Fehér tea
A fehér teának magas az aminosav-tartalma, nagy az aktív antioxidáns hatása, így fogyasztásával erősítheti a szervezet immunrendszerét. Magas polifenol-tartalma révén hatásos a rákos sejtek elleni küzdelemben. Koffeintartalma ideális, javítja a koncentrációs képességet. Alacsony a nátrium-, káliumtartalma viszont magas, ami segíti az izmok egészséges működését. Magas vitamin- és nyomelemtartalma miatt alkalmas arra, hogy a napi folyadékszükséglet jelentős részét ilyen formában vegyük magunkhoz. könnyű ételek mellett ajánlott a fogyasztása, hogy a fűszerek ne nyomják el enyhe ízét.
Mivel harmonizál? Csirkéből készült ételekkel, grillezett zöldséggel.
Olívalevél-tea
Az olívalevelekből készült tea rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát. Értágító hatású, így hatékonyan alkalmazható magas vérnyomás csökkentésére. mivel tágítja az artériákat is a szív körül, mérsékli a szívinfarktus kockázatát, csökkenti a „rossz” (LDL), növeli a „jó” (HDL) koleszterin szintjét. Elenolicsav-tartalmának köszönhetően hatékonyan gátolja a vírusok növekedését, szaporodását. Citrusokkal keverve lágy, finom ízű tea készíthető az olívalevelekből, mézzel ízesítve különösen finom.
Mivel harmonizál? Gyümölcsökkel, pudingokkal.
Yunnan fekete aranya
Napjainkban három nagy régióban foglalkoznak fekete teával: Indiában (Assam), Kínában (Yunnan) és Srí Lankán (Ceylon). Nálunk főleg karácsonyi teaként kínálják. Vastag, krémszínű, olajos tea, amely leginkább egy jó minőségű konyakhoz hasonlítható. Segíti az emésztést, csökkenti a stresszt. Hatékony frissítő és élénkítő. Testes, ezért ajánlott viszonylag nehéz, fűszeres ételek mellé fogyasztani.
Mivel harmonizál? Bárány- és marhahúsból készült ételekkel.
Matcha tea
A matcha a legfinomabb, porszerű állagig őrölt zöld tea. A tealeveleket szüret után gőzölik, így a bennük lévő polifenol-oxidáz enzim lebomlik, és leáll a további erjedési folyamat. Szárítják, majd finom porrá őrlik. ebből a porból készül a zöld színű, enyhén kesernyés ízű tea. Polifenoljai révén csökkenti a gyomor- és nyelőcső-, valamint a bőrrák kockázatát, a koleszterinszintet, s megakadályozza a vérrögképződést. A matchában lényegesen több egy nagyon erős antioxidáns, az epigallokatekhin gallát mennyisége, mint a kínai zöld teában: egy pohár matcha tea egyenértékű 10 pohár zöld tea antioxidáns-tartalmával. Kiváló zsírégető, így fogyókúrában is tökéletes. Nyugtató hatású. Földes ízű, gyakran adják italokhoz, ételekhez, hogy növeljék azok antioxidáns hatását.
Mivel harmonizál? Adják salátákhoz, tenger gyümölcseihez, lágy sajtokhoz, de használják fagylaltok, csokoládék, tejturmixok készítéséhez is.
Oolong tea
Az oolong tea félúton van a zöld és a fekete tea között: bár a teát erjesztés alá vonják, de a folyamatot leállítják, mielőtt az oxidáció teljesen végbemenne. C-, E- és P-vitamin-tartalma segít a szívbetegségek megelőzésében, szeléntartalma védi a szervezetet a rák kialakulásától, lassítja a bőr öregedését. Jótékony hatással van az ekcémára és a különböző kiütésekre. Rendszeres fogyasztása javítja az anyagcserét, segít az optimális testsúly megőrzésében. Szabályozza a vércukorszintet. A koffein segíti a zsírok felszabadulását, stimulálja a központi idegrendszert, javítja az agyi funkciókat. Íze erős és frissítő.
Mivel harmonizál? Ajánlott pácolt húsokhoz, kagylókhoz, sós sajtokhoz.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- S. O. S. diéta, ha szorít a ruha derékban: 3 nap alatt 1,5 kg mínusz
- Könnyű tavaszi salátadiéta a karcsú alakért
- Tudatos fogyás karcsúsító gondolatokkal
- Bulgur kontra köles: mennyi szénhidrát van a gabonákban?