Ha jól indul a nap, az agy is jobban működik. Minél előbb tápanyaghoz juttatjuk az idegrendszert, az annál előbb működésbe lendül. Egy rendszeresen jól megválasztott reggeli hosszú távon is javítja a memóriát és a koncentrációs képességet.
Milyen az okosreggeli?
Tartalmas, de könnyű, mert a túlságosan kalóriadús reggeli már éppen az ellenkező hatást váltja ki. Legyen gazdag rostban és vitaminokban, és persze tartalmazzon laktató fehérjét is.
Tippek reggelire:
- 2 tojás + 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós + kétféle friss zöldség + 2 dl frissen facsart narancslé
- 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós + 2 késhegynyi padlizsánkrém + kígyóuborka + 2 dl préselt almalé
- 1 banán + 2 dl sovány tej + 1 evőkanál zabkorpa
Koffein vagy cukor?
Bizonyos ideig mindkettő élénken és ébren tart. Ha fáradtságot érzünk, elkortyolhatunk egy csésze kávét vagy 2 dl cukros gyümölcslevet, átmenetileg felélénkít. Hatásuk azonban csak ideig-óráig tart! Ettől függetlenül naponta egy, maximum két alkalommal bátran bevetheti ezt a trükköt. Ám se cukros üdítőből, se koffeinből ne fogyasszon túl sokat! Ha ugyanis túl sok cukros italt iszik, az nem serkent, hanem elbódít, eltompít, míg a túl sok koffein a szívére lesz káros hatással.
Koffeinbombák
- Kávé
- Magas kakaótartalmú csokoládé
- Édes kakaó
- Gyümölcslevek
Rostok és E-vitamin
A D-vitamin világhódítása után most kezdi átvenni az uralmat az E-vitamin. Ez E-vitamin főleg az agysejteket védi, nagyon magas az antioxidáns-tartalma, véd a szabad gyökök káros hatásaitól. Rendszeres fogyasztása, pótlása segíthet megelőzni az olyan betegségek kialakulását, mint az Alzheimer-kór, a szélütés, a trombózis. A rostok nem csak az emésztés miatt fontosak. Mivel hatással vannak a vér áramlására, a rostban gazdag étrend védi a szívet és persze az idegrendszert is.
Rostkirályok
- Teljes értékű gabonaféleségek
- Friss zöldségek
- Gyümölcsök (különösen a bogyós gyümölcsök)
Halat és olajos magvakat az agynak
Ahogy telnek az évek, úgy az agynak egyre több ómega-3 zsírsavra van szüksége. Az ómega-3 ugyanis rendkívüli hatással van az agyra és az idegrendszerre. Serkenti az agyműködést, javítja a memóriát. már heti egy vagy két halas ebéd vagy vacsora megteszi a hatását. A rendszeres hal- valamint olajosmag-fogyasztással lassítható vagy csökkenthető az időskori demencia kialakulása, segíthet elkerülni a stroke-ot.
Illesszük be az étrendünkbe!
- Lazac, pisztránc, szardella, busa, tonhal, makréla (és nagyjából mindegyik halféle, különösen a tengeri fajták)
- Dió, mogyoró, mandula, lenmag, pekándió és a belőlük készült olajak