Egyre gyakrabban lehet hallani az autoimmun betegségekről. Akkor alakulnak ki, ha a szervezet nem ismeri fel a saját rendszerét, és immunválaszt indít el a saját sejtjei és szövetei ellen, gyulladást okozva ezzel. Utánajártunk, mit is takar valójában ez a mindennapokat megkeserítő állapot.

Az autoimmun betegségcsoportokról röviden

Az autoimmun betegségcsoport neve mögött mintegy 80 féle ismert és kevésbé ismert betegség található. Úgymint az 1-es típusú cukorbetegség, a sclerosis multiplex, a pajzsmirigy működését befolyásoló Hashimoto, a Basedow-Graves betegség, a Crohn-betegség. De ide tartozik a reumás ízületi gyulladás, a sokízületi gyulladás, a lupus, a Bechterew-kór és számos más betegség. Az a közös ezekben, hogy a szervezet ismeretlen okból idegenként kezeli a saját sejtjeit és megtámadja őket. Pedig csak akkor lenne szabad megtámadnia, ha már maguktól is elpusztulnak. Megkülönböztetünk sejt-, szövet- vagy szervspecifikus, illetve rendszerszintű autoimmun megbetegedéseket. A leggyakoribb „célszervek” a bőr, az ízületek, a mellhártya, a szívburok, a vese és a központi idegrendszer.

A nőket érinti jobban

A statisztikák azt mutatják, hogy a nők életében nagyobb valószínűséggel jelenik meg egy-egy szervet vagy az egész szervezetet érintő autoimmun folyamat. Az okokat a tudomány még nem azonosította, de a környezeti hatások, a genetikai okok mellett a lelki okok is felkerültek a kiváltó okok listájára. A betegségre a gyulladás a jellemző, jelentkezhet ez a pajzsmirigy működésében, a vérképző rendszerben, a vesékben, de megjelenhet bőrbetegség formájában is. (Erre példa a vitiligó, a kifehéredett foltokkal járó bőrbetegség.)

Miért veszélyesek?

Ezeknek a betegségeknek több fázisa van, a lappangó, csendes időszakot aktív szakasz követi. Az autoimmun betegségeknek az a nagy veszélyük, hogy az aktív fázisaikban jelentkező, elhúzódó gyulladás súlyos és maradandó károkat is okozhat. Emiatt romolhat egyes szerveknek a működése, de akár tönkre is mehetnek. A tünetek azonosítása után az orvos a vérvétel eredményét elemezve keresi a gyulladásra utaló jeleket, úgynevezett markereket. Ezeket a markereket a már ismert autoimmun betegeknél is vizsgálni kell, még akkor is, ha éppen nincs panaszuk: ugyanis jelezhetik a betegség előrehaladását, irányát, és a felismerés segít felkészülni a várható újabb tünetekre.

Hogyan kezelik?

Ha csak egy szervet érint, akkor a szakorvos írja elő a megfelelő terápiát. Ha rendszerszintű a betegség, akkor immunológus szakorvoshoz kerül a beteg. Immunológusok főként a rendszerbetegségeket kezelik, eldöntik, hogy az adott szervet kell-e megmenteni, helyreállítani, vagy az immunrendszert kell gátolni. Ez utóbbit főként a szteroidos gyógyszerek felírása jelenti, illetve a különböző bázisterápiák, amikor a különböző hatóanyagokkal az immunológiailag aktív sejtek szaporodását vagy működését gátolják. Extrém esetben besugárzásra is szükség lehet. Az úgynevezett biológiai terápia során a sejtek egymás közti kommunikációjába avatkoznak be. Elképesztően bonyolult folyamatokról van szó, de az autoimmun betegségek zöme gyógyszeres kezeléssel jól kordában tartható. Ahogy a szakemberek mondják, meg kell tanulni vele együtt élni, meg kell tanulni azokat az életmódbeli szabályokat, amelyek nem rontják az állapotot.

EZ IS KIDERÜLT: EZÉRT FÁZNAK JOBBAN A NŐK, MINT A FÉRFIAK

A TSH NEM ELÉG? MIT NÉZESSÜNK MÉG MEG PAJZSMIRIGYZAVAR ESETÉN?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink