Ha különösebb ok nélkül állandóan kimerült és fáradt, érdemes vashiányra gyanakodni. A felnőtt lakosság zömét, különösen a nőket érinti ez a gond. A vashiánynak van néhány jellegzetes tünete, lássuk őket sorban.

A vashiány és a vérszegénység 13 árulkodó jele 

 

vashiány, hajhullás

A vashiány jele lehet a fakó, hófehér arcbőr, valamint a nagymértékű hajhullás is
Fotó: Shutterstock

 

A nők többsége annyira túlterhelt és kimerült, hogy megszokta az ezzel járó tüneteket, és nem is gondol arra, hogy más is lehet a háttérben, mondják amerikai szakemberek. A vashiány következtében kevesebb oxigén jut a szövetekhez, csökken a vér oxigénszállító elemeinek mennyisége és mérete, így a szervezet folyamatos energiahiányban szenved. Ha gyengének érzi magát, ami folyamatos fáradtsággal párosul, és nehezen tud összpontosítani a feladataira, akkor gondolni kell ennek a fontos anyagnak a hiányára. A pontos diagnózist bízzuk a háziorvosra meg a laboratóriumra. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ajánlása szerint a felnőttek napi vasszükséglete 14 mg. A csecsemők az anyatejen keresztül jutnak elegendő vashoz. Gyerekek esetében életkortól függően 7–15 mg vasat javasolnak a szakemberek, a csecsemőkori és a serdülőkori hirtelen növekedés idején ennél nagyobb is lehet a vasszükséglet.

Az alábbi felsorolásból kiderül, melyek a vashiány legjellemzőbb tünetei. Ha többet is ki tud pipálni, keresse fel háziorvosát!

Még nehezebb napok

Ha a menstruáció ideje alatt túl sok vért veszít, ez is lehet oka is és következménye is a vashiánynak. Egy egyszerű teszttel ellenőrizheti, hogy érintett-e, ha két óránként cserélni kell a tampont, akkor mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával.

Falfehér arcszín

A látványosan fehér bőr is árulkodó jel, emellett az is jellemző tünet, ha az ajak vagy az íny is világosabb a megszokottnál.

Lihegés, fulladás

Nem számít, hogy milyen mélyen veszi a levegőt, ha az oxigénszintje alacsony. Ha érthetetlen módon kifullad egy rövid lépcsőzéstől is, akkor nem biztos, hogy csak az edzettség hiánya okozza ezt.

Zakatol a szív

Ha hosszú ideje fennáll a vashiány, erős szívdobogást is okozhat, illetve súlyosbítja a meglévő szívproblémákat is.

Dobol a láb

A szakértők szerint a nyugtalan láb szindróma hátterében is a vas alacsony szintje lehet.

Gyakori fejfájás

Gyakori és változó intenzitású fejfájás, szédülés is megjelenik azoknál, akiknek a szervezetéből kiürült a vas.

Extrém vágyak

Aki vashiányban szenved, hajlamos arra, hogy olyan dolgokat egyen, mint a kréta, az agyag, a fal, a papír vagy a jég.

Idegeskedés

Az élet alapjáraton is tud stresszes lenni, de ha még a nyugodt pillanatokban is lüktet bennünk a feszültség, az gyanús. Az oxigénhiány miatt felpörög a paraszimpatikus idegrendszer, és ez olyan, mintha beragadna a gázpedál. A stressz hatására az idegrendszer az ősi, „üss vagy fuss” túlélő üzemmódra kapcsol.

Hajhullás

A hajhullás meglehetősen kiborító és ijesztő tünet. Ha napi 100 szálnál több hajat veszít, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Ahogy a vasszint helyreáll, a haj újra növekedésnek indul.

Húsmentes táplálkozás

A test jobban hasznosítja a húsokból származó vasat, mint a növényekből. Ha egyáltalán nem eszik húst, ügyeljen, hogy gondosan állítsa össze az étrendjét. Egyen sok sötétzöld levelű zöldséget, teljes őrlésű gabonát, hüvelyeseket, ezek mind gazdagok vasban. Párosítsa őket magas C-vitamin-tartalmú ételekkel, paprikával, bogyós gyümölcsökkel, brokkolival, hogy növelje a vas felszívódását.

Ellenőriztesse a pajzsmirigyét

A vashiány lassítja a pajzsmirigy működését. Ha azt veszi észre, hogy alacsony az energiaszintje, gyarapodik a súlya vagy túl alacsony a testhőmérséklete, beszéljen az orvosával.

Jön a baba

A várandósok vaspótlása kiemelten fontos, hiszen a magzat a növekedés során elvonja a vasat az anya szervezetéből.

Fájó nyelv

Ha megváltozik a nyelv színe, felülete, ha gyulladt és fáj, ez is vashiányra mutat. A szájzug és a szájkörnyéki elváltozások is erre utalnak, valamint a gyakran megjelenő afták is.

Hogyan lehet pótolni a vasat?

Ha vasban gazdag ételekből állítjuk össze az étrendet, akkor idővel újra feltölthetjük a vasraktárakat. Táblázatunkból kiderül, hogy melyek a vasban kifejezetten gazdag alapanyagok, élelmiszerek. Ne feledjük, hogy mindig együnk melléjük C-vitaminban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket.

Vastartalom 100 g ételben

  • Kacsamáj 30 mg
  • Szárított vargánya 90 mg
  • Sertésmáj 18 mg
  • Kakaópor (100%-os) 36 mg
  • Csirkemáj 13 mg
  • Mogyoró 35 mg
  • Pulykamáj 12 mg
  • Zabpehely 31 mg
  • Mák 22 mg
  • Tökmag 15 mg
  • Friss csipkebogyó 10 mg
  • Vörös húsok 3-4mg
  • Száraz bab 7 mg
  • Szárított sárgabarack 6 mg
  • Lencse 5 mg
  • Csirkehús 1 mg
  • Szilva 5 mg
  • Sóska 4,6 mg
  • Dió 4 mg
  • Tojássárgája 3,5 mg
  • Zöldfűszerek: kakukkfű (1 ek. 3,7 mg vas), petrezselyem (1 ek. 1,9 mg vas), fodormenta (1 ek. 1,8 mg vas)

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink