A teázás nálunk a hideg idő beköszöntével lesz igazán népszerű. Ki ne vágyna egy forró teára a hűvös napokon? A tea számos olyan anyagot tartalmaz, amely erősíti, regenerálja az immunrendszert, így érthető, hogy miért vágyakozunk egy bögre forró teára megfázás vagy influenza esetén. A kínálat óriási, segítünk, hogy választani tudjon a finom és egészséges teák közül.

A legjobb forró teák hűvös napokra

Fehér tea

A fehér teának magas az aminosav-tartalma, nagy az aktív antioxidáns hatása, így fogyasztásával erősítheti a szervezet immunrendszerét. Magas polifenol-tartalma révén hatásos a rákos sejtek elleni küzdelemben. Koffeintartalma ideális, javítja a koncentrációs képességet. Alacsony a nátrium-, káliumtartalma viszont magas, ami segíti az izmok egészséges működését. Magas vitamin- és nyomelemtartalma miatt alkalmas arra, hogy a napi folyadékszükséglet jelentős részét ilyen formában vegyük magunkhoz. könnyű ételek mellett ajánlott a fogyasztása, hogy a fűszerek ne nyomják el enyhe ízét.

Mivel harmonizál? Csirkéből készült ételekkel, grillezett zöldséggel.

Olívalevél-tea

Az olívalevelekből készült tea rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát. Értágító hatású, így hatékonyan alkalmazható magas vérnyomás csökkentésére. mivel tágítja az artériákat is a szív körül, mérsékli a szívinfarktus kockázatát, csökkenti a „rossz” (LDL), növeli a „jó” (HDL) koleszterin szintjét. Elenolicsav-tartalmának köszönhetően hatékonyan gátolja a vírusok növekedését, szaporodását. Citrusokkal keverve lágy, finom ízű tea készíthető az olívalevelekből, mézzel ízesítve különösen finom.

Mivel harmonizál? Gyümölcsökkel, pudingokkal.

Yunnan fekete aranya

Napjainkban három nagy régióban foglalkoznak fekete teával: Indiában (Assam), Kínában (Yunnan) és Srí Lankán (Ceylon). Nálunk főleg karácsonyi teaként kínálják. Vastag, krémszínű, olajos tea, amely leginkább egy jó minőségű konyakhoz hasonlítható. Segíti az emésztést, csökkenti a stresszt. Hatékony frissítő és élénkítő. Testes, ezért ajánlott viszonylag nehéz, fűszeres ételek mellé fogyasztani.

Mivel harmonizál? Bárány- és marhahúsból készült ételekkel.

Matcha tea

A matcha a legfinomabb, porszerű állagig őrölt zöld tea. A tealeveleket szüret után gőzölik, így a bennük lévő polifenol-oxidáz enzim lebomlik, és leáll a további erjedési folyamat. Szárítják, majd finom porrá őrlik. ebből a porból készül a zöld színű, enyhén kesernyés ízű tea. Polifenoljai révén csökkenti a gyomor- és nyelőcső-, valamint a bőrrák kockázatát, a koleszterinszintet, s megakadályozza a vérrögképződést. A matchában lényegesen több egy nagyon erős antioxidáns, az epigallokatekhin gallát mennyisége, mint a kínai zöld teában: egy pohár matcha tea egyenértékű 10 pohár zöld tea antioxidáns-tartalmával. Kiváló zsírégető, így fogyókúrában is tökéletes. Nyugtató hatású. Földes ízű, gyakran adják italokhoz, ételekhez, hogy növeljék azok antioxidáns hatását.

Mivel harmonizál
? Adják salátákhoz, tenger gyümölcseihez, lágy sajtokhoz, de használják fagylaltok, csokoládék, tejturmixok készítéséhez is.

Oolong tea

Az oolong tea félúton van a zöld és a fekete tea között: bár a teát erjesztés alá vonják, de a folyamatot leállítják, mielőtt az oxidáció teljesen végbemenne. C-, E- és P-vitamin-tartalma segít a szívbetegségek megelőzésében, szeléntartalma védi a szervezetet a rák kialakulásától, lassítja a bőr öregedését. Jótékony hatással van az ekcémára és a különböző kiütésekre. Rendszeres fogyasztása javítja az anyagcserét, segít az optimális testsúly megőrzésében. Szabályozza a vércukorszintet. A koffein segíti a zsírok felszabadulását, stimulálja a központi idegrendszert, javítja az agyi funkciókat. Íze erős és frissítő.

Mivel harmonizál? Ajánlott pácolt húsokhoz, kagylókhoz, sós sajtokhoz.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink