A szakemberek szerint az ajánlott napi d-vitamin-bevitel – különösen a tavaszig tartó időszakban – 2000 egységre tehető. Ezzel szemben sajnos a magyar lakosság nagy része szenved D-vitamin hiányától, a legtöbben úgy, hogy erről fogalmuk sincs. A hiány következményei azonban súlyosak lehetnek, s ennek orvoslására bizony nem elég havonta egyszer szoláriumba feküdni.

Kezdd el pótolni! Betegségek, a D-vitamin hiány árnyékában

A szolárium eleve rossz megoldás, ha D-vitamint szeretnénk pótolni. A D-vitamin elsődleges forrása ugyan valóban az UV-fény, de nem az A-, hanem a B-spektrum. Márpedig a szoláriumok nagy többsége UVA-sugarakat alkalmaz a barnulás elősegítésére. Lássuk, mégis mely betegségekben játszik komoly szerepet a D-vitamin hiánya.

CSONTRITKULÁS

A D-vitamin-hiány egyik elsődleges következménye. Megnőhet a csonttörések kockázata, csökken a csontritkulás ellen szedett készítmények hatásossága, igazán extrém esetekben akár csontlágyulással is számolni kell.

MAGAS VÉRNYOMÁS

D-vitamin-hiány esetén növekszik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, ezzel egyenes arányban pedig nő az esély a magas vérnyomás kialakulására is. Ha nagyon súlyos a hiány, esetleg még szívnagyobbodás, szívelégtelenség is előfordulhat.

VESEBETEGSÉG

A már kialakult betegséget nagymértékben negatív irányba befolyásolhatja a D-vitamin-hiány. A tünetek súlyosbodhatnak, a vesék pedig károsodhatnak.

RÁK

Különösen mellrák és különféle belet, gyomrot érintő rákbetegségek kialakulásának tekintetében a D-vitamin-hiány komoly rizikófaktor lehet. Akinek a családjában adódtak ilyen jellegű megbetegedések, annak érdemes fokozottan ügyelni a megfelelő vitaminbevitelre.

TERHESSÉG

A D-vitamin hiánya nehezítheti a teherbeesést. Ha gyereket szeretne, ügyeljen a C-, D- és E-vitamin elégséges bevitelére.

PCO

Policisztás ovárium vagy policisztás petefészek-szindróma vagy betegség esetén szintén súlyosbító tényező lehet a D-vitamin-hiány. A PCO-s betegség önmagában is nehezebbé, sőt akár lehetetlenné is teszi a teherbeesést, de mindezt fokozza a D-vitamin hiánya.

CUKORBETEGSÉG

Amennyiben a jelentős túlsúly – 15-20 kg – kombinálódik D-vitamin-hiánnyal, sokszorosára nő a kettes típusú diabétesz kialakulásának az esélye. Egyes típusú cukorbetegség esetén súlyosabbá válnak a tünetek és erőteljesebb az inzulinfüggőség. Fedezhető táplálkozással? Ahhoz, hogy pusztán az étrendünkkel elegendő mennyiségű D-vitaminhoz juttassuk a szervezetet, nagyon aktívan felügyelet alatt kellene tartani a napi táplálkozásunkat. Egy „átlagember” hétköznapi táplálkozással maximum 80-100 egység D-vitamint tud magához venni.

Miben van D-vitamin?

  • Tengeri halak
  • Tojás
  • Máj
  • Csukamájolaj

Étrendkiegészítők

Mivel a D-vitamin az egyik, természetes úton legnehezebben fedezhető vitaminunk, bátran folyamodjunk egyéb módszerhez a pótlására. Ma már kapható számos, D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő, illetve D-vitaminnal dúsított tejtermék, joghurt. Az étrend-kiegészítőhöz recept nélkül is hozzá lehet jutni, ám a gyógyszernek minősülő D-vitamint orvossal kell felíratni.

Vitaminbombák hideg időben

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink