Az ecet szóról a legtöbb embernek a zöld flakonos, iparilag előállított ecetsav, egy savanyú, „maró anyag” jut eszébe, amit takarításhoz használunk. Méltatlan kép egy olyan alapanyagról, amelynek alkalmazása az emberiség hajnaláig nyúlik vissza. Kalandozzunk az ecetek színes világában, idézzük fel a feledésbe merült minőségi ecetek fogyasztásának tradícióját.

Melyik ecetet mire használjuk?

Egy kis ecettörténelem

Az ecet egyidős az emberi civilizációval, vagy még idősebb, már Krisztus előtt hozzávetőleg 5000-ben ismerték és az élet számos területén használták. Hippokratész, a híres görög orvos számos munkájában és könyvében ír az ecetről. Konyhai alapanyagként is hosszú időre nyúlik vissza az ecet alkalmazása. Az időszámításunk utáni 1. században Apicius római mesterszakács különféle receptekben említi meg az ecetet, mint a tartósítás, pácolás és savanyítás fontos hozzávalóját. Az ecet a magyarok táplálkozásában is jelentős szerepet játszott, hazánkban már a honfoglalás idején ismerték a borecetet.

ecet

Fotó: Shutterstock

 

Mi az ecet?

Magyar neve az acetum szóból ered, ami savanyút jelent. Az ecetkészítmények olyan ecetsavat tartalmazó termékek, amelyek élelmiszerek ízesítésére és tartósítására valók. Az ecet olyan termék, amelyet mezőgazdasági eredetű nyersanyagok kettős fermentációjával (alkoholos-ecetsavas) állítanak elő.

 

Az ecet előállítása

Az ecet kétféle módon készülhet: ipari előállítással és biológiai úton. Az alapvető különbség az alapanyagban, valamint az előállítás módjában áll.

Az ipari ecetkészítményeket ipari alkoholból készítik Fringsféle bükkfaforgács-eljárással. Lehetségesek más utak is, pl. a metilalkohol karbonilezése. A boltok polcain találhatók olyan ecetek, melyeket tovább ízesítenek, ezáltal létrehozva gyümölcs- vagy boreceteket. Mivel azonban ezek nem valódi gyümölcsből készültek, ezért mindig tartalmaznak színezéket, hozzáadott adalékanyagot, például cukrot, amitől édesebb lesz a termék, vagy aromát, ízfokozót, amitől gyümölcsös jellegét kapja.

Biológiai ecetek előállíthatók szinte minden olyan alapanyagból, amely erjeszthető szénhidrátot tartalmaz, így valamilyen alkoholos erjedéssel létrehozott alkoholtartalmú anyagból (például borból, pezsgőből, sörből), gyümölcsökből (például szőlőből, almából, dinnyéből, körtéből, bogyós gyümölcsökből, datolyából, kókuszból), gabonafélékből (például rizsből), zöldségekből (például burgonyából, céklából), valamint mézből, cukornádból ecetsavbaktériumok segítségével.

 

Az ecet fajtái

Az ételecet mezőgazdasági eredetű finomszeszből (etil-alkoholból) ecetes fermentációval, biológiai úton előállított termék.
A borecetet a (szőlő)bor ecetes fermentációjával, biológiai eljárással készítik.

  • A balzsamecet a borecet „továbbfejlesztett” változata. A tradicionális balzsamecet eredetvédett, csupán Modena környékén készíthetik. Pontosan előírt szempontok alapján, nagy gondossággal, legalább 12 éven keresztül, meghatározott hordókban érlelik, különleges palackokba teszik, és kizárólag a Modena környékén található szőlőfajták mustjából készítik.
  • A gyümölcsborecet erjesztett gyümölcsléből, különböző gyümölcsök borából (a szőlőbor kivételével) ecetes fermentációval, biológiai úton előállított termék. Leggyakrabban almából, bogyós gyümölcsökből, barackból készítik. Legismertebb fajtája az almaborból készített almaecet.
  • Az eredeti sherryecetet Spanyolországban, Jerez környékén, biológiai eljárással készítik első osztályú sherryből. Borostyánszínű, magasabb savtartalmú, mint a borecet, íze mégsem bántó.
  • A rizsecet a világ egyik legősibb ecete, az ázsiai konyha kedvelt alapanyaga, amelyet fermentált rizsből vagy rizsborból állítanak elő biológiai úton. Viszonylag alacsony az ecetsavtartalma, ezért lágyabb ízű, zamata egyszerre édes és sós.
  • Az ízesített ecet úgy készül, hogy ételecethez, gyümölcsborecethez különféle ízesítőanyagokat és/vagy engedélyezett adalékanyagokat adnak. Az egyik legismertebb ízesített ecetfajta a tárkonyecet, amit kaporral és babérlevéllel tesznek még ízletesebbé.

 

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Karácsony előtt is jól jöhet: a csendterápia titka
Túl egyszerű, hogy igaz legyen?! Egy terápia, amire nem kell vagyonokat költenünk, nem igényel drága eszközöket, mégis hihetetlenül sokat tesz a mentális-, lelki,- és testi egészségünkért.
Ajándékötletek sportrajongó rokonoknak, barátoknak!
A szokásos ékszer, ruha és ajándékutalvány helyett idén váltson sportosra! Amennyiben van a családban sportrajongó családtag, lepje meg valami, a hobbijához jól köthető ajándékkal. Ne feledje, ha sportot ajándékoz, egészséget is ajándékoz!
Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!
Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.
Diós karácsonyi keksz cukor- és lisztmentesen
Ezt az ünnepi hangulatot idéző könnyű, omlós, liszt- és cukormentes finomságot egyszerűen nem lehet elrontani. Az illata betölti majd az egész lakást, és jobb, ha eldugod, hogy ne egye meg a család egyszerre.
Készülj fel már a diéta előtt! Hasznos tudnivalók a fogyókúráról
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, akkor nemcsak a kilók fogyatkozására számíthat, de sok egyéb kísérőjelenséggel is találkozik majd.
Egészséges alternatívák a karácsonyi sütés-főzéshez
Az ünnepekre készülődés elmaradhatatlan része a legtöbbször a háziasszonyokra háruló ötletelés: mi is legyen a karácsonyi menü, mivel várjuk a vendégeket. A hagyományos konyhát kedvelő családokban is felmerül időnként az igény, hogy a nehéz, a gyomrot megterhelő ételek és sütemények mellett könnyebb, egészségesebb ínyencségek is legyenek az étlapon. Ahol pedig eleve van olyan családtag, aki valamilyen speciális diétára van fogva, még körültekintőbben kell megválogatni, mi kerül az ünnepi asztalra.
Immunerősítés a téli hideg előtt: ezt kell tenned most
Az immunerősítés egyik meghatározó alappillére a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, de néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legegészségesebben vészeld át a telet.
A tél diétás kedvence: 10 perces mákmuffin
Fogyókúra idején sokszor vágyakozol az édesség után? Ne tedd, mert a lemondásokkal teli diéta sokkal kevésbé hatékony! Nyugodtan ehetsz finomságokat, csupán olyan desszertet kell választanod, amiben kevés a finomított szénhidrát.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.