De húst feltétlenül enni kell – szokták mondani az aggódó nagymamák, ha a húsmentes étkezés kerül szóba. És a tudományos megközelítések is a vegyes táplálkozás fontosságára figyelmeztetnek. A megszállott vegák meg boldogan élnek. Fehérjére tényleg szükség van, lássuk, miben találunk még a húson kívül.

Mit tegyek, ha nem kívánom a húst?

Egy kis biokémia

25 aminosavat ismerünk, ebből 9 esszenciális, mondjuk úgy, hogy nélkülözhetetlen – gyermekeknél 9-10, felnőttek esetében 8. Ezeket a szervezetünk nem tudja előállítani, így táplálék útján jutnak be. Egyetlen esszenciális aminosav átmeneti hiánya is súlyosan befolyásolhatja a fehérjeszintézist. Ha egyetlen esszenciális aminosavból kevesebb van, akkor az összes többi aminosav hatékonysága is arányosan csökken.

A fehérjék tehát rendkívül fontosak a szervezetünk számára. A fehérjehiány jellemző öt fő tünete: jelentős súlyvesztés (saját fehérjéit bontja, fogyasztja a szervezet), vérszegénység, májkárosodás, negatív nitrogénegyensúly, a vérsavó fehérjetartalmának csökkenése. A vérnyomáscsökkenés is jellemző tünet.

Jó tudni, hogy ezek tudatos, kiegyensúlyozott táplálkozással kiküszöbölhetők. A mindenevő étrendek (állati és növényi eredetű táplálékot is tartalmaznak) a fejlett világban megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmaznak.

A nagy trükk: a társítás

A közhiedelem csak a húst, a tejet, a tejtermékeket tekinti fehérjetartalmú ételeknek, pedig a babféléknek és olajos magvaknak is magas a fehérjetartalmuk, és a gabonafélékben, valamint a zöld leveles zöldségekben is található. Azt persze tudni kell, hogy a növényi fehérje más, mint az állati, és mennyisége is kevesebb. Viszont az élelmiszerek megfelelő társításával elérhetjük, hogy a húst nem fogyasztók se szenvedjenek fehérjehiányban.

A tönkölybúza, a barna rizs, az olajos magvak, a szója, a gombafélék (fedezzük fel őket újra), a gabona- és magcsírák valamennyi alapvető aminosavat tartalmazzák. A köles egészen fantasztikus gabona, hiszen 7 aminosav is van benne, de a hüvelyesek is hasonló kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek. A gabonafélék általában 8-12% fehérjetartalommal rendelkeznek.

A táplálkozásban is fontos a tudatosság, azaz, ha úgy társítjuk ezeket az alapanyagokat, hogy a hüvelyesekhez (25-40%) és az olajos magvakhoz (2530%) adunk például barna rizst meg zöldségeket, akkor valóban tökéletesen kielégítjük a szervezet fehérjeigényét. Tehát ha nem mondunk le a tejtermékekről, a joghurtról és a kefirről se, az olajos magvakkal, a hüvelyesekkel, gombával teljes értékű fehérjéhez juthatunk a növényekből is, nincs szükségünk feltétlenül az állati fehérje fogyasztására.

A gabona hüvelyessel ideális párosítás, ha azonban több az ételben például a bab, mint a rizs, akkor a jótékony összetétel csökken. Fontos, hogy a fehérjetartalmú étel mindig kevesebb legyen. Ez a gabonákra is vonatkozik, melyek mennyisége minden esetben több legyen, mint a fehérjét pótló étel, azaz kevesebb legyen a hüvelyes, a sajt vagy a tej. A gabona és a sajt vagy a tej is nagyszerűen kiegészítik egymást. Így egy szelet barna kenyér sajttal vagy egy adag cukormentes tejbedara is maximálisan teljes fehérjeforrást jelent.

6 vega para – ÉRDEMES ÖRÖKRE ELHAGYNI A HÚST?

Pirult zöldség, omlós hús

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás 50 felett: étrend és fitnesz tippek menopauza idejére
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Omega-3 és az agyunk: Memória, koncentráció, kiegyensúlyozott hangulat
Az agyunk a legkomplexebb szervünk: folyamatosan dolgozik, még álmunkban is. Ahhoz, hogy tisztán gondolkodjunk, jól emlékezzünk, tudjunk fókuszálni, és ne uraljon el bennünket a hangulatingadozás, nem elég a szellemi edzés – megfelelő tápanyagokra is szükség van. Ebben kulcsszerepet kapnak az Omega-3 zsírsavak, különösen a DHA és az EPA.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.