Bár odakinn lassan majd a sárga és a vörös árnyalatai lepik el a fákat, a táplálkozásunkban továbbra is kapjon szerepet a zöld szín! Készítsük fel szervezetünket a hidegebb hónapokra megannyi finom, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, egészséges zöldséges étellel.

Borítsuk zöldbe a tányért vitamindús fogásokkal

Habár nagyon fontos, hogy ősszel az étrendünkben szerepeljenek a szezonális finomságok, emellett az olyan zöldben pompázó klasszikusokat is érdemes megtartani, mint például a brokkoli, a zöldborsó vagy a spenót – főleg úgy, hogy mindegyiknek kapható mirelit változata is –, a zöldfűszerek, a cukkini vagy az avokádó. Az alábbi 3 vitamindús fogás is azt bizonyítja, hogy a zöld mindig menő!

 

zöldséges pizza, vitamindús fogás

Fotó: Shutterstock

Zöldséges pizza

Hozzávalók (1 személyre):

1 db teljes kiőrlésű pizzalap vagy tortillalap

2 ek bazsalikomos pesztó

1 maréknyi bébispenót (vagy mirelit spenót)

néhány brokkolivirág

egy kisebb marék edamame bab

2 szál újhagyma

1 db csilipaprika (opcionális)

1-2 ek reszelt parmezán

¼ db avokádó

bors

A tálaláshoz:

kevés olívaolaj, frissen facsart citromlé, pár szem koktélparadicsom, kis marék rukkola

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Ha pizzaalapot használunk, süssük elő tíz perc alatt, ha tortillalapot, akkor egy száraz serpenyőben pirítsuk meg mindkét oldaláról.

2. Kenjük meg a tésztát a pesztóval, osszuk el rajta a bébispenótot, a kisebb darabokra vágott brokkolit, az edamame babot, a felkarikázott újhagymát és az aprított csili. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, szórjuk meg reszelt sajttal.

3. Süssük készre 10 perc alatt, majd avokádószeletekkel, koktélparadicsommal, rukkolával dúsítva, olívaolajjal és kevés citromlével meghintve, frissen, melegen tálaló ez a vitamindús fogás.

Elkészítési idő: 30 perc

 

Wokban sült zöldségek

Hozzávalók (2 személyre):

1 ek kókuszzsír

4 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb darab gyömbér, reszelve

100 g gomba (például csiperke, vargánya)

100 g cukorborsó

100 g brokkoli

egy nagyobb marék bébispenót

2 ek szójaszósz

2 evőkanál mirin

rizstészta

koriander

frissen facsart lime-lé

 

Elkészítése:

1. Egy nagyobb wokban melegítsük fel a kókuszolajat, pároljuk meg rajta a karikákra vágott újhagymát, majd pár perc után keverjük hozzá a fokhagymát és a gyömbért is. (Ha csípősen szeretjük, tehetünk hozzá csilit is.)

2. Szeljük fel a gombákat, és keverjük a hagymához, majd jöhet a maradék zöldség, a tamari és a mirin. Néhány perc főzés után vegyük le a tűzről, és keverjük össze a kifőzött rizstésztával. Friss korianderrel és egy kevés limelével meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: 25 perc

 

zöldséges rizs, vitamindús fogás

Fotó: Shutterstock

 

Brokkolis-zöldborsós rizs

Hozzávalók (2-4 személyre):

1 fej vöröshagyma

extra szűz olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

200 g zöldborsó

200 g brokkolirózsa vagy cukkini

400 g jázminrizs

75 ml száraz fehérbor

250 ml zöldségalaplé

1 maréknyi mentalevél

1 maréknyi cukorborsó (elhagyható)

bors

 

Elkészítése:

1. A hagymát az olívaolajon dinszteljük üvegesre egy mélyebb teflonserpenyőben, majd keverjük hozzá az átnyomott fokhagymát.

2. Pár perc után öntsük bele a borsó ¾ mennyiségét, a kisebb darabokra vágott brokkolirózsákat vagy cukkinit, a nyers jázminrizst, a fehérbort, végül a zöldségalaplevet. Főzzük körülbelül 15-20 percig, időnként megkeverve, míg a folyadék nagy része elpárolog, és az étel rizottó állagú lesz. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg.

3. Pár perccel azelőtt, hogy elkészülne az étel, keverjük hozzá a maradék borsót, a felaprított mentaleveleket és a cukorborsót. Melegen, kevés olívaolajjal meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: 35 perc

 

DF-tipp:

Ez az egészséges, vitamindús fogás főételként és köretként is megállja a helyét. Fogyaszthatod önmagában, akár némi reszelt parmezánnal megszórva, vagy grillezett csirkemell mellé, kísérőnek. Ha köretként veted be, a fenti mennyiség 4-5 személyre is elegendő.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Gyógyító kedvenceink – Így segít az állatasszisztált terápia
A jelenlétük, a látványuk már önmagában kedvező hatással van a kedélyállapotunkra, és a segítségükkel könnyebben átvészelhetjük életünk válságos időszakait. A szakértő elmondja, miként működik az állatasszisztált terápia.
Te is összevissza eszel, ha zsúfolt és nehéz napod van? Szakértőnk tippjei segíthetnek
A pörgős, terhelt, rohanós napokon bizony nehéz odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra – ez pedig pluszkilókat eredményezhet. Ennek elkerüléséhez adunk néhány tanácsot.
Keresztirányú gyakorlatok Béres Alexandrával (videó)
A keresztirányú mozgásmintákat már korán elsajátítjuk a kúszással és a mászással. Ezek a mozdulatok segítik a jobb és a bal agyfélteke összehangolt működését, az idegrendszer megfelelő munkáját!
Megjelent a Diéta és Fitnesz legújabb lapszáma!
Hogyan készülj fel a hidegebb őszi időszakra? Valóban csodaszer a kollagén? Többek között erről is olvashatsz a legfrissebb Diéta és Fitnesz magazinban.
„Borzasztó érzés” – Csalók élnek vissza Makány Márta nevével és fogyásával
A divattervező fantasztikus fogyásának történetét az egész ország megismerhette, de Márta öröme mostanában nem felhőtlen: csalók áldozatává vált.
Laktató főétel fogyni vágyóknak: kölessel rakott kelkáposzta (videó)
Hosszú ideig eltelít, egészséges, nagyon finom, belefér a testsúlycsökkentő étrendbe is, és alig több mint 440 kalóriát tartalmaz. Érdemes kipróbálni!
Hogy működik? Energiafelhasználás sport közben
Honnan nyerjük az energiát a testmozgás során, és mire van szüksége a szervezetünknek a különböző típusú edzések alatt? Szakértőnk válaszol.
Szénhidrát a fogyókúrában: eláruljuk, hogy miből mennyit egyél
Mutatunk 10 nagyszerű szénhidrátforrást, amit a testsúlycsökkentő étrendbe is beilleszthetsz a megfelelő mennyiségben.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.