Az ecet szóról a legtöbb embernek a zöld flakonos, iparilag előállított ecetsav, egy savanyú, „maró anyag” jut eszébe, amit takarításhoz használunk. Méltatlan kép egy olyan alapanyagról, amelynek alkalmazása az emberiség hajnaláig nyúlik vissza. Kalandozzunk az ecetek színes világában, idézzük fel a feledésbe merült minőségi ecetek fogyasztásának tradícióját.

Melyik ecetet mire használjuk?

Egy kis ecettörténelem

Az ecet egyidős az emberi civilizációval, vagy még idősebb, már Krisztus előtt hozzávetőleg 5000-ben ismerték és az élet számos területén használták. Hippokratész, a híres görög orvos számos munkájában és könyvében ír az ecetről. Konyhai alapanyagként is hosszú időre nyúlik vissza az ecet alkalmazása. Az időszámításunk utáni 1. században Apicius római mesterszakács különféle receptekben említi meg az ecetet, mint a tartósítás, pácolás és savanyítás fontos hozzávalóját. Az ecet a magyarok táplálkozásában is jelentős szerepet játszott, hazánkban már a honfoglalás idején ismerték a borecetet.

ecet

Fotó: Shutterstock

 

Mi az ecet?

Magyar neve az acetum szóból ered, ami savanyút jelent. Az ecetkészítmények olyan ecetsavat tartalmazó termékek, amelyek élelmiszerek ízesítésére és tartósítására valók. Az ecet olyan termék, amelyet mezőgazdasági eredetű nyersanyagok kettős fermentációjával (alkoholos-ecetsavas) állítanak elő.

 

Az ecet előállítása

Az ecet kétféle módon készülhet: ipari előállítással és biológiai úton. Az alapvető különbség az alapanyagban, valamint az előállítás módjában áll.

Az ipari ecetkészítményeket ipari alkoholból készítik Fringsféle bükkfaforgács-eljárással. Lehetségesek más utak is, pl. a metilalkohol karbonilezése. A boltok polcain találhatók olyan ecetek, melyeket tovább ízesítenek, ezáltal létrehozva gyümölcs- vagy boreceteket. Mivel azonban ezek nem valódi gyümölcsből készültek, ezért mindig tartalmaznak színezéket, hozzáadott adalékanyagot, például cukrot, amitől édesebb lesz a termék, vagy aromát, ízfokozót, amitől gyümölcsös jellegét kapja.

Biológiai ecetek előállíthatók szinte minden olyan alapanyagból, amely erjeszthető szénhidrátot tartalmaz, így valamilyen alkoholos erjedéssel létrehozott alkoholtartalmú anyagból (például borból, pezsgőből, sörből), gyümölcsökből (például szőlőből, almából, dinnyéből, körtéből, bogyós gyümölcsökből, datolyából, kókuszból), gabonafélékből (például rizsből), zöldségekből (például burgonyából, céklából), valamint mézből, cukornádból ecetsavbaktériumok segítségével.

 

Az ecet fajtái

Az ételecet mezőgazdasági eredetű finomszeszből (etil-alkoholból) ecetes fermentációval, biológiai úton előállított termék.
A borecetet a (szőlő)bor ecetes fermentációjával, biológiai eljárással készítik.

  • A balzsamecet a borecet „továbbfejlesztett” változata. A tradicionális balzsamecet eredetvédett, csupán Modena környékén készíthetik. Pontosan előírt szempontok alapján, nagy gondossággal, legalább 12 éven keresztül, meghatározott hordókban érlelik, különleges palackokba teszik, és kizárólag a Modena környékén található szőlőfajták mustjából készítik.
  • A gyümölcsborecet erjesztett gyümölcsléből, különböző gyümölcsök borából (a szőlőbor kivételével) ecetes fermentációval, biológiai úton előállított termék. Leggyakrabban almából, bogyós gyümölcsökből, barackból készítik. Legismertebb fajtája az almaborból készített almaecet.
  • Az eredeti sherryecetet Spanyolországban, Jerez környékén, biológiai eljárással készítik első osztályú sherryből. Borostyánszínű, magasabb savtartalmú, mint a borecet, íze mégsem bántó.
  • A rizsecet a világ egyik legősibb ecete, az ázsiai konyha kedvelt alapanyaga, amelyet fermentált rizsből vagy rizsborból állítanak elő biológiai úton. Viszonylag alacsony az ecetsavtartalma, ezért lágyabb ízű, zamata egyszerre édes és sós.
  • Az ízesített ecet úgy készül, hogy ételecethez, gyümölcsborecethez különféle ízesítőanyagokat és/vagy engedélyezett adalékanyagokat adnak. Az egyik legismertebb ízesített ecetfajta a tárkonyecet, amit kaporral és babérlevéllel tesznek még ízletesebbé.

 

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Zsírégetés edzés nélkül? Ez a félperces trükk tényleg működik
Elég volt a kimerítő edzésekből és a szigorú diétákból? Egy mindössze 30 másodperces napi trükk segíthet beindítani a zsírégetést – ráadásul otthon, különleges eszközök nélkül. A megoldás meglepően egyszerű, mégis hatásos.
Stressz, ödéma, fakó bőr? – Célzott kezelések arcmasszázzsal
Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a magas stresszszint mind látványos nyomot hagy a bőrön.
A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.

Ajánlataink