Az ecet szóról a legtöbb embernek a zöld flakonos, iparilag előállított ecetsav, egy savanyú, „maró anyag” jut eszébe, amit takarításhoz használunk. Méltatlan kép egy olyan alapanyagról, amelynek alkalmazása az emberiség hajnaláig nyúlik vissza. Kalandozzunk az ecetek színes világában, idézzük fel a feledésbe merült minőségi ecetek fogyasztásának tradícióját.

Melyik ecetet mire használjuk?

Egy kis ecettörténelem

Az ecet egyidős az emberi civilizációval, vagy még idősebb, már Krisztus előtt hozzávetőleg 5000-ben ismerték és az élet számos területén használták. Hippokratész, a híres görög orvos számos munkájában és könyvében ír az ecetről. Konyhai alapanyagként is hosszú időre nyúlik vissza az ecet alkalmazása. Az időszámításunk utáni 1. században Apicius római mesterszakács különféle receptekben említi meg az ecetet, mint a tartósítás, pácolás és savanyítás fontos hozzávalóját. Az ecet a magyarok táplálkozásában is jelentős szerepet játszott, hazánkban már a honfoglalás idején ismerték a borecetet.

ecet

Fotó: Shutterstock

 

Mi az ecet?

Magyar neve az acetum szóból ered, ami savanyút jelent. Az ecetkészítmények olyan ecetsavat tartalmazó termékek, amelyek élelmiszerek ízesítésére és tartósítására valók. Az ecet olyan termék, amelyet mezőgazdasági eredetű nyersanyagok kettős fermentációjával (alkoholos-ecetsavas) állítanak elő.

 

Az ecet előállítása

Az ecet kétféle módon készülhet: ipari előállítással és biológiai úton. Az alapvető különbség az alapanyagban, valamint az előállítás módjában áll.

Az ipari ecetkészítményeket ipari alkoholból készítik Fringsféle bükkfaforgács-eljárással. Lehetségesek más utak is, pl. a metilalkohol karbonilezése. A boltok polcain találhatók olyan ecetek, melyeket tovább ízesítenek, ezáltal létrehozva gyümölcs- vagy boreceteket. Mivel azonban ezek nem valódi gyümölcsből készültek, ezért mindig tartalmaznak színezéket, hozzáadott adalékanyagot, például cukrot, amitől édesebb lesz a termék, vagy aromát, ízfokozót, amitől gyümölcsös jellegét kapja.

Biológiai ecetek előállíthatók szinte minden olyan alapanyagból, amely erjeszthető szénhidrátot tartalmaz, így valamilyen alkoholos erjedéssel létrehozott alkoholtartalmú anyagból (például borból, pezsgőből, sörből), gyümölcsökből (például szőlőből, almából, dinnyéből, körtéből, bogyós gyümölcsökből, datolyából, kókuszból), gabonafélékből (például rizsből), zöldségekből (például burgonyából, céklából), valamint mézből, cukornádból ecetsavbaktériumok segítségével.

 

Az ecet fajtái

Az ételecet mezőgazdasági eredetű finomszeszből (etil-alkoholból) ecetes fermentációval, biológiai úton előállított termék.
A borecetet a (szőlő)bor ecetes fermentációjával, biológiai eljárással készítik.

  • A balzsamecet a borecet „továbbfejlesztett” változata. A tradicionális balzsamecet eredetvédett, csupán Modena környékén készíthetik. Pontosan előírt szempontok alapján, nagy gondossággal, legalább 12 éven keresztül, meghatározott hordókban érlelik, különleges palackokba teszik, és kizárólag a Modena környékén található szőlőfajták mustjából készítik.
  • A gyümölcsborecet erjesztett gyümölcsléből, különböző gyümölcsök borából (a szőlőbor kivételével) ecetes fermentációval, biológiai úton előállított termék. Leggyakrabban almából, bogyós gyümölcsökből, barackból készítik. Legismertebb fajtája az almaborból készített almaecet.
  • Az eredeti sherryecetet Spanyolországban, Jerez környékén, biológiai eljárással készítik első osztályú sherryből. Borostyánszínű, magasabb savtartalmú, mint a borecet, íze mégsem bántó.
  • A rizsecet a világ egyik legősibb ecete, az ázsiai konyha kedvelt alapanyaga, amelyet fermentált rizsből vagy rizsborból állítanak elő biológiai úton. Viszonylag alacsony az ecetsavtartalma, ezért lágyabb ízű, zamata egyszerre édes és sós.
  • Az ízesített ecet úgy készül, hogy ételecethez, gyümölcsborecethez különféle ízesítőanyagokat és/vagy engedélyezett adalékanyagokat adnak. Az egyik legismertebb ízesített ecetfajta a tárkonyecet, amit kaporral és babérlevéllel tesznek még ízletesebbé.

 

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink