A gyömbér frissen, szárítva, de akár a reszelt gyömbérgyökérből kifacsart lé formájában is gyógyhatású, igazi természetes orvosság a szervezetnek.

Erre senki sem számított, a gyömbér egy igazi csoda!

A gyömbér egy igazi különlegesség, ízesíthetjük vele bátran az ételeinket, főzhetünk belőle teát, rágcsálhatjuk nyersen, vagy kandírozott formában, akár édesség helyett. Szinte mindenki fogyaszthatja, ám a szívgyógyszert szedők és a magas vérnyomással élők, valamint a babát várók jó, ha óvatosak vele – mielőtt nagyobb mennyiségben kezdenék alkalmazni, jobb, ha kikérik az orvos tanácsát. De vajon mi mindenben segíti a szervezetet ez az intenzív ízű növény?

Javítja az emésztést

A felkavarodott gyomornak kifejezetten jót tesz egy gyömbéres étel, egy pici kandírozott gyömbér vagy egy csésze gyömbértea. A puffadást és a hasmenést is képes megszüntetni. A gyomorrontás tüneteit is enyhíti. Nyersen elrágcsálni persze nem könnyű, hiszen az íze intenzív, csípős, de egy pici kandírozott gyömbér desszert helyett is megteszi. A gyomorégéssel küzdők pedig naponta többször is kortyolgathatnak gyömbérteát.

A gyömbér az immunrendszer segítője

A gyömbér rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszer működését, így az őszi-téli időszakban is kevésbé kell tartanunk a meghűléses betegségektől. Melegítő, izzasztó hatása miatt a gyógyulást is felgyorsítja, ha mégis elkapunk valamilyen felső légúti betegséget. Méregtelenítő hatást is tulajdonítanak neki, így akkor is érdemes rendszeresen fogyasztani, ha a szervezetünkben felhalmozódott méreganyagoktól szeretnénk megszabadulni. Csípős aromája a légutak tisztítására is alkalmas, így amikor náthásak vagyunk, inhalálhatunk is a forró vízben feloldott teáskanálnyi őrölt vagy kávéskanálnyi reszelt gyömbérrel. Ez a torokfájásra és a köhögésre is remek háziszer lehet. A megfázásra jó hatású a forró, mézes gyömbértea is.

A gyömbér hatékony a fájdalmak ellen

gyömbér

Fotó: unsplash.com

A gyömbér erős természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. A gyömbértea hatékony háziszer menstruációs fájdalmakra és migrénre. Az ízületi problémákkal együtt járó fájdalmas tüneteket is képes csökkenteni. Amellett, hogy teaként fogyasztjuk, ilyenkor a fürdővízhez is adhatunk gyömbér illóolajat. Mielőtt a fürdővízbe tennénk az illóolajat, először egy kanál mézbe keverjük bele, vagy egy kiskanál sóra csepegtessük rá, hogy képes legyen feloldódni a vízben. Ha ugyanis olajos cseppként megáll a víz felszínén, irritációt okozhat a bőrünkön.

A szíverősítő gyömbér

Bár a szívgyógyszert szedőknek mindig meg kell beszélniük az orvosukkal, milyen mennyiségben fogyaszthatják ezt az erős fűszert, egészségesek számára a gyömbér a szívvédőként is ismert. Egyes vizsgálatok szerint jó hatással van a koleszterinszintre, így számos szív- és érrendszeri probléma megelőzésében szerepet játszhat. A benne levő kálium szintén őrzi a szívünk egészségét. Sőt, a vércukorszintet is képes egyenletesen tartani, így a cukorbetegség és szövődményeinek kockázatát is csökkentheti.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink