Az ecet szóról a legtöbb embernek a zöld flakonos, iparilag előállított ecetsav, egy savanyú, „maró anyag” jut eszébe, amit takarításhoz használunk. Méltatlan kép egy olyan alapanyagról, amelynek alkalmazása az emberiség hajnaláig nyúlik vissza. Kalandozzunk az ecetek színes világában, idézzük fel a feledésbe merült minőségi ecetek fogyasztásának tradícióját.

Melyik ecetet mire használjuk?

Egy kis ecettörténelem

Az ecet egyidős az emberi civilizációval, vagy még idősebb, már Krisztus előtt hozzávetőleg 5000-ben ismerték és az élet számos területén használták. Hippokratész, a híres görög orvos számos munkájában és könyvében ír az ecetről. Konyhai alapanyagként is hosszú időre nyúlik vissza az ecet alkalmazása. Az időszámításunk utáni 1. században Apicius római mesterszakács különféle receptekben említi meg az ecetet, mint a tartósítás, pácolás és savanyítás fontos hozzávalóját. Az ecet a magyarok táplálkozásában is jelentős szerepet játszott, hazánkban már a honfoglalás idején ismerték a borecetet.

ecet

Fotó: Shutterstock

 

Mi az ecet?

Magyar neve az acetum szóból ered, ami savanyút jelent. Az ecetkészítmények olyan ecetsavat tartalmazó termékek, amelyek élelmiszerek ízesítésére és tartósítására valók. Az ecet olyan termék, amelyet mezőgazdasági eredetű nyersanyagok kettős fermentációjával (alkoholos-ecetsavas) állítanak elő.

 

Az ecet előállítása

Az ecet kétféle módon készülhet: ipari előállítással és biológiai úton. Az alapvető különbség az alapanyagban, valamint az előállítás módjában áll.

Az ipari ecetkészítményeket ipari alkoholból készítik Fringsféle bükkfaforgács-eljárással. Lehetségesek más utak is, pl. a metilalkohol karbonilezése. A boltok polcain találhatók olyan ecetek, melyeket tovább ízesítenek, ezáltal létrehozva gyümölcs- vagy boreceteket. Mivel azonban ezek nem valódi gyümölcsből készültek, ezért mindig tartalmaznak színezéket, hozzáadott adalékanyagot, például cukrot, amitől édesebb lesz a termék, vagy aromát, ízfokozót, amitől gyümölcsös jellegét kapja.

Biológiai ecetek előállíthatók szinte minden olyan alapanyagból, amely erjeszthető szénhidrátot tartalmaz, így valamilyen alkoholos erjedéssel létrehozott alkoholtartalmú anyagból (például borból, pezsgőből, sörből), gyümölcsökből (például szőlőből, almából, dinnyéből, körtéből, bogyós gyümölcsökből, datolyából, kókuszból), gabonafélékből (például rizsből), zöldségekből (például burgonyából, céklából), valamint mézből, cukornádból ecetsavbaktériumok segítségével.

 

Az ecet fajtái

Az ételecet mezőgazdasági eredetű finomszeszből (etil-alkoholból) ecetes fermentációval, biológiai úton előállított termék.
A borecetet a (szőlő)bor ecetes fermentációjával, biológiai eljárással készítik.

  • A balzsamecet a borecet „továbbfejlesztett” változata. A tradicionális balzsamecet eredetvédett, csupán Modena környékén készíthetik. Pontosan előírt szempontok alapján, nagy gondossággal, legalább 12 éven keresztül, meghatározott hordókban érlelik, különleges palackokba teszik, és kizárólag a Modena környékén található szőlőfajták mustjából készítik.
  • A gyümölcsborecet erjesztett gyümölcsléből, különböző gyümölcsök borából (a szőlőbor kivételével) ecetes fermentációval, biológiai úton előállított termék. Leggyakrabban almából, bogyós gyümölcsökből, barackból készítik. Legismertebb fajtája az almaborból készített almaecet.
  • Az eredeti sherryecetet Spanyolországban, Jerez környékén, biológiai eljárással készítik első osztályú sherryből. Borostyánszínű, magasabb savtartalmú, mint a borecet, íze mégsem bántó.
  • A rizsecet a világ egyik legősibb ecete, az ázsiai konyha kedvelt alapanyaga, amelyet fermentált rizsből vagy rizsborból állítanak elő biológiai úton. Viszonylag alacsony az ecetsavtartalma, ezért lágyabb ízű, zamata egyszerre édes és sós.
  • Az ízesített ecet úgy készül, hogy ételecethez, gyümölcsborecethez különféle ízesítőanyagokat és/vagy engedélyezett adalékanyagokat adnak. Az egyik legismertebb ízesített ecetfajta a tárkonyecet, amit kaporral és babérlevéllel tesznek még ízletesebbé.

 

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.