Természetes, hogy a babavárás alatt a mamák aggódnak kicsit. A terhesség kilenc hónapja számos váratlan helyzet elé állíthatja a leendő anyukákat, minden új, szokatlan és kiszámíthatatlan. Vannak kimondott és kimondatlan félelmek, valós tények és legendák. Utánanéztünk, mitől tartanak leginkább a várandós nők.

Aggódó kismamák – A leggyakoribb félelmek a terhesség alatt

„Elvesztem a babát”

A tények: A terhességek kevesebb mint 20 százaléka végződik vetéléssel. A legtöbb még akkor fordul elő, amikor a nő nem is tudja, hogy áldott állapotban van. Miután az orvos által is megállapított a terhesség (általában a 6–8. hét között), a vetélés kockázata mintegy 5 százalékkal csökken. Annak esélye pedig, hogy másodszor is elvételjen a nő, nagyon csekély. A vetélést egyébként leggyakrabban kromoszómarendellenesség okozza, amely megakadályozza, hogy a magzat rendesen fejlődjön, nem pedig az, hogy a kismama mit tett vagy nem tett meg. Az azonban tény, hogy lényegesen kisebb a vetélés kockázata, ha a babát vállaló nő nem dohányzik, nem iszik alkoholt és a napi koffeinbevitelt csökkenti.

kismama, félelmek, terhesség

Fotó: Shutterstock

„A reggeli émelygés miatt nem tudok enni, ezért a babám éhezik”

A tények: A babák igazi kis „paraziták”, tehát akkor is megszerzik maguknak a szükséges tápanyagokat, ha a mamák reggel csak egy kis kekszet esznek. Ha nincsenek komoly panaszok – ájulás, kiszáradás –, a rosszullétek nem okoznak gondot a táplálkozási egyensúlyban, nem veszélyeztetik a magzat egészségét. Az orvosok szerint a legjobb, amit ilyenkor tehet a kismama, hogy szedi a terhességi vitaminokat, és napjában többször kevesebbet étkezik. Ha a rosszullét állandó, szükség lehet valamilyen hányingert csillapító gyógyszerre. Ezt azonban meg kell beszélni a kezelőorvossal, hiszen mindenképpen olyan szer kell, ami nem árt a babának.

 

„Olyat eszem, ami veszélyezteti a baba egészségét”

A tények: A legtöbb nő ma úgy érzi, hogy túl nagy nyomás nehezedik rá az egészséges táplálkozás miatt. Szinte minden ételféleségnél feltehető a kérdés: ez vajon biztonságos? Természetesen ezen aggódni butaság. Az orvos már az első vizsgálat során közli, melyek azok az ételek, amelyek fogyasztása a kismamák számára nem javasolt. De nem szabad elfelejteni, hogy senki sem tud követni minden szabályt, és néha bizony előfordul, hogy – akár önhibáján kívül – a várandós anyuka, mondjuk, pasztörizálatlan sajtot eszik. Ilyenkor sem szabad pánikba esni, semmi gond nem lesz.

 

Hitelesen! Táplálkozási tanácsok kismamáknak

 

„A stressz árt a babának”

A tények: Stresszmentes időszak egy kismama életében? Lássuk be, ez elég ritka állapot, az őrült hormonoknak, az állandó kimerültségnek és a felfokozott érzelmi állapotnak „köszönhetően”. De kutatások szerint az a fajta stressz, ami a mindennapok része és amihez a szervezet hozzászokott, minimális hatással van a születendő gyermekre. Az akut stressz azonban (például munkahely elvesztése, halál a családban, súlyos baleset) növelheti a koraszülés kockázatát. A lényeg az, hogy a hétköznapok kikerülhetetlen stresszes helyzetei után a mamák próbálják meg visszaszerezni a nyugalmat. Egy könnyed olvasmány, egy film, egy csésze tea, séta a szabadban – mind-mind alkalmasak arra, hogy megnyugodjanak és feltöltődjenek.

 

„A kisbaba születési rendellenességgel jön a világra”

A tények: Minden leendő anyuka izgatottan várja a terhesgondozás során végzett vizsgálatok eredményét, remélve, hogy a baba egészséges és rendben fejlődik. Ez túlnyomórészt így is van. A kockázat, hogy a baba születési rendellenességgel jön a világra, 4 százalék – és ez magában foglalja a súlyos rendellenességeket, mint például a Down-szindrómát, valamint az összes, több ezer egyéb azonosított eltérést, amelyek közül sok kicsi és jelentéktelen, mint esetleg egy hiányzó köröm. Még ha az első szűrővizsgálat kóros elváltozást mutat is, sok esetben a későbbi vizsgálatok megerősítik, hogy minden rendben van. A legjobb védekezés a terhességi vitaminok szedése. Fontos, hogy ha bármilyen aggálya van a kismamának, beszélje meg orvosával. Ahhoz ugyanis, hogy világos kép alakuljon ki a nőkben a várható kockázatokról, az orvosnak ismerni kell a családban előforduló rendellenességeket.

 

„Koraszülött lesz a baba”

A tények: Rémisztő adat, hogy a koraszülések aránya az elmúlt években folyamatosan nőtt. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a koraszülött babák több mint 70 százaléka a 34. és 36. hét között született – teljesen egészségesen. Persze van jó néhány dolog, amivel csökkenthető a koraszülés kockázata: rendszeres vitaminfogyasztás, megfelelő terhesgondozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése. Kutatások bizonyították, hogy azoknál lényegesen ritkábban következik be koraszülés, akik a terhességet megelőző egy évben folsavat szedtek.

 

Édes teher: Gyakorlatok kismamáknak

 

„Félek a terhességi cukorbetegségtől, magas vérnyomástól”

A tények: A magas vérnyomás betegség kialakulásának kockázata a terhesség alatt mindössze 5 százalék. A rendszeres orvosi ellenőrzés fontos, hiszen így a lehető legkorábbi szakaszban „elcsíphető” és azonnal kezelhető a betegség anélkül, hogy az anyuka és a baba egészsége veszélybe kerülne. A terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata hasonlóan alacsony. Egyszerű étrendi változtatásokkal a terhességi diabétesz remekül kezelhető, és nem okoz problémát.

 

„Soha nem leszek olyan sovány, mint voltam”

A tények: A celebek már két-három héttel a szülés után úgy néznek ki, mintha nem is lettek volna áldott állapotban… A valóság azonban más: bizony, jó pár kiló súlyfelesleg maradhat az anyukákon. Aggódni azonban felesleges, hiszen a szoptatás után könnyebben olvadnak le a kilók, mint sokan gondolnák. Ezért persze tenni is kell: a legfontosabb, hogy már a terhesség alatt figyelni kell az elfogyasztott ételek mennyiségére és minőségére. Ha pedig az orvos szabad utat ad, szülés után mozogni kell. Lehet ez séta a babával vagy pilates, de semmiképpen nem nehéz, megerőltető edzés.

 

„Képtelen leszek megszülni”

A tények: Nos, tényleg hihetetlennek tűnik, de a gyerek igenis kifér azon a bizonyos helyen. Az aggódás – Mennyire fog fájni? Meddig fog tartani? – teljesen természetes. Vannak, akiket megnyugtat, ha szülésről készült videókat néznek, mások inkább kihagyják ezt az élményt. Akadnak, akik megbeszélik a barátaikkal, ismerősökkel, hogy hol szüljenek, milyen segítséget vegyenek igénybe, és olyanok is vannak, akik csak a belső megérzéseikre hallgatnak. A legfontosabb az, hogy legyen egy orvos és egy szülésznő, akikben megbízik a szülő nő, akikkel nyíltan beszélhet a félelmeiről, és akik fel tudják készíteni arra, mi várható a szülőszobában.

 

„Mi lesz, ha valami kínos dolog történik szülés közben?”

A tények: Az orvosok, szülésznők nem lepődnek meg semmin, legyen szó bármilyen testnedvről vagy hanghatásról. Persze a szülésnél jelen lévő férjekkel szemben fel lehet állítani bizonyos szabályokat, például: „Csak a derekamtól fölfelé nézhetsz!”, de eljöhet az a pillanat, amikor már ez a szabály sem érdekel senkit.

 

„Mi lesz, ha császármetszésre kerül sor?”

A tények: A sürgősségi császármetszés nem túl gyakori, ám ha sor kerül rá, annak nyomós oka van. Lehet, hogy ijesztő, de ha a baba vagy a mama egészsége ezt kívánja, nincs mit tenni, hiszen pont ezért szülnek kórházban a hölgyek. Egyébként a császármetszés tervezhető, például, ha a baba farfekvéses vagy nagyon nagy, ha problémák vannak a placentával. Ilyenkor a műtét előtt felvilágosítják a mamákat a műtétről, és minden kérdésükre válaszolnak.

 

„A szexuális életemnek befellegzett”

A tények: A terhesség, és különösen a szülés utáni napokban nehéz elképzelni, hogy minden ugyanolyan lehet, mint korábban. De lesz! Csak időt kell hagyni a szervezetnek, hogy regenerálódjon. Persze az első néhány hétben nagy eséllyel egy kiadós alvás csábítóbb, mint a szex, de idővel visszatér a nemi vágy. Az első alkalomra azonban nem árt felkészülni: türelemre és némi síkosítóra szükség lehet. Sokat segít az intimtorna, amelyet már a terhesség alatt célszerű elkezdeni, szülés után pedig egyenesen kötelező, hogy az izmok visszanyerjék erejüket. Sok párkapcsolatban szülés után a szex meghittebb és kielégítőbb, mint korábban volt.

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink