A cukor a mindennapjaink része, sokan próbáltak már legalább egyszer az életükben leszokni róla. Valóban nem egyszerű elhagyni az étrendünkből, de a cukormentes élet kialakítása nem lehetetlen!

Cukormentes élet – Száműzd a „fehér mérget” a táplálkozásodból!

Sokkoló adat: egy átlagos felnőtt naponta kb. 22 kanálnyi cukrot eszik. Háromszor annyit, mint amennyi ajánlott. A finomított édesítő pedig sokkal több gondot okoz, mint gondolnánk. Mert nem csak elhízáshoz és diabétesz kialakulásához vezethet, ha sokat eszünk belőle, de megnő a szívinfarktus kockázata is, illetve számos más egészségügyi mellékhatása ismert. Éppen ezért lenne nagyon fontos a cukormentes, de legalábbis cukorban rendkívül szegény táplálkozás kialakítása!

 

A rejtett cukrok csapdájában

Egy teáskanálnyi cukor 16 kalória. Nem tűnik soknak, ugye? Könnyen legyinthetünk, mi nem tartozunk a nagy átlaghoz, alig viszünk be cukrot, mindössze a kávénkba, teánkba teszünk egy keveset. A rossz hír az, hogy bár kanálszámra valóban ritkán tömjük magunkba ezt a fehér édesítőt, a feldolgozott élelmiszerekkel rengeteg rejtett cukrot fogyasztunk napról napra. Mert bizony sok cukrot tartalmaz a ketchup, a készen kapható szósz, a salátaöntet, de még a kenyér is. (Cukrot tartalmaz a tej és a gyümölcsök is, ám ezekről nem kell lemondanunk, ha cukormentes életet élnénk – erről később.)

A cukorra gyorsan rákap az ember, valósággal függhetünk tőle.

A leszokás tehát nagyon is szükséges, de egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan tesszük. Ahogy a kábítószerről, az alkoholról vagy a cigiről sem lehet egyik napról a másikra leszokni elvonási tünetek nélkül, úgy a cukrot sem tudjuk csak úgy, hirtelenjében kivágni az életünkből. Ugyanakkor érdemes próbálkozni, hiszen ha jól csináljuk, egy életre száműzhetjük!

 

Csak óvatosan! A túlzott cukorfogyasztás 9 káros hatása

 

Ismerd fel az ellenséget!

Az első és legfontosabb lépés, hogy tisztázzuk, mennyi cukrot eszünk, azt mivel visszük be, és igyekezzünk azokat az ételeket „kiszórni” a háztartásból.

Kávé, tea

A kávéba, teába tett cukrot számolni könnyű, ahogyan megkurtítani is. Ha eddig minden csészét kétkanálnyi édesítőszerrel ittunk, ne próbáljuk meg azonnal cukor nélkül, de kettő helyett tegyünk bele egy kanállal, egy héttel később pedig már csak egy mokkáskanálnyival. Néhány hét alatt elérhető, hogy édesítőszer nélkül is élvezni tudjuk a kávét.

Cukormentes italok

Szigorúbbak lehetünk a cukros, szénsavas üdítőket illetően. Sőt, muszáj szigorúnak lenni, ezek az italok ugyanis rettentő egészségtelenek. Egy kis dobozos kóla kilenc teáskanálnyi cukrot tartalmaz. Vagyis nem iszunk mást, mint folyékony cukrot. Ha a víz íze túl unalmas, ha nem szeretjük a gyógyteákat (amelyek egyébként igazán jó szomjoltók), igyunk citrusokkal felturbózott vizet. Szeljünk fel reggel néhány biocitromot vagy narancsot, pakoljuk meg velük a kulacsunkat, és erre töltsük a vizet újra és újra napközben. A gyümölcsös ízt variálhatjuk gyömbérrel is. Így nem csak kevesebb cukrot viszünk be a szervezetünkbe, de még a vitaminbevitelről is gondoskodunk.

Ha édes ízre vágysz

Hasonlóan szigorúnak kell lenni a finomított lisztből készült pékáruval, a péksüteményekkel, a cukormázzal bevont, csokis töltelékkel töltött finomságokkal. Ha mindenképp édesre vágyunk, együnk otthon készült gyümölcsös müzliszeletet, zabkekszet, vagy keverjünk el egy pohár natúr joghurtot természetes édesítőszerekkel, friss gyümölcsökkel. Készítsünk smoothie-t édes gyümölcsökből.

DF-tipp:

Kerüljük az üveges szószokat, az étteremben ne kérjünk öntetet a salátára, ezek általában telis-tele vannak cukorral.

 

Cukorpótlók

Ahogyan már korábban említettük, cukor és cukor, édesítő és édesítő között is van különbség. A cukormentes élet nem azt jelenti, hogy például le kell mondanunk a gyümölcsökről, csak azért, mert fruktózban gazdagok. A lényeg, hogy a mesterségesen előállított édesítőszereket, cukrokat kerüljük, főleg a fehér és barna cukrot. Ha nem bírunk lemondani az édes ízről, válasszunk természetes és egészségesebb alternatívát, például mézet, és nagyon ügyeljünk a mennyiségre! Majdnem ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a kristálycukor, de sokkal egészségesebb. Emellett, ha szükséges, használjunk az adott ételnek megfelelően sztíviát, eritritet vagy esetleg nyírfacukrot.

 

Sztívia, xilit, eritrit? Mindent a édesítőszerekről!

 

Megoldások a cukormentes életre

Ha a fent felsorolt élelmiszerek a mindennapjaink részét képezték, nem lesz egyszerű dolgunk, de ne adjuk fel! Ahogyan a kávé esetében, a napi cukoradagot is szép lassan csökkentsük: ha például naponta több pohárnyi kólát ittunk, redukáljuk kettőre, egyre, majd nullára. Együnk minél több magnéziumban gazdag ételt, hiszen ez az ásványi anyag segít csökkenteni a cukor utáni sóvárgást. Ügyeljünk arra, hogy az étrendünkben rendszeresen helyet kapjanak a teljes értékű gabonák, a fehérjék és az egészséges zsírok. Ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, ha eleget pihenünk és alszunk, a szervezetünk kevésbé kívánja majd a cukrot, a finomított szénhidrátot.

És persze sportoljunk sokat, hiszen a mozgás fokozza a „boldogsághormonok” termelődését!

 

Szabadulj meg a cukorfüggőségtől 3 hét alatt!

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink