyelőcsövünk, akkor az ásványföld kiváló és mellékhatásoktól mentes orvosság, csak egy kicsit szokni kell az ízét és az állagát. Azonban csodálatosan hatékony!

 

Ez is érdekelhet: A rekeszizom edzésével gyógyítható a reflux!

 

4. A burgonyalé valóságos csodaszer!

Sok keményítőt tartalmaz, amely semlegesíti a gyomorsavat, így bevethető gyomorégés ellen. Készen is kapható bioboltokban, de saját magunk is előállíthatjuk otthon. Egy darab friss, hámozott burgonyát reszeljünk le, a masszát tegyük egy tiszta kendőbe, és préseljük ki a levét. Háromszoros mennyiségű langyos vízzel hígítva kell meginni.

 

5. Emelt fővel

Aki főképp éjjelente szenved a savas felböfögéstől vagy a refluxtól, az emelje meg az ágy fej felőli végét. Ez az egyszerű módszer megakadályozza a gyomortartalom nyelőcsőbe jutását. A gyomor alakja miatt érdemes főképp a bal oldalunkra fordulva aludni.

 

Tudtad? A reflux is lehet a rossz lehelet okozója

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink